Analiză

Cum au ajuns cei mai mari zece proprietari de hoteluri de pe litoral să aibă afaceri cât doar două restaurante McDonald's - VIDEO

Autor: Mirabela Tiron

23.08.2011, 12:18 1538

Lucian Marinescu, consultant în turism la Trend Hospitality, susţine că pentru încasările mici raportate de hotelierii de pe litoral există două explicaţii: există situaţii în care managementul este defectuos, proprietăţile hoteliere au fost cumpărate pentru a nu fi exploatate, ci folosite în tot felul de alte scopuri, iar pe de altă parte există componenta de evaziune fiscală, care "nu poate fi ignorată".

"Dacă ne referim la partea de evaziune fiscală, statul are în turism aceleaşi instrumente pe care le are şi în celelalte domenii de activitate în care se luptă cu mai mult sau puţin succes cu evaziunea fiscală. (...) Pe litoral există o evaziune fiscală ridicată", susţine Lucian Marinescu. Cei mai mari zece proprietari de hoteluri de la malul mării au raportat o cifră de afaceri totală de 10 milioane de euro, aproape cât două restaurante McDonald's, deşi deţin un sfert din capacitatea de cazare de pe litoral, adică 20.000 de locuri în 10.000 de camere. Primii în topul hotelurilor goale sunt SIF Transilvania, fraţii Micula şi Josef Goschy.

El susţine că pe lângă combaterea evaziunii fiscale, sunt şi alte aspecte pe care statul ar trebui să le ia în considerarea. "Ar putea ajuta operatorii de pe litoral să lucreze mai uşor, sunt aspecte ce ţin de legislaţia muncii, unde există numeroase probleme care ţin de munca sezonieră. Mai mult, există programele de dezvoltare pe infrastructură care au început să prindă un contur şi programele legate de promovarea destinaţiei ce ar putea fi implementate".

Zero investiţii pe litoral anul acesta

"Anul acesta nu s-au făcut investiţii pe litoral. Raţiunile ţin de conjunctura actuală în care ne aflăm. Există câteva particulărităţi când vorbim de investiţiile de pe litoral. Una ţine de recuperarea investiţiei, sezonul de vară este scurt iar din cauza aceasta hotelierii nu îşi pot recupera banii".

Lucian Marinescu apreciază că pe litoralul românesc există două speţe de investitori: cei care au achiziţionat capacităţi mari de cazare şi care nu au investit în acestea. "Multe dintre aceste hoteluri nu funcţionează, iar proprietarii lor nu vor face nimic în acest sens, hotelurile nefiind cumpărate pentru a fi valorificate"

A doua speţă de investitori o reprezinta lucrătorii din hoteluri: şeful de hotel care a cumpărat hotelul sau şeful de restaurant care a cumpărat restaurantul pe baza sistemului de privatizare ecare a existat.

"Proprietăţile au ajuns pe mâna unor investitori persoane care nu au resursele şi nici viziunea să facă ceva pentru acestea".

Cerere există pe leisure şi business, dar hotelierii sunt pregătiţi doar pentru un singur tip de turişti

"Litoralul funcţionaează ca orice altă piaţă , pe principiul cererii şi al ofertei. Cerere există pe segmentul de leisure, pe segmentul de business şi conferinţe, dar din păcate hotelurile de pe litoral nu sunt pregătite decât pentru un singur tip de turişti (cei de leisure). Unităţile lor nu au alte tipuri de facilităţi care să le ajute să niveleze sezonalitatea abruptă care este pe timpul verii".

El susţine că pentru a atrage turiştii români care se duc în vacanţă în alte ţări, spe exemplu în Grecia sau Turcia, hotelierii pot face multe, însă principala problemă o reprezintă lipsa posibilităţilor de petrecere a timpului liber pe litoral şi raportul calitate preţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO