Aleph Story

ALEPH STORY: Scandalul PUZ-urilor lui Nicuşor Dan. Între activism civic şi dezvoltare imobiliară. O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial ZF şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU

26.02.2021, 18:07 1393

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial ZF, şi Felix Drăghici, editor-prezentator Aleph News – ŞTIU.

Cristian Hostiuc: Dintr-odată Bucureştiul imobiliar este în fierbere, odată ce Nicuşor Dan, primarul Capitalei, a spus că PUZ-urile pe baza cărora se construieşte în Bucureşti revin Primăriei Capitalei, ca în anul 2000, şi să nu mai fie la primăriile de sector. Toţi dezvoltatorii imobiliari care se bazează în principal pe primăriile de sector au sărit în aer. Piaţa este tulbure. În momentul în care noi acum facem această emisiune, nu ştim rezultatul final al deciziei Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Felix Drăghici: Păi ştim în moment ăsta că de fapt s-a ajuns în sfârşit la varianta de compromis, de care noi nici nu trebuia să ştim că se discută. Va fi de 12 luni amânarea asta a planurilor...

Cristian Hostiuc: Este o propunere. Noi nu ştim rezultatul care va reieşi din discuţii.

Felix Drăghici: Rezultatul votului probabil că ăsta va fi, 12 luni, nu 24, cât a promis, cât a anunţat de fapt, aşa din senin, Nicuşor Dan. Nici trei luni, cum suna propunerea de negociere la fel de extremă, venită dinspre Partidul Naţional Liberal, să spunem totuşi principalul partid care l-a susţinut pe Nicuşor Dan, este prima fractură la care asistăm. Însă, eu am fost foarte surprins de stilul în care Nicuşor Dan, fără să negocieze practic politic această idee mare, mică, pare mare la 3 miliarde de euro, cât sunt estimate investiţiile imobiliare în aceste sectoare. Dintr-odată ne trezim că totuşi noi nu am angajat un activist, de orice fel ar fi, activist politic. Am angajat un manager, aceasta este fişa postului pentru un primar şi mai ales pentru un om din anul 2021. Suntem într-o dezvoltare continuă. Da, avem un oraş care are un buget cumulat, sectoare plus primăria generală aproape 2 miliarde de euro, şi lucrurile nu se pot rezolva. Vii şi dai din mână şi spui: de mâine să apară iarbă verde; de mâine se demolează tot. Între timp, avem o decizie definitivă în care Cathedral Plaza, bătălia numărul 1 pe care a dus-o Nicuşor Dan şi pe care din afară oarecum am admirat-o pentru încăpăţânare, pentru consistenţă, pentru consecvenţă, că clădirea există, clădirea trebuie demolată şi aici este o problemă serioasă. Aia ar fi de exemplu un mare studiu de caz pe care l-ar oferi Primăria Capitalei, să vedem ce se întâmplă acolo. Însă noi venim şi spunem, 30 de clădiri nu se mai fac, oameni care deja au plătit să spunem aşa foarte multă dezvoltare, foarte mulţi bani - gri, negri, albi, nu este treaba noastră, dar ne trezim că dintr-odată oamenii aceia trebuie să îşi anuleze planurile şi eventual să se ducă unde? La Tblisi? La Minsk? La Moscova? Ce să facă? Să se ducă la Sofia, în altă parte? E neserioasă discuţia.

Cristian Hostiuc: Bun. Sunt de acord cu tine pentru modul în care a venit Nicuşor Dan să pună pe tapet această problemă. El a spus din campania electorală dar nimeni nu credea acest lucru, că tu în campaia electrorală spui orice, promiţi orice.

Felix Drăghici: Păi nu a spus Florin Cîţu în campania electorală: „ce, sunteţi oameni serioşi? În campania electorală spunem ce vreţi să auziţi. După aia vedem noi ce facem.”

Cristian Hostiuc: Bun. Problema mea este legată de faptul că ori primăria generală, ori primăriile de sector trebuie să spună: „acesta este spaţiul Bucureştiului. Aici avem spaţiu verde, aici avem spaţiu care poate fi construit şi oricine, orice dezvoltator imobiliar să dea printr-un click şi să se uite unde se poate construi în Bucureşti.” Să definească clar, nu să spună cum avem noi, să lase la mâna tuturor. Dacă tu eşti primăria, dacă eşti autoritate publică şi legea spune că tu trebuie să emiţi decizia, să spui: „între cele două blocuri nu poţi să construieşti aici din următoarele motive, dar poţi să construieşti acolo, poţi să construieşti în această zonă”, şi să spună, şi atunci toată lumea ar fi cea mai fericită. Dezvoltatorii imobiliari ar spune „da domne, mă uit la Bucureşti şi văd unde sunt terenurile disponibile.”

 

Felix Drăghici: Absolut logic. Şi dincolo de astea eu cred că este şi mai perversă de fapt această ieşire a lui Nicuşor Dan. Îşi subminează viitoarele măsuri pe care le va anunţa pentru că această lipsă de disponibilitate la dialog ne arată de fapt că nu am văzut niciun project manager, nu am văzut cine se ocupă de implementarea acestor poveşti. Nu am văzut ce spun arhitecţii. Nu ştim dacă Ordinul Arhitecţilor susţine, nu susţine. Ei spun, planurile, am văzut pe Şerban Sturza spunând că nu există, sunt o mare prostie aceste planuri de sector pentru că ele nu au fost comunicate, nu există un proces transparent prin care oamenii să poată consulta fix ce spuneai tu, harta în care să descoperi de fiecare dată de ce poţi sau de ce nu poţi să construieşti în anumite zone din Bucureşti. Deci această lipsa de transparenţă este rezolvată printr o altă lipsa de transparent. Ori este foarte evident că din nefericire situaţia nu poate duce decât la complicaţii şi mai mari legale, exact că povestea cu companiile municipale. Le desfiinţăm, ok, logic. Multe dintre ele au fost erori dar la final descoperim, după trei zile în care spune încontinuu că vor fi desfiinţate aceste companii, uşor, printre rânduri, Nicuşor Dan ne spune şi adevărul, mai mare mi se pare mie, că nu avem bani de fapt. Ne trebuie doi ani de fapt că în realitate nu avem cu ce să plătim datoriile pe care ni le a lăsat, evident, fosta administraţie, trecutul şi apăsarea grelei moşteniri, că de obicei.

 

Cristian Hostiuc: Bun. Trebuie să fim de acord dintr-o anumită perspectivă, Bucureştiul se dezvoltă.

 

Felix Drăghici: Este nevoie de reguli, este nevoie de un Bucureşti verde, să nu fim înţeleşi greşit. În nici un caz nu vorbim despre altceva.

 

Cristian Hostiuc: Se va dezvolta, nu avem ce face. Este un trend care vine. Dacă noi nu deschidem porţile dezvoltării şi în primul rând a dezvoltării imobiliare în condiţiile în care se ştie, vrem să fim proprietari pe apartamentele şi casele în care stăm, la un moment dat nu vom mai atrage. România şi aşa este într-un declin demografic total şi tu poţi să mai ţii în echilibru acest declin, această scădere sau această plecare a oamenilor prin aceste dezvoltări. Problema mea, aşa cum văd eu lucrurile este: nu mă împotrivesc banilor. Banii sunt şi trebuie să îi atragi. Avem nevoie, dar Primăria Capitalei, dacă ea trebuie să spună, Inspectoratul de Stat pentru Construcţii sau primăriile de sector să spună pentru fiecare petec de pământ, de spaţiu, că este verde, că nu este verde, să spună: da, aici se poate construi, aici nu se poate construi. Dacă toate spaţiile sunt lăsate la mâna înţelegerii, niciunul nu îşi asumă. Nici Primăria Capitalei, nici primăriile de sector. Păi dezvoltatorul imobiliar ce să facă? El spune „da domne, am găsit un spaţiu, vreau să fac un bloc, o clădire de birouri aici. Trebuie să îmi emiţi autorizaţie.”

 

Felix Drăghici: Aş spune că totuşi dezvoltatorii imobiliari nu sunt neapărat mânaţi de marele interes comunitar al bucureştenilor. Evident, ei caută profitul. Aceasta este negocierea. Dar la masă stau ceilalţi care au grijă de reguli, însă regulile sunt aceleaşi pentru toţi. Foarte important. Sunt predictibile. Pot fi atacate foarte uşor şi poate căpăta răspuns orice fel de întrebare, să spunem de substanţă, într-o perioadă rezonabilă de timp. Ori noi nu am rezolvat tot acest proces. Brusc, dintr-odată spunem că tot ce a fost înainte este greşit. Posibil da, posibil nu, nu ştim, nu am văzut nicio analiză de substanţă. Le spunem celor 3 miliarde, staţi puţin şi aşteptaţi, daţi o tură în jurul României, daţi nişte ocoluri câţiva ani. Va căutăm noi. O să avem nişte planuri foarte interesante şi nu ştim ce se va întâmpla. Din punct de vedere legal aceasta este o capcană uriaşă, în care de fapt Nicuşor Dan riscă, dacă se ajunge până la urmă la 12 luni, pare un compromis de care suntem curioşi. Problemele rămân aceleaşi.

 

Cristian Hostiuc: Dar nu mi se pare deloc pentru că el trebuia să vină să spună „da, eu propun 12 luni, sau nu, propun 24 de luni dar eu deja am planul”, nu acum să facem analiză. Noi întotdeauna oprim măsuri să facem analize. Nu. El trebuia să vină şi să spună: „da, eu opresc 24 de luni şi aceasta este analiza”. Decizia trebuia luată deja. Noi oprim şi după aia facem o analiză. Adică mi se pare că să preia o guvernare, şi aici este vorba şi despre PNL care sunt mai experimentaţi aici, şi despre USR. Ei când preiau, vin de nicăieri. Adică tu vii acolo să analizezi? Nu. Tu vii deja ca în ziua a doua de la preluarea mandatului, odată ce ai văzut care este telefonul roşu să spui „asta am făcut şi astea sunt deciziile”. Nu să analizăm ce a fost făcut.

 

Felix Drăghici: Nu să analizăm după ce am luat eu personal decizia. Este neserios. Ca să spunem că energia pe care ei o aduc, nivelul lor de educaţie totuşi contează foarte mult şi este o schimbare în aerul din România. Însă, cu astfel de măsuri dinamităm toate impresiile pe care le-am avut în trecut şi practic ne trebuie din nou timp să recăpătăm încredere între noi şi să ne aşezăm la aceeaşi masă la care la final să găsim un compromis care să împingă lucrurile înainte. România să se dezvolte, oamenii să o ducă mai bine şi, evident, să trăiască într-un oraş modern, aşa cum nu este Bucureştiul, care este sufocat de poluare, de lipsa de reguli şi de lipsa de oameni care să respecte şi să iubească acest oraş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO