Analiză

Primele contributii in fondurile de pensii private se vor plati in prima parte a anului 2007

23.03.2006, 00:00 18

Fondurile de pensii administrate privat ar putea deveni functionale cel mai devreme la jumatatea anului viitor, dar legile care reglementeaza zona pensiilor private mai au mult pana la varianta cea mai buna pentru investitori si contribuabili, au fost concluziile seminarului "Pensiile private, pe ultima suta de metri", organizat de Ziarul Financiar si ING Asigurari.

"Un termen optimist pentru introducerea pilonului doi al sistemului de pensii este jumatatea anului viitor. Exista insa doua probleme importante care trebuie rezolvate in aceasta perioada: dezvoltarea unui sistem de colectare bine pus la punct si acoperirea deficitului creat la sistemul de pensii de stat in primii ani dupa implementarea sistemului", a declarat Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS).

Cat despre tratamentul fiscal al pensiilor private din Romania, investitorii sunt de parere ca deducerile acordate in prezent, prin proiectele de legi vizand pilonii II si III de pensii private, nu sunt suficiente.

Deocamdata, contributiile la fondurile de pensii dintr-un viitor pilon III sunt deductibile de la impunerea angajatorului doar in limita a 200 de euro pe an. In plus, pentru angajat, cheltuielile aferente contributiilor la un fond privat sunt deductibile de la impozitul de 16% pe venit, a explicat Alexandru Massaci, tax director in firma de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers. Nivelul actual al deductibilitatilor nu permite insa ajungerea, chiar si dupa multi ani de cotizare, la o pensie decenta, a mai spus el.

De aceeasi parere este si Bram Boon, directorul ING Asigurari de Viata, care a oferit solutia ca deducerile fiscale pentru contributiile la fondurile private de pensii sa fie corelate cu salariul mediu, si nu fixate la o anumita limita, pentru a nu descuraja populatia sa contribuie la aceste fonduri. "Nu are sens sa se limiteze deducerile daca nu sunt corelate cu salariul mediu. In timp, salariul creste. Cu aceasta limita de 200 de euro, oamenii vor aloca pensiei private un procent tot mai redus din salariul lor", a afirmat Boon, dand exemplul altor state, unde s-a ales solutia limitarii deducerilor fiscale la un procent din salariul mediu.

Pilonul II al sistemului de pensii va fi alcatuit din fondurile de pensii administrate privat, care vor prelua o parte din contributiile virate la asigurarile sociale de stat. Participarea la aceste fonduri va fi obligatorie pentru angajatii in varsta de pana la 35 de ani si facultativa pentru cei intre 35 si 45 de ani.

In primul an de functionare, contributia la pilonul doi de pensii va fi de 2%, aceasta urmand sa creasca cu cate 0,5 puncte pana va atinge 6%. Conform sefului CNPAS, deficitul creat la sistemul public de pensii prin intrarea in functiune a pilonului doi este estimat la 1,5-2 miliarde de euro, in primii cinci ani de functionare.

"Participarea la un astfel de sistem este o problema de cunoastere si de incredere. Din acest motiv este important sa punem la punct un sistem de supraveghere care sa functioneze eficient", a declarat Mircea Oancea, directorul general interimar al Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private.

El considera insa ca este prematur sa discutam despre canalele de distributie, atata timp cat legislatia nu a fost inca definitivata.

Implementarea cat mai rapida a sistemului de pensii private este strict necesara, avand in vedere imbatranirea populatiei Romaniei, pentru a preintampina dezechilibre sociale majore, sustine Theodor Stolojan, consilier pe probleme economice al Presedintelui Romaniei. "Romania nu are resurse pentru a asigura un trai decent populatiei pensionate doar prin sistemul de pensii de stat", a aratat Stolojan.

In ultimii 16 ani, raportul dintre numarul contribuabililor (salariatii din economie) la sistemul de pensii si numarul beneficiarilor (pensionarii) s-a deteriorat constant, spune consilierul presedintelui.

De exemplu, in 1989 existau 2,1 milioane de pensionari beneficiari ai sistemului public de pensii, pentru care contribuiau 8 milioane de salariati. In 2005, 16 ani mai tarziu, numarul pensionarilor (4,6 milioane) a ajuns sa-l depaseasca pe cel al contribuabililor la fondurile de contributii sociale (4,5 mil.).

Theodor Stolojan a marturisit ca detine chiar el o pensie privata, incheiata de catre Banca Mondiala, unde a lucrat timp de sase ani si a contribuit pentru o astfel de schema de pensii. Cand a venit momentul pensionarii, fondul privat unde contribuise i-a oferit posibilitatea de a incasa anticipat o treime din pensia totala care i se cuvenea proportional cu volumul contributiilor facute. "Am acceptat aceasta oferta, pentru a termina un proiect de investitii in Romania", a precizat consilierul prezidential.

Echipa ZF a organizat ad-hoc un sondaj de opinie cu cei peste 100 de invitati la eveniment, pentru a masura perceptia acestora referitor la pensiile private. Dintre invitati, 64% considera ca primele contributii in sistemul de pensii private ar putea fi facute de anul viitor, iar 81% chiar ar contribui la o astfel de schema de pensii. Jumatate din cei prezenti spun ca investitorii ar trebui sa cheltuiasca pentru promovarea infiintarii fondurilor de pensii private, dar o treime considera ca legile actuale nu sunt inca atractive pentru investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO