Analiză

In industria hoteliera, expatii lasa loc romanilor la nivel de middle-management

In industria hoteliera, expatii lasa loc romanilor la nivel de middle-management

In 2005 hotelul Sofitel avea patru expati, acum mai are doar doi la nivel de middle-management

21.02.2007, 19:21 38

In timp ce pozitia de director general a hotelurilor de patru si cinci stele din Capitala este detinuta in proportie de 90% de expati, din ce in ce mai multi romani fac parte din echipa de middle-management.
"Cred ca este timpul sa avem incredere in capabilitatile romanilor si sa ii pastram pe cei cu potential in tara, in loc sa ne uitam la ei cum pleaca in alta parte", spune Pierre Boissel, noul director general al Ana Hotels, care a preluat functia in luna ianuarie.
Conducerea Ana Hotels intentioneaza sa il inlocuiasca pe managerul strain al hotelului de patru stele Europa din Eforie Nord cu o romanca.
Industria hoteliera din Romania a fost, pentru multa vreme, un sector controlat cu preponderenta de expati. Acesta este efectul principal al faptului ca majoritatea hotelurilor de patru si cinci stele din Romania reprezinta investitii ale lanturilor internationale, sunt afiliate unor lanturi hoteliere sau, cel putin, se afla sub contract de management cu un lant international bine cunoscut.
Lanturile din afara prefera sa numeasca straini la conducerea hotelurilor pentru ca acestia au experienta internationala si cunosc mai bine structura organizationala si corporatista. In acelasi timp, cele mai multe lanturi hoteliere prefera sa mute angajatii in interiorul organizatiei decat sa apeleze la angajati noi.
"Avantajul cand angajezi un expat este ca semnezi un contract de doi sau trei ani si esti sigur ca acesta nu va pleca in acest rastimp. Cand ai un manager roman, nu ai aceasta siguranta ca va ramane atat de mult, din cauza ca vin din ce in ce mai multe companii pe piata, care sunt dispuse sa plateasca poate 500 sau 1.000 de euro in plus, iar managerii sunt tentati sa plece", spune Bruno Vinette, managerul general al hotelului de patru stele Sofitel, care a incheiat un contract de management cu Accor.
La nivelul liniei a doua de manageri insa, lucrurile stau putin altfel. Desi cele mai importante pozitii de middle-management din cadrul hotelurilor au fost ocupate initial de expati, acestia au fost inlocuiti de romani odata cu incheierea contractelor.
"In 2005 aveam patru expati, acum mai avem doar doi. In locul bucatarului-sef francez care a fost transferat la Novotel am promovat un bucatar roman, si avem rezultate exceptionale. E primul bucatar roman din reteaua Sofitel. Cealalta pozitie pe care a fost angajat un roman in locul expatului este cea de director de vanzari", spune Vinette.
Principalul motiv pentru care romanilor le-a luat atat de mult timp pentru a-si convinge sefii ca sunt capabili sa ocupe un post cu raspundere decizionala este lipsa unei scoli hoteliere serioase in Romania. Potrivit celor mai importanti jucatori din industrie, romanii care se afla acum pe pozitii ocupate in trecut de straini sunt cei care au muncit alaturi de acestia timp de ani de zile, cum este cazul bucatarului-sef de la Sofitel, care a lucrat alaturi de un expatriat timp de 12 ani.
"In Romania nu exista deocamdata o scoala potrivita pentru piata ospitalitatii. Cred ca nu e prea usor sa gasesti un manager de tipul celor pe care si-l doresc lanturile internationale. Asta nu inseamna ca romanii nu sunt bine calificati. Dar atunci cand sunt, cand au ambitii, pleaca din tara", spune directorul de la Sofitel.
Aceeasi opinie o impartaseste si directorul general de la Intercontinental, Jonathan Soper, care propune insa si o solutie, prin intermediul programelor de training internationale si al apelarii la expati temporari.
"Cred ca e normal ca oamenii sa fie destul de putin pregatiti, pentru ca nu au fost expusi la tranzitul international. Dar acest lucru se va schimba in umatorii ani. Este o chestiune de timp, de companii care vor veni aici cu programe de training serioase, care sa ofere oamenilor oportunitatea de a-si face experienta in afara Romaniei, de a vedea cum lucreaza altii, de a aduce aici expati", spune Soper.
La Intercontinental, bucatarul executiv si bucatarul de patiserie sunt straini, iar Soper si-a propus sa aduca si altii, in regim temporar, ca parte a programului de restructurare prin care trece hotelul.
"Vom aduce cativa expati initial, deoarece avem niste modificari serioase de facut in hotel, vom aduce unii straini care vor avea sarcina de a eface finisajelee la unele departamente si, de asemenea, vom trimite oameni de pe pozitii cheie in alte unitati Intercontinental din Europa pentru a fi expusi la un alt tip de operatii", spune Soper.
Odata ce la nivelul middle-managementului romanii au preluat controlul, cei din industrie sunt de parere ca nu va mai trece mai mult de cativa ani pana cand vom vedea romani ocupand pozitia de director general al hotelurilor de patru si cinci stele.
In cazul altor industrii, in special atunci cand este vorba de multinationale care au apelat si ele la expati la intrarea pe piata, lucrurile stau putin altfel. Romanii au inceput nu numai sa conduca afacerile locale ale multinationalelor, dar si sa fie solicitati penstru a pune bazele acestora pe pietele in dezvoltare.
Expatrierile pe pozitii de management au loc in doua contexte: pentru cresterea gradului de expertiza profesionala a managerului si pentru cresterea afacerilor din tara in care se face expatrierea.
Daca in primii ani managerii romani din multinationale erau expatriati pentru misiuni de invatare si networking, in companiile care au ajuns la maturitate in Romania, acum expatrierile au loc pentru ca acesti manageri pot contribui la imbunatatirea businessului in alte structuri ale grupului. Acesta este cazul filialei din Romania a Coca-Cola HBC, care a furnizat pana in prezent peste 50 de manageri romani structurilor internationale ale grupului.
La Unilever, unul din patru manageri din cadrul structurii de management romanesti a fost expatriat catre filiale ale grupului din intreaga lume, iar Lafarge a expatriat incepand cu anul 2000 peste 31 de manageri.
Aceeasi este situatia si in cazul companiei Danone, un cunoscut exportator de manageri romani, si a grupului german de componente auto Draxlmaier, care a trimis aproximativ 300 de romani in Mexic, pentru a contribui la infiintarea unei noi unitati de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO