Aleph Story

ALEPH STORY: Este bine sau nu să avem un certificat comun de vaccinare? O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Irina Ursu, editor-prezentator STIU

20.01.2021, 18:15 576

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist ZF, şi Irina Ursu, editor-prezentator Aleph News – ŞTIU.

 

Adelina Mihai: Ar trebui sau nu să avem un paşaport de vaccinare? Care sunt noutăţile în acest domeniu? Acum avem vaccin, dar urmează să ne vaccinăm în perioada imediat următoare. Şi am vrea să putem să şi călătorim mai uşor. Care sunt noutăţile din acest punct de vedere?

 

Irina Ursu: La nivelul Uniunii Europene s-a lansat această dezbatere încă de câteva săptămâni. Propunerea a venit din partea premierului Greciei care îşi doreşte acest paşaport de vaccinare care să permită călătoriile şi să le susţină şi lor turismul şi economia. Susţinătorii acestei măsuri sunt Grecia şi Spania. Două ţări care trăiesc din turism şi atunci cumva e de înţeles această măsură. Pe de altă parte, şefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen le ţine parte. Spune că este necesar acest paşaport de vaccinare care ar putea să le asigure nişte libertăţi în plus cetăţenilor. Însă, există şi cei sceptici la aceste măsuri. Vorbim de Franţa, Germania, care momentan, nu se gândesc la asta şi inclusiv şeful Consiliului Europei Charles Mihel care spune că de fapt ne-am putea trezi cu un val mare de furie, de scepticism care nu ne va ajuta în Campania de vaccinare. Charles Michel pune accentul pe o mai bună implementara a strategie de vaccinare, astfel încât să atingem acea imunizare colectivă la care visam cu toţii. Deci, iată în interiorul Uniunii sunt disensiuni. Spaniolii sunt foarte hotărâţi ca cei care refuză vaccinarea, cărora li s-a propus inteligibil să se vaccineze şi refuză să facă un registru cu aceste persoane care nu vor să se imunizeze şi să-l pună mai apoi la dispoziţia Uniunii Europene, astfel încât statele să fei informate cu privire la aceşti cetăţeni. Deci sunt două variante. Au dreptate şi unii şi alţii. Pe de o parte, unii spun că prin acest directiv al liberei circulaţii în cadrul Uniunii Europener, probleme pandemice reprezeinta un motiv suficient de întemeiat, astfel încât să restrictionezi călătoria cetăţenilor. Pe de altă parte sunt cum sunt şi cei din OMS . Am văzut ministrul de externe belgian care spunea, nu putem să-i obligăm pe oameni să le impunem astfel de restricţii, atâta timp cât oamenii nu au acces la vaccin Cantităţile sunt suficiente, astfel încât să ajungă la toată lumea. Se vaccineaza lumea în etape, tinerii care sunt mai predispuşi să-şi facă city break-ul în afară, trebuie să stea la coadă. Deci este o întrega discuţie.

 

Adelina Mihai: Sunt şi foarte multe întrebări. Sunt persoane care au luat virusul şi care încă mai au anticorpi şi cărora nu li se recomandă în mod deosebit să-şi facă acum vaccin. Şi-l fac când rămân fără acei anticorpi. Dacă îţi faci vaccinul şi te infectezi între cele două intervale, tu primeşţi sau nu acest paşaport ? Sunt întrebări fără răspuns.

 

Irina Ursu: Ne gândim că sunt foarte multe ţări care au luat în calcul ideea de a amâna rapelul. Şi atunci ce facem? Ai persoane care au primit doar o doză de  vaccin şi nu pe ambele. Cât de imună mai este respectiva persoană la virus faţă de cineva care este vaccinat cu ambele doze. E o întreagă dezbatere şi asta spunea toată lumea. Punea foarte mult accent mai mult pe partea de a discuta despre această problemă, de a informa personale cu privire la importanţa vaccinării şi mai puţin de a impune restricţii ferme. Însă, dincolo de asta trebuie să-I înţelegem şi pe cei care au avut business-uri închise, economii care au suferit puternic. Toată Europa a suferit, dar inclusiv ţările care beneficiau de pe urma turiştilor.

Au pierdut semnificativ în 2020 şi atunci toată lumea vrea o variantă cât mai rapidă să scăpăm de acest virus şi să reuşim să ne reluăm activităţile aşa cum o făceam şi înainte de 2020.

 

Adelina Mihai: Pe de altă parte sunt şi persoane care poate au altă reacţii, poate au o anumită condiţie care nu le permită să-şi facă vaccinul. Trebuie găsită o soluţie şi pentru ei. Pentru majoritatea populaţie  ar fi oportună vaccinarea în sensul călătorie, pentru că e grauita. Dacă voia să te duci în Grecia asta –vara, dădeai 300, 400, 500 de lei pe test. Dacă te duceai în alte state, trebuia să stai în carantină, iarăşi bani pierduţi. Banii care s –ar putea consumă în economie, în vacanţe. Nu mai lipseşte atât de mult de la lucrur că să-ţi faci carantină.

 

Irina Ursu: Ideea e că, deşi în punctul în care ne aflăm nu ştim cum vor arăta restricţiile pentru cei care nu vor să se vaccineze, ceea ce ştim cu siguranţă este cum arată libertăţile celor care s-au vaccinat deja. Vedem inclusiv Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care a transmis că persoanle care au primit ambele doze de vaccin şi au trecut zilele respective astfel încât să-şi formeze imunitatea, nu vor mai sta în carantină. Dacă vii din zonele galbene, deja ai scăpat de un stres. Ne uităm şi la Israel care este un model, pe care toată lumea l-a lăudat. Ei au spus foarte clar că cei care se vor vaccina vor avea acces mai uşor: fără canatină dacă vin din zonele roşii, nu vor face test să intre în zonele turistice. Cu siguranţă, vorbesc şi despre măsuri de protecţie, nu renunţă nimeni la măşti, la distanţare, dar vor scăpa de aceste mici impedimente.

 

Adelina Mihai: Sper să ajungem cât mai repede să călătorim ca înainte, ca în 2019 pentru că e benefic pentru toată lumea. Şi pentru noi să ne odihnim şi să mergem în vacanţe aşa cum obişnuiam să mergem, dar şi pentru angajatori şi economii per ansamblu.

 

Irina Ursu: Am văzut câtă bucurie ne-a adus anunţul că restaurantele din Bucureşti şi cinematografele şi sălile de teatru îşi pot redeschide activitatea cu 30% din capacitatea ocupată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO