Analiză

Estimarile analistilor pentru profitul Petrom pe 2005: intre 430 si 520 milioane de euro

28.02.2006, 19:43 24

Care va fi profitul raportat de Petrom pe 2005? Majoritatea investitorilor de la Bursa isi pun aceasta intrebare, mai ales ca raportarea unor profituri foarte bune ar putea da un nou impuls Bursei in ansamblu.

Intr-un sondaj realizat de ZF, media estimarilor a sapte dintre analistii de pe Bursa este de 515 mil. euro. Estimarile au fluctuat intre un minim 1,55 mld. lei (428 mil. euro ) si un maxim de 2 mld. lei (552,48 mil. euro) si s-au situat mai mult aproape de cele doua extreme decat in jurul mediei.

Petrom urmeaza sa raporteze rezultatele financiare auditate pe data de 14 martie, conform calendarului financiar transmis Bursei de Valori Bucuresti.

In primele noua luni ale anului trecut, Petrom avea un profit net de 389 mil. euro, de aproximativ sase ori mai mare fata de castigul inregistrat in perioada similara a anului precedent. Conducerea Petrom precizat in acea perioada ca se asteapta pentru 2005 la o cifra de afaceri de 2,7-2,9 mld. euro. Daca Petrom si-a mentinut aceeasi marja de profit si in trimestrul IV, la o cifra de afaceri de 2,9 mld. euro, ar putea obtine pe intreg anul 2005 un profit net de circa 520 mil. euro. Pe primele noua luni, marja neta a profitului a fost de 18%.

Majoritatea analistilor care au prezentat estimarile privind profitul net pe care Petrom

l-ar putea raporta au dat previziuni sub nivelul de 520 mil. euro. Analistii de la ING Securities, prima societate de brokeraj de pe piata dupa locul ocupat in topul brokerilor pe luna ianuarie, considera ca Petrom ar putea obtine anul trecut un profit net intre 1,549 mld. lei (427,9 mil. euro) si 1,704 mld. lei (470,7 mil. euro).

"Pe varianta conservatoare, profitul estimat pentru Petrom este de 1,549 mld. lei, iar varianta optimista situeaza profitul net la un nivel cu 10% mai mare, respectiv de 1,704 mld. lei", considera Nicoleta Banica, equity analist la ING Securities.

O estimare sub pragul de 500 mil. euro dau si analistii de la BRD Securities, societate care a ocupat locul al saselea in topul brokerilor pe ianuarie.

"Profitul net pe 2005 conform IFRS (Standardelor Internationale de Raportare Finaciara - n. red.) estimat de noi pentru Petrom este de 1,773 mld. lei", spune Adriana Marin, directorul departamentului de analiza al BRD Securities.

Analistii de la Vanguard cred ca profitul Petrom pe anul trecut s-ar putea situa la 1,751 mld. lei (483,7 mil. euro), in timp ce analistii de la Swiss Capital sunt usor mai optimisti, previzionand un profit net de 1,82 mil. lei (502,7 mil. euro).

Vanguard s-a clasat dupa prima luna a anului pe locul al optulea in topul brokerilor de la Bursa, in timp ce societatea de brokeraj Swiss Capital a ocupat locul al 11-lea.

"Estimarea noastra de profit net la Petrom pentru 2005 este 1,751 mld. lei", a precizat Cristian Tudorescu, analist la Vanguard. "Noi estimam un profit net pentru Petrom de 1,820 mld. lei" a mentionat Olimpiu Blajut, directorul general adjunct al Swiss Capital.

Analistii care au dat previziuni peste pragul de 520 mil. euro au fost cei de la SSIF Broker, Carpatica si Intercapital, toti indicand acelasi nivel al profitului estimat pentru Petrom: 2 mld. lei (552,48 mil. euro).

"Pentru trimestrul patru din 2005 estimam un profit regulat proportional cu profitul estimat pe primele noua luni din an. Deoarece luna decembrie este in general o luna foarte buna pentru toate firmele estimam un profit pentru ultimul trimestru la 600 mil. lei si, in consecinta, un profit net pentru 2005 de 2 mld. lei", a precizat Florin Dan, director in cadrul Carpatica Invest, societate care a ocupat in ianuarie locul al noualea in topul brokerilor de la Bursa.

Dupa primul semestru al anului trecut, Petrom avea un profit net de aproape 601 mil. lei (164 mil. euro), ulterior profitul net realizat in trimestrul al treilea ridicandu-se la aproximativ 805 mil. lei (228,2 mil. euro).

De ce se asteapta analistii care au estimat profituri mai reduse in ultimul trimestru ca Petrom sa nu repete performanta din trimestrul al treilea?

"Principalii factori care pot sa indice rezultate in trimestrul al patrulea din 2005 sub nivelul celor de la nivelul trimestrului al treilea sunt: o scadere a productiei data fiind activitatea de mentenanta si de imbunatatire a tehnologiei, scaderea profitului operational per barilul procesat dat fiind nivelul mai redus al cererii agregate pe piata de produse petroliere. Conditiile meteorologice din aceasta iarna nu au fost foarte "vitrege".

Totodata, deprecierea leului fata de dolar si euro cu aproximativ 7% in trimestrul al patrulea se va reflecta intr-o scadere a profitului in special pe fundalul contractelor pe termen lung pentru achizitionarea titeiului care sunt predominante in cazul Petrom", considera Nicoleta Banica de la ING Securities.

"Chiar daca Petrom are o baza de extractie proprie, compania foloseste pentru prelucrare atat titei din baza proprie, cat si din import, iar titeiul din import are o pondere destul de importanta. In conditiile in care contractele de achizitionare a titeiului din import sunt facute pe termene medii si lungi, o depreciere a leului fata de principalele valute se reflecta in pierdere financiara pentru Petrom", a mai precizat Nicoleta Banica.

Analistii de la BRD Securities considera ca Petrom va avea pierdere in ultimul trimestru pe partea de downstream (rafinare si distributie), ceea ce se va reflecta negativ si in rezultatul de ansamblu al companiei.

"In ultimul trimestru, marjele de rafinare au fost foarte slabe, in conditiile in care pentru o luna si ceva rafinaria Petrobrazi a fost oprita, ceea ce a facut sa scada si vanzarile diviziei de explorare si productie. In acelasi timp, pe partea de rafinare si distributie, ma astept ca Petrom sa raporteze pierdere in trimestrul al patrulea, iar pe anasamblul anului - un usor profit", spune Adriana Marin de la BRD Securities.

"In trimestrul al patrulea, pana si Rompetrol Rafinare a avut pierdere pe partea de downstream din cauza opririi rafinariei pentru o perioada pentru efectuarea reviziei tehnice. La Petrom, rafinariile au o tehnologie mai invechita comparativ cu cea a Petromidia, ceea ce presupune costuri mai mari, inclusiv in ceea ce priveste cheltuielile cu personalul", a mai spus Adriana Marin. Conducerea Rompetrol precizase ca Rompetrol Rafinare, principala companie din cadrul grupului, a inregistrat pierderi in ultimul trimestru al anului trecut din cauza perioadei de 45 de zile cand rafinaria a fost oprita pentru a i se face revizia.

Analistii atrag atentia ca desi estimarile sunt facute incercand sa tina cont de toti factorii legati direct sau indirect de evolutia companiei intr-o anumita perioada, orice previziune de acest gen este intotdeauna insotita si de o anumita doza de subiectivitate.

Companiile petroliere de altfel si mai ales Petrom pun cele mai mari probleme analistilor in realizarea unor estimari cat mai apropiate de realitate din cauza complexitatii activitatii si a dificultatii de a identifica corect tranzactiile intre segmente, corelate si cu o transparenta relativ scazuta in ceea ce priveste informatiile care vin din partea societatii. In acelasi timp, unele cheltuieli, precum sunt cele de natura provizioanelor, sunt greu de estimat si astfel devine dificil de previzionat rata efectiva de impozitare. La acestea se adauga si volatilitatea pretului international al petrolului si fluctuatiile de pe piata valutara, care sunt importante prin echilibrul ce trebuie creat intre productie/vanzari catre rafinarii terte si importuri de titei.

"Restructurare este cuvantul de ordine care influenteaza nivelul profitului asteptat sa fie obtinut de Petrom: restructurare la nivel de management, procese si sisteme organizationale, restructurare la nivel de value chain management (masurile de management prin care se aduce valoare adaugata in cadrul ciclului de productie - n.red.), o schimbare a strategiei dinspre volum catre crearea de sinergii intre diferitele segmente de business si restructurare a relatiei corporatiste cu sindicatul angajatilor", spune Nicoleta Banica.

Petrom a reusit anul trecut sa obtina rezultate mai bune prin cateva masuri foarte importante. In primul rand a contat liberalizarea politicii de vanzare a carburantilor, care ajutata de saltul luat de pretul titeiului pe piata internationala, a permis o crestere a pretului carburantilor ce s-a reflectat imediat in castiguri mai mari pentru companie. O influenta importanta asupra rezultatelor a avut-o si schimbarea sistemului de furnizori, la care s-a adaugat si restructurarea la nivel de middle management. Totodata, austriecii de la OMV, noii proprietari ai Petrom, au adus expati in posturile cheie pentru a avea un control mai bun asupra costurilor. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels