Analiză

Puştile AK-47, produse în România, preferatele cartelurilor drogurilor din Mexic

Puştile AK-47, produse în România, se bucură de succes în rândurile cartelurilor drogurilor din Mexic

Autor: Adrian Voicu

03.02.2011, 18:17 744

"De încredere şi puternice", la un preţ de doar 500 de dolari pebucată, puştile AK-47 produse în România - versiuni semiautomateale modelului Kalaşnikov - s-au dovedit a fi foarte populare încadrul cartelurilor drogurilor din Mexic, arată o analiză a TheCenter for Public Integrity (TCPI).

De la preluarea puterii în Mexic de către Felipe Calderon,violenţele dintre guvern şi mafia mexicană au făcut în patru aniaproximativ 35.000 de victime.

Toate acestea, în ciuda legislaţiei foarte restrictive înprivinţa purtării de arme.

Conform asociaţiei, armele româneşti AK ies în faţă atât caurmare a succesului de care se bucură acestea în rândulcartelurilor, cât şi a drumului legal din România în SUA şi apoi înMexic, chiar dacă de mulţi ani a fost ilegală importarea de armesemiautomate, care nu au scopuri "sportive" în SUA.

Astfel, autorităţile de reglementare din SUA sunt acuzate deTCPI că au reuşit să găsească modalităţi prin care să ocoleascălegea. "Arme produse în străinătate precum modelele AK româneştisunt transportate în SUA şi li se elimină caracteristicile militarepentru a intra în definiţia de arme sportive".

Armele AK, produse în România şi comercializate în SUA decompania Century International Arms sub denumirea de WASR-10, audevenit cea mai comună armă ce poate fi cumpărată din SUA şivândută mai departe în Mexic.

Conform rapoartelor Departamentului Justiţiei din SUA, înultimii 4 ani peste 500 de arme WASR-10 vândute în SUA, au fostrecuperate din Mexic, acestea reprezentând un procent de 17% dintotalul armelor recuperate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO