Aleph Story

ALEPH STORY: Speranţa de viaţă a românilor a scăzut faţă de 2019. O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

În fiecare zi de la Ora 18.00, Aleph Story pe zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar

09.04.2021, 18:15 849

O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist ZF, şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU.

 

Adelina Mihai: O femeie din România trăieşte în medie 78,4 ani, iar speranţa de viaţă a unui bărbat este de 70,5 ani, în scădere faţă de anul anterior potrivit datelor Eurostat.

Dan Pavel: Cifrele care vin de la Eurostat spun că speranţa de viaţă a scăzut în 2020 în mai multe ţări din Europa, şi noi cum suntem fruntaşi la lucruri negative, de fiecare dată suntem în top. Suntem în primele cinci ţări la scăderea speranţei de viaţă, 1,4 ani, cu un an şi cinci luni, să spunem aşa, este speranţa de viaţă mai mică în 2020, faţă de cea care era în 2019. Pe primele locuri sunt Spania, Bulgaria, Lituania, Polonia şi România, ăsta este top 5, şi scăderile astea sunt explicate de contextul pandemic din 2020.

 

Adelina Mihai: Diferenţa dintre speranţa noastră de viaţă şi a spaniolilor este foarte mare.

Dan Pavel: Aşa este. Când vine vorba despre diferenţa dintre scăderi, ne-am pus la masă cu ei, când ne uităm la context, la imaginea de ansamblu, ne dăm seama că suntem în continuare mult în spare, cu aproape 10 ani mai puţin decât ţările civilizate din vestul Europei.

 

Adelina Mihai: 7-8 ani. Uite, eu mi-am scos datele.

Dan Pavel: 83 de ani Franţa, Spania, Italia, România – 74 -75 de ani.

 

Adelina Mihai: Eu mi-am scos cifrele şi pe sexe. La Spania, unde ne uităm şi noi, că vrem şi noi să trăim până la adânci bătrâneţi. Iată, dacă la noi speranţa de viaţă la femei este de 78,4 ani, în Spania este de 85 de ani. Iar la bărbaţi, dacă cei din România trăiesc în medie 70 de ani, în Spania 79,7 ani. Cu aproape 10 ani mai mult.

Dan Pavel: Ce facem noi greşit? Facem nişte lucruri diferit faţă de ţările din vest.

 

Adelina Mihai: Este un indicator care măsoară inclusiv alţi indicatori legaţi de sănătate, spre exemplu, rata de mortalitate infantilă, dacă ne amintim ce a zis şi fostul ministru al Sănătăţii Victor Costache, a spus că suntem pe primul loc în UE la decese în spitale, care puteau fi evitate.

Dan Pavel: Da, pandemia asta a scos la suprafaţă adevărul, realitatea în care trăim, faptul că suntem mai afectaţi, mai bolnavi decât restul europenilor. La cifre asemănătoare de cazuri noi aveam mult mai multe decese faţă de ţările din vestul Europei. Sunt tot felul de statistici şi niciunele nu ne avantajează. Spre exemplu, zilele trecute a apărut o statoistică legată de cât de pasionaţi suntem noi de sport. Cât de mult sport facem?

 

Adelina Mihai: Iată, un alt factor.

Dan Pavel: Unu din 10 români face sport regulat. Sunt multe lucruri. Sistemul sanitar.

 

Adelina Mihai: Şi alimentaţia oamenilor şi consumul de tutun, de alcool.  

Dan Pavel: Şi felul în care trăim stresaţi, stresul de zi cu zi diferă probabil faţă de ce se întâmplă în vestul Europei. Ştii că astea sunt părerile aşa, la prima mână, ştii cum e când mergi într-un city break în vestul Europei şi vezi oameni mai zâmbitori decât îi vezi în Bucureşti. Cu siguranţă şi asta contribuie, e mai greu de contorizat, dar sigur şi lucrul ăsta contribuie la o sănătate mai precară.

 

Adelina Mihai: Da, eu cred că dacă rezolvăm această problemă a sănătăţii, care ţine până la urmă şi de finanţarea sistemului de sănătate şi investiţiile făcute în spitale noi. Că noi am tot vorbit anul ăsta de lipsa investiţiilor în spitale, de când cu nevoia asta de izolare ca urmare a pandemiei, însă, nu am văzut spitale noi. În continuare nu alocăm suficiente resurse acestui domeniu.

Dan Pavel: Şi s-a vorbit foarte mult în perioada asta. Chira Vlad Voiculescu, ministrul sănătăţii, spunea zilele trecute, critica televiziunile care cumva îi îndeamnă pe oameni să se îngrijească acasă. Şi critica şi oamenii care aşteaptă până în ultimul moment să se ducă la psital să ceară ajutor. De fapt, situaţia reală din România asta e, că oamenii consideră că dacă mergi în spital s-ar putea să te întorci mai bonlav decât ai intrat, e o teamă şi legată de un consult, nu ştiu, anual, trimestrial, cum face lumea civilizată. La noi lucrurile astea sunt mai mare. Sistemul de sănătate e clar depăşit, mult rămas în urmă dacă ne comparăm cu Europa. Dacă vornim de sport nu a existat în ultimii 30 de ani nicio strategie care să ne scoată afară, la joacă, la alergat. Nici în şcoli, cu educaţia fizică, nici la nivel de cluburi, de copii şi juniori, nu a ofst nicio stratgeie şi uite, am ajun la o statistică chiar mai mult decât îngrijorătoare. Un singur român din 10 face sport regulat.

 

Adelina Mihai: Şi trebuie să fim atenţi la acest indicator al speranţei de viaţă pentru că până la urmă este un indicator care îţi arată dezvoltarea ta ca ţară. Cu cât ai un popor mai sănătos, care trăieşte mai mult, cu atât poţi investi şi te poţi dezvolta şi economic mai mult. Ăsta e mesajul pe care ar trebui să îl ia în seamă guvernanţii şi să ia decizii în acest sens.

Dan Pavel: Cred că pe lângă guvernanţi efortul trebuie să vină şi din partea noastră, adică nu trebuie neapărat să aşteptţi ca guvernanţii să îţi impună să ieşi afară, să ieşi mişcare sau să mănânci mai sănătos.

 

Adelina Mihai: Da, dar dacă alergi afară pe un aer foarte poluat şi inhalezi...

Dan Pavel: Şi asta e adevărat. Uite câte scuze avem ca să stăm liniştiţi în casă la televizor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO