Analiză

Fara alternativa ideologica nu sunt sanse de schimbare

25.08.2003, 00:00 11





Discutia in jurul coagularii partidelor de opozitie are un caracter cam extraterestru. Ignorandu-se faptul ca exista aici pe pamantul Romaniei un calendar al alegerilor, chiar daca nu definitivat, iar inaintea acestui calendar trebuie sa aiba loc toamna aceasta un referendum cu privire la modificarea Constitutiei. Or, eu nu cred ca se poate discuta in mod serios despre o alianta (sau mai la moda "uniune") PNL-PD fara a tine seama de calendarul electoral si de referendumul la Constitutie. In aceasta greseala a "arderii etapelor" a cazut si conducerea PSD cand a lansat cu mare tamtam "noua ofensiva electorala" in iulie 2003. Iar acum cade discutia in jurul combinatiei PNL-PD.



Dar, din moment ce criza de subiecte politice specifica unei vacante caniculare ne-a proiectat in Cosmos, sa vedem totusi despre ce este vorba. Un sondaj INSOMAR, comentat de Alina Mungiu, a lansat ideea ca o "uniune" de tip bulgaresc Kozlov intre PNL si PD ar fi "solutia optima" pentru castigarea alegerilor in 2004. In ce consta aceasta uniune? Intr-un interviu de saptamana trecuta, Alina Mungiu precizeaza: "Sa se creeze din aceste doua partide distincte PD si PNL o a treia forta politica care sa fie ceva nou... ele sa fie reorganizate dupa modelul Uniunii Fortelor Democratice Bulgare intr-un fel de unic partid, chiar daca isi pastreaza identitatea distincta". Dar la intrebarea cine ar putea conduce acest partid unic, Stolojan sau Basescu, raspunsul este "copresedintie". Ce fel de partid unic o fi asta cu doi presedinti avand puteri egale, parca incepe sa sune a CDR. Dar nu aici e buba. In timp ce uniunea bulgareasca reunea partide cam cu aceeasi orientare ideologica, la noi, PNL isi propune sa coaguleze fortele de dreapta, in timp ce PD este un partid de stanga afiliat la Internationala Socialista. Or, eu cred ca pentru prima data in perioada postdecembrista apar in 2004 conditii sociale pentru afirmarea unei pozitii combative de dreapta in politica. Ma refer la formarea in ultimii ani a unei clase de mijloc destul de numeroase pentru a conta la urne, si a unei upper-middleclass, capitatisti care-si cauta o reprezentare politica. Ca sa fie valorificat acest potential trebuie insa ca PNL si Theodor Stolojan sa inalte sus steagul capitalistmului si sa propage in mod convingator ideea ca numai un capitalism dezvoltat poate scoate Romania din mlastina saraciei. Pe frontul politicii de stanga, PNL nu se poate masura cu PSD, care in fiecare saptamana lanseaza o initiativa populista menita sa-i pastreze voturile de la stanga. Iar despre PD ce sa mai spunem: el este pur si simplu zdrobit in competitia social-democrata. Daca Stolojan a obtinut un curs ascendent al popularitatii liberale, aceasta se datoreste orientarii ideologice distincte de cea a social-democratiei. Ce spun ultimele sondaje daca ar avea loc alegeri:



INSOMAR IMAS
Iulie 2003 august 2003



PSD 49% 42%
PNL 15% 18%
PRM 14% 16%
PD 9% 10%
UDMR 7% 6%



Mi se pare evident ca in 2004 partidul aflat la guvernare este condamnat sa sufere o pierdere masiva de voturi. Presiunea externa (FMI, Banca Mondiala, Bruxelles) il sileste sa adopte masuri impopulare. Adrian Nastase a si exprimat lehamitea tinerii in carca a uzinelor perdante de tip ARO Campulung, se desfiinteaza mii de posturi la CFR s.a.m.d. Nu cred ca un partid unic tip strutocamila ar putea beneficia de pierderile la urne ale PSD. De altfel, sondajul INSOMAR a si dat un avertisment in acest sens: o alianta PNL-PD ar obtine 27%, adica mai putin decat cele doua partide luate separat. Pe scurt, fara o alternativa ideologica nu sunt sanse de schimbare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels