Analiză

Cei mai violenţi protestatari sunt angajaţii celor mai nereformate ministere

Autor: Iulian Anghel

14.10.2010, 23:30 18

Protestul angajaţilor din instituţiile din subordineaMinisterului de Finanţe faţă de neacordarea stimulentelorfinanciare a luat ieri amploare. Astfel, unele dintre cele maistufoase şi mai nereformate ministere - Ministerul Administraţieişi Internelor (MAI), în urmă cu câteva săptămâni şi MinisterulFinanţelor în aceste zile, dau tonul celor mai vehemente protestefaţă de austeritatea bugetară. MAI are în prezent aproape 150.000de angajaţi, cu 50% mai mult decât în 2005 când avea 104.000 deangajaţi, iar Finanţele au 34.000 de angajaţi, cu 25% mai mulţidecât în 2005.

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, spune căsalariile din sectorul public trebuie să fie decente, dar sistemulnu permite asta întrucât există un număr prea mare de angajaţi:"Este necesar să se plătească salarii decente în sectorul public.Pe pe altă parte, sistemul nu permite, pentru că pur şi simpluexistă exces de ocupare. Au prea mulţi oameni de plătit cu salariimari".

Fondul de salarii de la Ministerul de Finanţe (fără stimulente)aproape s-a triplat în ultimii cinci ani, de la 170 mil. lei la 560mil. lei. La Ministerul de Interne fondul de salarii a crescut dela 760 mil. lei în 2002 la 1,9 mld. lei în 2009.

Obişnuiţi cu mulţi bani, după cum susţine ministrul finanţelorGheorghe Ialomiţianu, lucrătorii din finanţe nu văd absurditateaunor situaţii în care luau ca prime (aşa-numitele stimulente) şi dedouă ori salariul net lunar. Ultima raportare privind salariile dinaparatul propriu al Ministerului Finanţelor, din luna aprilie, ascos la iveală situaţii curioase: şoferi care, pe lângă venitulsalarial net de 984 de lei, au primit stimulente nete de la 1.400de lei la 2.874 de lei.

O femeie de serviciu avea, în aprilie, peste 1.600 de lei net(615 lei salariu şi 888 lei stimulente), adică cu mult pestesalariul mediu net pe economie. Or, aceste stimulente trebuieacordate doar acelora care strângeau mai mulţi bani la buget şieste imposibil ca acest lucru să poată fi făcut de un muncitornecalificat care primea stimulente de 1.000 de lei lunar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO