Analiză

Administratorii fondurilor de investitii cauta din nou bani pentru Romania. Cu ce sanse, insa?

16.05.2003, 00:00 26

Grupul Capital vrea sa ridice 60 de milioane de dolari pentru doua fonduri de investitii destinate Romaniei si regiunii din care face parte. Americanii de la Milestone vor 50 de milioane de dolari pentru aceiasi destinatie. Global Finance se pregateste sa lanseze un fond de investitii nou,
de 20 de milioane de dolari, pentru Romania si Bulgaria. GED Capital incearca sa stranga 20 - 30 de milioane de dolari pentru un fond destinat pietei imobiliare romanesti.
Aflati la sfarsitul duratei de viata sau resurselor fondurilor de investitii pe care le-au ridicat pentru Romania in perioada 1997 - 1998, specialistii "industriei" de venture capital incearca sa reia un ciclu investitional al carui start a fost dat de alegerile din 1996.
Atunci, a fost relativ simplu. Romania parea intrata hotarat pe drumul reformei, pietele vestice de capital se aflau in mijlocul celei mai lungi perioade de euforie din istorie iar strangerea banilor a fost un demers rapid. In decurs de aproape un an, special pentru piata romaneasca au fost stransi peste 400 de milioane de dolari, investiti prin intermediul unor fonduri precum  Broadhurst, Romanian American Enterprise Fund (RAEF), Romanian Investment Fund (RIF), Fondul Roman Post Privatizare (FRPP), Romania and Moldova Direct Fund (RMDF), Societe Generale Romania Fund (SGRF), Romanian Reconstruction Capital sau Romanian Investment Company (RIC). Acestora li s-au adaugat fonduri regionale ridicate pentru zone in care a fost cuprinsa si Romania: Black Sea Fund, Oresa Ventures, AIG New Europe Fund, Polish Enterprise Fund, Baring Central European Fund.
Daca fondurile regionale mai au inca bani si timp pentru Romania, situatia fondurile de tara este total diferita: aproape toate au terminat banii, sunt la sfarsitul duratei de viata si au inceput procesul de vanzare a tuturor participatiilor.
Ce o sa umple, atunci, golul lasat de acestea?  Pentru ca, nevoia de bani din Romania este inca uriasa iar fondurile de venture capital si private equity sunt o varianta de finantare cu care antreprenorii romani abia s-au obisnuit.
Este o intrebare la care incearca sa raspunda acum managerii de venture capital din Romania prin demersurile de reluare a strangerii de fonduri pentru piata romaneasca.
Adaptandu-se tendintei ultimilor ani (dupa criza din Rusia, investitorii au inceput sa prefere fondurile zonale, care permit o mai buna dispersie a riscului), managerii de fonduri incearca sa convinga finantatorii din vest ca Romania este din nou o piata de luat in calcul. La pachet, alaturi de Bulgaria, Croatia si, eventual, Serbia.
"Nu este nici pe departe la fel de simplu ca in 1997. Atunci era suficient sa pronunti Romania si reuseai sa ridici un fond. Acum nu vor mai avea sanse decat cei care au demonstrat ca pot face performanta aici", spune Ion Florescu, presedintele grupului Capital.
Compania condusa de Florescu administreza incepand din1997 fondul Romanian Reconstruction Capital (RRC) iar din 2001 a preluat si managementul RIF, dupa ce fondul a pierdut aproape jumatate din banii investiti in Romania datorita evolutiei proaste a economiei si a unor companii unde este actionar. Capital a fost desemnat administrator al RIF pentru a incerca sa mai recupereze din bani in urma exiturilor din societati precum Terapia, Policolor, Rolast, First Logistic & Distribution sau Tec Miaco.
Cu RIF la finalul duratei de viata, Capital va incerca sa convinga investitorii de la Londra ca Romania si zona din care face parte merita inca 60 de milioane de dolari. Jumatate pentru suplimentarea resurselor RRC, cealalta jumatate pentru formarea unui fond nou, regional, care sa investeasca in Romania, Croatia si Bulgaria.
"Investitorii nu sunt reticenti la propuneri, din contra, am vazut si ceva entuziasm. Depinde foarte mult cine le prezinta aceste propuneri: noi suntem pe piata romaneasca din 1993, am avut performante bune cu RRC si RIF (din momentul preluarii), deci consideram ca avem sanse", afirma Florescu.
Intr-o situatie similara se afla si GED Capital. Compania spaniola a castigat in urma cu sase ani competitia pentru administrarea unui fond de investitii de 45 de milioane de dolari - Fondul Roman Post Privatizare -  finantat in principal de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).  
Fondul a inceput sa investeasca in 1997 iar anul acesta a demarat procesul de vanzare a tuturor participatiilor detinute in companiile romanesti. Pana in prezent, FRPP a iesit din Arctic, Adesgo si ISAF. De asemenea, a inceput procedurile de vanzare a PCNet.
Ce va face GED Capital in Romania dupa sfarsitul duratei de viata a FRPP? Nu este, inca, foarte clar, insa managerii companiei incearca sa isi foloseasca atuurile pentru ridicarea unui fond specializat pentru piata imobiliara, in valoare de cel putin 15 milioane de dolari.
"Am reusit exituri in conditii bune iar majoritatea companiilor in care am investit au performante. In plus, nevoia de bani de pe piata imobiliara este evidenta. Cu toate acestea, ridicarea unui fond de profil se dovedeste un demers foarte dificil", afirma Francisc Bodo, director general adjunct al operatiunilor GED Capital in Romania.
Pana in prezent, GED a gasit un investitor principal pentru fondul imobiliar, insa completarea resurselor se dovedeste dificila.
"Problema principala este ca investitorii straini privati nu mai doresc sa investeasca in Romania prin intermediul fondurilor. In plus, piata europeana de administrare a fondurilor venture capital si private equity a devenit foarte concurentiala. Dupa 1990, datorita exploziei industriilor de IT si telecom, au fost infiintate multe companii de management al investitiilor. Sectoarele au cazut insa, investitorii sunt dezamagiti, banii de administrat sunt mai putini iar companiile la fel de multe", a opinat Bodo.
Managerul de la GED considera ca cele mai mari sanse pentru strangerea unui fond regional care sa aiba in vizor si Romania o au companiile straine.
Teoria a fost confirmata deja de faptul ca Global Finance, o societate elena, a reusit sa isi suplimenteze resursele din zona cu aproape 60 de milioane de dolari: 38 de milioane de dolari pentru un fond existent - Black Sea Fund (actionar in Sicomed, Delta, Chipita, Neoset, Loulis), restul pentru un fond nou destinat intreprinderilor mici si mijlocii din Bulgaria si Romania.
"Marele nostru avantaj este ca suntem deja prezenti in majoritatea tarilor din zona. Altfel, doar cu Romania, nu cred ca am fi reusit sa strangem banii. Piata romaneasca nu este atractiva pentru investitiile de private equity sau venture capital, chiar si daca luam in considerare numai politica de impozitare a castigurilor din capital", afirma Ladislau Randjak, director general pentru Romania al Global Finance.
Randjak considera ca cele mai mari sanse pentru ridicarea unor fonduri noi destinate exclusiv Romaniei le vor avea societatile ce vor obtine sprijinul financiar al unor institutii precum BERD sau IFC - divizia de investitii a Bancii Mondiale.
De IFC ar putea fi legata o alta incercare de strangere a unor bani pentru piata romaneasca.
Grupul financiar american Milestone Merchant Partners, care administreaza fondul de investitii Romania and Moldova Direct Fund (RMDF), intentioneaza sa ridice 50 de milioane de dolari pentru un nou fond regional, destinat investitiilor in Romania, Bulgaria si Croatia.
Principalii finantatori ai fondului pe care Milestone il administreaza in prezent in Romania - RMDF sunt International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, si grupurile financiare Archer Daniels Midland Company (SUA) si DEG (Germany).
Collin Hart, reprezentantul Milestone in Romania, a declarat de curand ca grupul va cauta bani atat in Statele Unite cat si in Europa.  Managerul a precizat ca fondul va fi deschis oportunitatilor din toate sectoarele, insa se va uita in special dupa afaceri in energie, logistica, retail si constructii.
Milestone a investit pana in prezent, prin intermediul RMDF, 11 milioane de dolari pe piata romaneasca, fiind principalul actionar al Sanex Cluj - Napoca si al companiei de distributie First Logistic & Distribution. Fondul a detinut si 25% din actiunile Rompetrol, pe care le-a vandut anul trecut grupului petrolier austriac OMV.

Ce au si ce ar vrea sa aiba
Grupul Capital (Romania)
* Administreaza Romanian Reconstruction Capital (Socep, Terapia) si Romanian Investment Fund (Terapia, Rolast, Policolor, Tec Miaco)
* Vrea sa suplimenteze resursele RRC cu 30 de milioane de dolari si sa ridice un fond regional nou, tot de 30 de milioane de dolari, care sa vizeze si Romania
Milestone (SUA)
* administreaza Romania and Moldova Direct Fund (Sanex, First Logistic & Distribution, ex Rompetrol)
* vrea sa ridice un fond regional de 50 de milioane de dolari
Ged Capital (Spania)
* administreaza Fondul Roman Post Privatizare (Sicomed, PCNet, Continental, Vitalgaz)
* vrea sa ridice un fond imobiliar special pentru Romania, in valoare de cel putin 15 milioane de dolari
Global Finance (Grecia)
* administreaza Euromerchant Fund si Black Sea Fund (Chipita, Loulis, Delta, Neoset, Sicomed)
* a suplimentat resursele Black Sea Fund cu 38 de milioane de dolari si va lansa un fond nou de 20 de milioane de dolari, pentru Romania si Bulgaria
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels