Analiză

Geografia investitiilor straine directe a inceput insa sa se schimbe

09.09.2003, 00:00 47



Fluxurile de investitii straine directe in Europa Centrala si de Est au atins anul trecut un nou varf de 29 miliarde de dolari, dar din aceasta suma Romania nu a reusit sa atraga decat 1,2 miliarde de dolari, cu 9% mai putin decat in 2001.



"In comparatie cu Ungaria si Polonia, Romania a inregistrat o scadere nesemnificativa a fluxului de investitii straine si a reusit sa mentina valoarea acestora la peste un miliard de dolari", a declarat ieri Soknan Han Jung, reprezentantul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) in Romania, cu ocazia lansarii Raportului mondial al investitiilor 2003 realizat de UNCTAD. Ea a adaugat ca in Ungaria investitiile straine directe au fost in 2002 de 0,9 miliarde de dolari, fata de 2,4 miliarde de dolari in 2001, in timp ce Polonia nu a reusit sa atraga decat 4,1 miliarde de dolari in 2002, fata de 5,7 miliarde de dolari in 2001.



Oficialul ONU a adaugat ca pentru anul acesta si pentru cel viitor exista perspective de crestere a investitiilor straine in Europa Centrala si de Est, ceea ce ar putea insemna si un reviriment al investitiilor din Romania.



"Este de remarcat faptul ca Romania a reusit anul trecut sa mentina investitiile straine la un nivel de peste un miliard de dolari in conditiile in care tarile din jur au inregistrat scaderi", a spus si Marian Saniuta presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS). El spune ca anul trecut a fost marcat in Europa Centrala si de Est de privatizari, iar cele mai multe investitii straine in regiune au fost atrase de tarile cu varfuri in privatizare. "Asa se explica si volumul mai mare al investitiilor inregistrat si de Romania in 2001, cand am avut doua privatizari de succes, respectiv Banca Agricola si Sidex Galati", a spus Saniuta. El a adaugat ca lucrurile s-au schimbat in 2002 cand investitorii nu au reactionat pozitiv la privatizarea BCR. "Impactul scaderii conjuncturale a cererii mondiale pentru fuziuni si achizitii s-a resimtit si in Romania prin faptul ca nu am reusit sa gasim un partener pentru BCR", a mai spus Saniuta.



"Pentru investitiile straine care se vor realiza anul acesta lucram cu doua repere: pe de o parte avem tinta stabilita in programul de guvernare de 1,8 miliarde de dolari, iar pe de alta parte avem tinta stabilita in programul de preaderare de 1,4 miliarde de dolari. Eu sper sa ajungem pana la finele anului la o valoare a investitiilor straine directe de doua miliarde de dolari", a mai spus presedintele ARIS.



Pe primele sase luni ale acestui an investitiile straine directe in Romania au atins valoarea de 704 milioane de euro, in crestere cu 20% fata de perioada similara a anului trecut cand au fost de 580 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de BNR, date care au fost utilizate si de UNCTAD la realizarea Raportului mondial al investitiilor 2003.



De altfel, la acest moment exista date diferite in ceea ce priveste volumul investitiilor directe din Romania. Si asta pentru ca cele doua organisme care masoara nivelul investitiilor, respectiv Banca Nationala a Romaniei si Oficiul National al Registrului Comertului, au facut publice date diferite. Astfel, cea mai mare diferenta se inregistreaza in ceea ce priveste anul 1998 cand volumul investitiilor straine realizate in Romania au fost de 703,8 milioane de dolari dupa Camera de Comert (organism care furniza datele pana la trecerea Registrului Comertului in subordinea Ministerului Justitiei), in timp ce, dupa datele BNR, s-au inregistrat 2,03 miliarde de dolari. La fel stau lucrurile si in 2000, volumul investitiilor straine realizate in Romania fiind de 865,1 milioane de dolari dupa Camera de Comert, in timp ce, dupa datele BNR, s-au inregistrat 1,3 miliarde de dolari. In ceea ce priveste datele pe 2001, cifrele sunt mult mai apropiate: 1,3 miliarde de dolari dupa Camera de Comert, si 1,1 miliarde de dolari dupa BNR.



Aceasta diferenta de valori este explicata de ARIS prin faptul ca cele doua intitutii utilizeaza formulele de calcul diferite si nu s-a putut ajunge la o cale comuna de calcul.



"Trebuie sa lucram cu cele doua surse pentru a avea o dinamica completa a investitiilor straine in Romania. Nu putem sa lucram numai cu o singura sursa pentru ca, de exemplu, BNR nu furnizeaza datele pe judete, date care insa pot fi preluate de la Registrul Comertului. Cea mai completa identificare a investitiilor straine este data de bilantul contabil, dar cum acesta se depune doar de doua ori pe an, am avea o radiografie a investitiilor pentru acest an abia in toamna anului viitor", a explicat presedintele ARIS.



Ce fac vecinii nostri



Europa Centrala si de Est a facut anul trecut nota discordanta cu restul lumii in ceea ce priveste investitiile straine directe. Astfel, daca pe plan global investitiile straine directe au scazut in 2002 cu 21%, ajungand la 651 miliarde de dolari, Europa Centrala si de Est (ECE) a inregistrat un nou varf.



"Progresul din 2002 si cel pe care il anticipam pentru acest an sunt in total contrast cu declinul investitiilor straine directe din celelalte regiuni ale lumii", a spus Rubens Ricupero, secretarul general al UNCTAD.



ECE este vazuta de tot mai mult de catre investitori ca locatie stabila si promitatoare. UNCTAD preconizeaza ca fluxurile de investitii straine din regiune vor creste si in acest an atingand aproape 30 de miliarde de dolari, printre primele tari receptoare aflandu-se Federatia Rusa. Tendinta este alimentata suplimentar si de momentul largirii Uniunii Europene.



Geografia investitiilor straine directe a inceput insa sa se schimbe: Cehia isi mentine importanta in zona reusind in 2002 sa atraga 9,3 miliarde de dolari, fata de 5,6 miliarde de dolari in 2001, in timp ce Ungaria, unul dintre cei mai importanti receptori din zona, merge in contrasens: valoarea investitiilor straine directe a scazut anul trecut la 0,9 miliarde de dolari, de la 2,4 miliarde de dolari atrase in 2001.



Exceptand Cehia, singurele tari din regiune care a reusit sa atraga investitii mai mari in 2002 sunt Slovacia, cu 4 miliarde de dolari (fata de 1,6 miliarde de dolari in 2001) si Slovenia - 1,9 miliarde de dolari (fata de0,5 miliarde de dolari in 2001). In rest, toate tarile s-au confruntat cu scaderi: Polonia - 4,1 miliarde de dolari, fata de 5,7 miliarde de dolari in 2001; Croatia - un miliard de dolari, fata de 1,6 miliarde de dolari in 2001; Ucraina - 0,7 miliarde de dolari, fata de 0,8 miliarde de dolati in 2001.



Potrivit Raportului mondial al investitiilor 2003 realizat de UNCTAD, tendinta regionala a investitiilor straine directe a fost diferita si pe ramuri industriale. Astfel, industria de automobile - principala receptoare de investitii - este inca pe o curba ascendenta. Noile proiecte anuntate la inceputul acestui an in Slovacia (de PSA) si in federatia Rusa (de Renault), alaturi de proiectele existente (Audi si Suzuki in Ungaria), arata ca fluxurile de investitii straine directe vor creste din nou in acest an.



"Si Romania este o tinta interesanta pentru aceasta industrie si exista firme care si-au exprimat interesul pentru a dezvolta capacitati de productie pe componente auto", a spus presedintele ARIS.



Pe de alta parte insa, industria electronica din zona se confrunta cu o criza ce este rezultatul unei supracapacitati globale, unei cereri constante si a unei concurente in domeniul preturilor din partea tarilor asiatice (in special China). Raportul UNCTAD precizeaza ca acesti factori influenteaza atat firmele locale, cat si reprezentantele companiilor straine.



In plus, in unele tari din zona, in special cele care vizeaza intergarea in Uniunea Europeana , unele companii si-au restrans activitatile care include mana de lucru necalificata si si-au extins operatiunile care include o valoare adaugata mai mare.



In ceea ce priveste iesirile de capital din zona (4 miliarde de dolari), acestea au crescut in 2002, dupa scaderea inregistrata in 2001. Federatia Rusa cntinua sa conduca in clasamentul iesirilor de capital, fiind cea mai dinamica tara din acest punct de vedere.



Impactul extinderii UE



"Largirea UE, prevazuta pentru 2004, este una dintre cele mai importante politici de dezvoltare, cu implicatii directe asupra investitiilor straine directe in Europa Centrala si de Est in viitorul apropiat. Procesul poate avea un impact pozitiv asupra influxurilor de investitii straine directe din tarile din zona, indiferent daca ele se incadreaza in primul sau al doilea val", se arata in raportul UNCTAD.



tarile care se vor integra in 2004 se vor confrunta cu o schimbare majora pe piata muncii. Astfel, activitatile care au la baza forta de munca necalificata vor pierde teren in fata celor care utilizeaza forta de munca inalt calificata.



In ceea ce priveste tarile din zona care vor forma cel de-al diolea val, raportul UNCTAD apreciaza ca acestea se vor cnfrunta cu probleme legate de modernizarea si imbunatatirea politicilor si activitatilor de promovare a investitiilor straine directe. Pentru a optimiza eventualele beneficii care vor decurge din statutul de noi frontiere, aceste tari vor trebui sa isi sporeasca si sa isi eficientizeze atragerea de investitii si de companii care doresc sa se mute in alte locatii, mai ieftine, din aceeasi zona, se arata in raport.



Declin major la nivel global



Anul 2002 a fost cel de-al doilea an in care fluxurile globale de investitii straine directe au scazut pana la 651 miliarde de dolari, cel mai mic nivel din 1998, se arata in Raportul mondial al investitiilor 2003 realizat de UNCTAD.



Declinul pronuntat al fluxurilor de investitii straine directe a fost cauzat de factori macroeconomici (crestere economica slaba sau declin al ciclului activitatii economice in multe state, in specil cele dezvoltate, cote fluctuante ale burselor), factori microeconomici (scaderea profiturilor, restruturare financiara) si factori institutionali (regresul procesului de privatizare, pierderea increderii in marile corporatii din cauza scandalurilor financiare).



In acelasi timp, si numarul achizitiilor si fuziunilor a scazut de la 7.894 in 2000, la 4.493 in 2002, in timp ce valoarea media a acestora a scazut de la 145 de milioane de dolari in 2000, la 82 milioane de dolari in 2002.



Raportul UNCTAD arata ca scaderea investitiilor straine directe a fost neuniforma din patru puncte de vedere:



* Geografic - diferentele regionale au facut ca doar o parte dintre tari sa cunoasca recesiunea economica. Declinul tarilor dezvoltate (22%) s-a focalizat in SUA si Marea Britanie care impreuna au inregistrat 54% din deprecierea fluxurilor de investitii straine directe din cele 108 tari cu cote scazute. Fluxurile de capital catre zona cea mai populata a globului - Asia si Pacific - au scazut cel mai putin, datorita cotelor record ale investitiilor din China care a primit cel mai mult capital dintre toate statele lumii.



* Sectoarele de productie - Finantele, transporturile, depozitarea si comunicatiile au fost grav afectate, in timp ce cota de investitii straine directe in celelalte industrii a ramas practic neschimbata - sanatate si serviciile sociale - sau chiar au crescut - exploatarile miniere si cele petroliere.



* Financiar - in timp ce fluxurile de investitii au inregistrat un colaps in toate cele trei componente ale sale - capital lichid, profit reinvestit si imprumuturi intra-companie - cota de scadere a imprumuturilor intra-companie a depasit-o pe cea a lichiditatilor. Spre exemplu, in 2001, toate componentele financiare ale investitiilor straine directe aproape s-au injumatatit.



* Modul de intrare - declinul fuziunilor si achizitiilor a fost mai proeminent decat cota investitiilor straine directe. De fapt, scaderea investitiilor provine in mare parte din cota extrem de scazuta a fuziunilor si achizitiilor determinata de diminuarea procesului de restruturare a domeniului privat.



UNCTAD apreciaza ca ca influxurile de investitii straine directe se vor stabiliza anul acesta, iar intrarile de capital in tarile in dezvoltare si in cele dezvoltate ar putea sa ramana la nivel comparabil cu cel 2002. Pentru 2004, se asteapta o revigorare a investitiilor straine directe la nivel global.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels