Aleph Story

ALEPH STORY: Când şi în ce condiţii se redeschid restaurantele? O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

21.01.2021, 18:15 1751

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist ZF, şi Dan Pavel, editor-prezentator Aleph News-ŞTIU.

 

Adelina Mihai: În ce condiţii şi cum se vor redeschide restaurantele?

 

Dan Pavel: Mai avem nevoie de o zi sub 3% cu rată de incidenţă mai mică de 3 la mie, de fapt. 2,96 ieri, 2,69 astăzi, cam ăsta este trendul şi cel mai probabil vom bifa şi a treia zi cu cifre bune. Traian Berbeceanu spune că urmează şedinţa Comitetului pentru situaţii de urgenţă, în care se va discuta subiectul ăsta şi foarte posibil ca din acest weekend sau începutul săptămânii viitoare, restaurantele, cinematografele, teatrele şi sălile de jocuri să se deschidă la o capacitate de 30%.

 

Adelina Mihai: În ce condiţii se va face distanţarea? 30% ce înseamnă?

 

Dan Pavel: Asta e de fapt problema sau dilema, să-i spunem aşa. Mi se pare foarte greu să pot să asigur fix capacitatea asta de 30%, să nu depăşeşti. Lumea mi se pare atât de frustrată de situaţia asta care ne apasă de aproape un an, încât îşi vor dori să intre în restaurante, să consume, să meargă la cinematografe şi aşa mai departe. Patronii de asemenea sunt şi mai disperaţi să recupereze cât de mult pot din pierderile anului trecut. Mi se pare o situaţie destul de greu de gestionat, dar astea sunt regulile 30%, ca patron eşti obligat să faci treaba asta.

 

Adelina Mihai: Şi să te asiguri că ai angajaţi şi că poţi să îi plăteşti din încasările pe care le vei avea la 30%.

 

Dan Pavel: Mie îmi e frică să nu fie un hai rup care să mai ia un pic din presiunea socială sau din presiunea pe care o pun pe bună dreptate antreprenorii. Autorităţile să spună gata, "aveţi voie de săptămâna viitoare, puteţi da drumul la restaurante", pentru că mai apoi indicele asta să sară de trei şi peste o săptămâna tu că patron să afli că tu trebuie să îţi trimiţi angajaţîi acasă din nou şi trebuie să închizi. S-a mai întâmplat situaţia asta, recent cred, că luna trecută în Craiova a fost situaţia asta, când restaurantele s-au deschis pentru câteva zile sau o săptămână şi apoi toţi au fost nevoiţi să închidă.

 

Adelina Mihai: E o problema şi cu lipsa asta de predictibilitate până la urmă, pe care nu o poate controla nimeni, pentru că ei au materiile prime. Dacă ai un restaurant specializat pe fructe de mare, peste şi aşa mai departe, cât pot să ţii în avans?

 

Dan Pavel: Mie mi se pare că patronii responsabili, cei care au rămas în viaţă după un an teribil de greu pentru toată industria Horeca şi-au făcut planul pentru o perioadă şi mai mare de restricţii cu mâncare la pachet, cu livrări, cu tot felul de situaţii cu terase încălzite, cuiburi din acelea - igluuri încălzite. Asta cred că vine ca un bonus pentru mulţi dintre patroni, dacă e posibil acum bine, dacă nu, mă gândesc că aşa sunt făcute planurile de către patroni. Dacă nu, ok continuăm în situaţia în care ne aflăm acum la limita subzistenţei.

 

Adelina Mihai: E adevărat că mulţi s-au adaptat şi au intrat foarte bine în zona asta de delivery, dar ce îi doare pe patronii de restaurante este că oamenii s-au dezobişnuit de a merge la restaurant şi se tem că va continua şi în viitor. Şi mulţi ne-au zis la Aleph News că ce a fost în trecut, pierderile pe care le- am avut, le lăsăm în urmă şi le ştergem cu buretele şi încercăm să readucem business-ul la viaţă în viitor. Nu ştiu cum se va putea face asta în condiţiile vaccinării actuale.

 

Dan Pavel: Vom vedea că lumea este atât de disperată, că în prima zi în care restaurantele se deschid la 30%, lumea o să se ducă să stea în spaţii închise. Cred că senzaţia asta pe care o avem cu toţii de teamă, să nu ne îmbolnăvim va mai dura. Va avea şi un termen după ce autorităţile dau o decizie. Până la urmă şi decizia autorităţilor e discutabilă, pentru că îţi dau exemplu Franţei. Am văzut declaraţia ministrului de interne din Franţa, care spunea în contextul în care numărul de cazuri a scăzut în ultima perioadă, în Franţa şi în Paris la fel. El a spus aşa „6 aprilie este scenariul cel mai optimist, pentru deschiderea restaurantelor, iar despre deschiderea barurilor, acolo unde e mai greu să pot să păstrezi o distanţă între clienţi, nu mai devreme de 1 iunie. Francezii se tem de ce văd pe lângă ei, situaţia din Germania din Anglia, Spania e critică. ENC-ul din Marea Britanie e sufocat de cazuri, au zeci de mii de cazuri în fiecare zi. Spitalele nu mai fac faţă, tot apar noi tulpini de Coronavirus şi în situaţia asta în care mai avem puţin până la vaccin, deja a început campania şi putem speră că în două, trei luni, deja să vedem nişte rezultate. Campania de vaccinare să fie eficientă, în contextul asta, ei spun că este mai înţelept să mai stăm puţin pe loc şi să ne gândim abia în primăvară sau chiar vara să deschidem. Mi se pare că noi acţionăm bezmetic, cum am acţionat de multe ori în perioada asta de pandemie. Ne-a a fost mult prea frică să lăsăm şcolile deschise, când în alte părţi şcolile erau deschise. Mă gândesc acum opt, zece luni când erau 1.000 de cazuri, de ce acolo am luat o decizie greşită. Acum ne uităm la sfântul 3, Sfânta Treime la indicele cu 3. Dacă e puţin sub 3, 2,98 deschidem. L-am ascultat şi pe ministrul sănătăţii pe Vlad Voiculescu, spunând că el nu cred foarte mult sau nu crede total în indicele, pentru că raportările de teste nu sunt atât de eficiente. Mulţi nu se testează, mulţi se testează doar când au simptome clare. Nu ştiu, dacă să ne uităm doar la indicele asta care e cel mai înţelept.

 

Adelina Mihai: Şi testele antigen, chiar Ziarul Financiar scria că 90% din aceste teste se vând în privat şi nu sunt raportate în sistemul public.

 

Dan Pavel: Mie mi se pare că prioritatea ar trebui să fie deschiderea şcolilor. Aici trebuie să vedem cum facem la începutul lunii. Aia o să fie o încercare grea în tot contextul. E mai important să reuşim să deschidem şcolile, vom avea cu siguranţă mai multe cazuri după începerea şcolilor, dar nu mi se pare că e foarte înţelept să deschidem tot. Nu văd de ce lumea nu mai poate să stea fără săli de jocuri şi cazinouri. Bun, pasiunea oamenilor, dar dacă vorbim despre măsuri de ce să deschidem săli de jocuri şi de ce e disperarea asta să mergem la cazinou. E o întrebare.

 

Adelina Mihai: Cine ştie cu cât sunt impozitate aceste activităţi şi câţi bani a pierdut statul.

 

Dan Pavel: Discuţia asta e. Statul încearcă să rezolve ecuaţii extrem de complicate, să pună în balanţă business-ul şi riscul. Câteodată business-ul îl faci cu risc mare şi apoi tragi linie şi vezi că ai luat o decizie bună.

 

Adelina Mihai: Apropo de business, care sunt cifrele Horeca?

 

Dan Pavel: Vorbim de cifre uriaşe. 2019 venituri de 5 miliarde de euro a avut întreagă industrie Horeca, 400.000 de angajaţi, asta este normalul, să spunem aşa, înainte de criză. 2020 scăderi şi în rândul angajaţilor 50%, am rămas cu 200.000 de angajaţi şi venituri şi mai mult 70,80% scăderi. Bani foarte mulţi şi bani foarte importanţi pentru antreprenori, pentru angajaţi. Mulţi dintre ei au rămas fără locuri de muncă şi apoi pentru bugetul statului. Sunt foarte mulţi bani care îţi vin din industria asta.

 

Adelina Mihai: Să nu uităm, că cei care au rămas fără locuri de muncă, lucrează într-o industrie în care salariile sunt apropiate de salariul minim. Cine a intrat în şomaj tehnic, nu putea trăii din suma aia.

 

Dan Pavel: Aşa este. Dacă o priveşţi aşa, îţi vine să spui încă din aprilie anul trecut „deschideţi tot, pentru că industria asta se sufocă". Aşa este, se sufocă, dar ecuaţia este un pic mai complicată decât concluzia asta „hai să deschidem". Bun, hai să deschidem, dar hai să vedem cum putem să facem. În primul rând să deschidem şcolile sau la egalitate le-aş pune. Să deschidem şcolile şi să facem campania de vaccinare eficientă. Dacă angajaţii din Horeca vor ajunge la vaccin, deja putem vorbi de deschideri şi mai eficiente, decât asta de 30% din capacitate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO