Analiză

Bursa a inceput anul furtunos, chiar si cu corectiile de ieri. Mai sunt resurse de crestere?

19.01.2006, 20:17 25

Dupa un inceput de an marcat de cresteri spectaculoase la Bursa, se pune din nou intrebarea daca actiuni care sunt zi de zi in centrul atentiei mai au potential sa satisfaca asteptarile investitorilor care cumpara la nivelurile actuale de pret.

Actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) reprezinta in continuare pentru multi investitori unele dintre cele mai interesante titluri de la Bursa. Principalele atuuri ale SIF-urilor raman portofoliile lor bogate, care cuprind participatii la numeroase societati din toate sectoarele economiei. Pe baza acestor portofolii, SIF-urile reusesc sa obtina profituri din ce in ce mai ridicate de la an la an.

Conform rezultatelor preliminare raportate, profiturile SIF-urilor au depasit in 2005 atat castigurile din 2004 cat si nivelurile bugetate la inceputul anului trecut.

"Daca ne uitam la nivelurile PER calculate pe baza rezultatelor raportate in ultimele 4 trimestre, acestea se afla in jurul valorii de 20, iar daca luam in considerare ratele de crestere a profitului de circa 20% pe an, rezulta ca PER-ul ar putea ajunge chiar la 16. Asadar, din punct de vedere fundamental, SIF-urile arata bine", a aratat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Profiturile pe actiune raportate de SIF-uri au ajuns foarte aproape de 1.000 de lei vechi, suma egala cu valoarea nominala a actiunilor. "Profiturile SIF-urilor sunt bune, dar ar putea deveni si mai mari daca se continua restructurarea portofoliilor. Totusi, dividendele oferite de SIF-uri nu mai sunt atractive decat pentru cuponari", a precizat Pasol.

Valoarea dividendelor acordate de SIF-uri va reprezenta in acest an doar 2-3% din pretul actiunilor, spre deosebire de niveluri de 10-15% in urma cu doi ani. Investitorii se uita insa mai putin la dividende si mizeaza pe cresterea actiunilor in conformitate cu valoarea reala a actiunilor pe care SIF-urile le au in portofolii.

"Fundamentul pe care s-a bazat cresterea SIF-urilor a fost valoarea reala a pachetelor de actiuni pe care acestea il detin la BCR, determinata in urma privatizarii bancii.

Cu toate acestea, nu trebuie ignorate nici celelalte societati din portofolii, unele cu bune perspective de a fi privatizate sau de a face obiectul unor deal-uri de genul preluarii Sicomed de catre Zentiva. Investitorii trebuie sa inteleaga ca SIF-urile trebuie privite avand potential pe o perioada mai lunga", a explicat Adrian Zoicas-Ienciu, directorul departamentului de analiza al Broker Cluj.

Majoritatea brokerilor estimeaza ca sectorul SIF va fi si in 2006 printre cele mai dinamice, prognozand cresteri mai mari decat media pietei pentru titlurile SIF-urilor. Estimarile analistilor privind randamentele oferite de SIF-uri pana la finalul anului sunt cuprinse intre 30% si 50%.

"Fata de nivelurile actuale de pret, SIF-urile mai pot lua cel putin 20% pe o perioada de sase luni de acum incolo", a spus Razvan Pasol.



* Petrom si Rompetrol Rafinare trebuie sa confirme asteptarile investitorilor

Principalele doua companii petroliere listate la Bursa, Petrom si Rompetrol Rafinare, sunt privite de majoritatea analistilor ca avand un potential de crestere foarte ridicat in acest an.

Rezultatele financiare raportate pe primele noua luni ale anului trecut, mult superioare celor din perioada similara a lui 2004, ii fac pe investitori si pe brokeri sa astepte optimisti raportarea profiturilor anuale ale celor doua companii.

De asemenea, faptul ca evolutia actiunilor celor doua companii in 2005 nu a confirmat asteptarile investitorilor reprezinta inca un motiv ca brokerii sa se astepte la cresteri mai importante in acest an.

"Putem spune ca Petrom este in acest moment o companie noua. Schimbarea radicala a modului de organizare interna a companiei, precum si a modului de formare a profitului au determinat imbunatatirea semnificativa a rezultatelor. In plus, rezervele importante de titei si gaze reprezinta o resursa importanta pentru companie pe termen mediu", a aratat Adrian Ienciu.

Din punct de vedere al analizei fundamentale, majoritatea analistilor considera ca Petrom este o actiune atractiva, cu potential important de crestere. "In ultima vreme se vehiculeaza un profit de 500 de milioane de euro, ceea ce ar insemna un PER de 20 la un pret de 6.000 de lei vechi pe actiune", a precizat Ienciu.

Asadar, primele estimari privind rezultatele pe 2005, precum intentia anuntata a companiei de a deveni cel mai mare furnizor de gaze naturale din Romania reprezinta atuurile Petrom.

In plus, rezultatele de anul trecut au fost obtinute in conditiile nefinalizarii programului de restructurare demarat de actionarul majoritar, compania austriaca OMV, ceea ce ii face pe multi brokeri sa se astepte la rezultate si mai bune pentru urmatorii ani, mai ales ca a revenit in actualitate perspectiva cresterii pretului titeiului pe piata internationala.

In afara de rezultate, Petrom a punctat in ultimul an si la capitolul imagine. "Eliminarea partenerilor romani traditionali ai Petrom, dar si achizitia retelei de distributie a OMV din Romania, Bulgaria si Serbia reprezinta un exercitiu de imagine pentru companie.

Printre factorii de incertitudine care ar putea afecta evolutia actiunilor Petrom este modul in care statul va distribui pachetul de 8% din actiuni salariatilor Petrom, care ar putea crea in anumite conditii o presiune importanta la vanzare si o scadere semnificativa a pretului actiunilor.

Rompetrol Rafinare continua sa plateasca tribut imaginii negative care s-a format in jurul acestor actiuni, a caror evolutie a fost influentata anul trecut de scandalurile in care a fost implicata conducerea companiei. Investitorii continua sa priveasca aceste actiuni cu reticenta, desi rezultatele companiei au inregistrat o evolutie buna in 2005.

"Cred ca la Rompetrol Rafinare exista in continuare motive importante pentru care aceasta actiune nu creste, motive care nu tin de rezultatele financiare. Nu mai este nici o surpriza ca Rompetrol Rafinare este perceputa ca o actiune cu potential ridicat de crestere, insa pana acum evolutia ei nu a fost pe masura asteptarilor investitorilor", a aratat Adrian Ienciu.

"Actiunea nu confirmat nici in trecut si nici de curand. In ceea ce priveste evolutia pe termen scurt, mi-am cam pierdut increderea si simt ca aceasta este si perceptia in randul majoritatii investitorilor. Eu astept mai intai sa treaca de pragul de 0,13 lei si dupa aceea voi incepe sa ma uit din nou cu atentie la ea. Conteaza foarte mult daca vor reusi sa raporteze si in continuare rezultate la fel de bune ca cele de anul trecut", a aratat Razvan Pasol.



* BRD si Banca Transilvania - acelasi drum, perspective diferite pentru investitori

Sectorul bancar a fost mereu unul dintre cele mai dinamice de la Bursa, in primul rand datorita celor doi reprezentanti principali, BRD si Banca Transilvania. Titlurile celor doua banci raman in continuare in atentia investitorilor, insa perspectivele fiecareia sunt diferite.

Majoritatea analistilor care prevad in continuare o evolutie buna pentru actiunile celor doua banci argumenteaza aducand in sprijinul acestei idei potentialul ridicat de dezvoltare pe care sectorul financiar-bancar il are in continuare, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. De aici insa, perspectivele sunt diferite pentru fiecare dintre cele doua banci. Daca BRD si-a castigat deja o pozitie solida pe piata pe care va continua sa si-o consolideze, pentru Banca Transilvania exista in continuare perspectiva preluarii de catre un investitor strategic.

"Sub aspect fundamental, actiunea BRD este mai ieftina, dar nu se mai asteapta evenimente majore in viitor. Profitul pe actiune era de 6.400 de lei vechi la sfarsitul primului semestru din 2005 si este foarte posibil ca profitul din 2005 sa ajunga la 8.500 de lei vechi pe actiune. In aceste conditii, un pret de 160.000 de lei vechi pe actiune este justificat si vad inca o rezerva de crestere la BRD, chiar pana la 200.000 de lei", a aratat Adrian Ienciu.

In cazul Bancii Transilvania, potentialul de crestere este dat de ritmul foarte ridicat de dezvoltare al bancii si de perspectiva preluarii intr-un viitor nu foarte indepartat, in conditiile in care, din punct de vedere fundamental, analistii sustin ca aceste actiuni sunt supraevaluate.

"Investitorii care cumpara Banca Transilvania nu se uita la indicatorii analizei fundamentale, ci se asteapta doar la castiguri foarte mari. Pana in prezent, asteptarile investitorilor nu au fost inselate", a declarat Ienciu.

* Actiunile din "esalonul" al doilea pot produce si ele surprize

In conditiile in care titlurile principale de la Bursa au crescut sustinut in ultimii ani, brokerii spun ca investitorii ar trebui sa urmareasca cu atentie si unele din titlurile mai putin lichide decat "vedetele" de pe piata.

Printre recomandarile brokerilor se numara actiunile Broker Cluj, Compa Sibiu, Sinteza Oradea, Impact Bucuresti, dar si titlurile unor societati care se afla pe punctul de a fi privatizate, cum ar fi Electroputere Craiova, Oltchim Ramnicu-Valcea sau Antibiotice Iasi.

andrei.chirileasa@zf.ro; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO