Analiză

Vienna Insurance acapareaza segmente intregi

Vienna Insurance acapareaza segmente intregi

Click pentru imaginea intreaga

26.07.2007, 18:35 17

Preluarea Asirom de catre grupul austriac Vienna Insurance va da peste cap toate calculele pe care si le-au facut asiguratorii de pe piata locala pentru acest an.
In primul rand, planurile pentru a face fata concurentei va trebui regandite serios. Dupa achizitia celui de-al doilea jucator de pe piata asigurarilor, Vienna Insurance devine cel mai agresiv competitor de pe piata.
Cele cinci companii pe care le detin acum austriecii in portofoliu: Asirom, Omniasig, Unita, Omniasig Life si Agras aveau la sfarsitul anului o cota de piata cumulata de aproape 26%, afacerile grupului urmand sa treaca in acest an de o jumatate de miliard de euro. Vienna Insurance devine astfel primul jucator de pe piata asigurarilor, depasind la distanta liderul ultimilor ani, compania Allianz -Tiriac.
Austriecii vor controla aproape 40% din piata RCA si Carte Verde, asigurari pentru care se lupta majoritatea companiilor. Pe segmentul politelor Casco, grupul controleaza dupa preluarea Asirom 27% din piata, potrivit raportului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru anul trecut. Noua achizitie a austriecilor le va majora semnificativ numarul de clienti, Asirom fiind una dintre cele mai cunoscute companii de asigurari din Romania, mai ales in mediul rural.
Pe asigurari de incendiu si calamitati naturale, Vienna Insurance a luat o treime din piata, iar din totalul politelor care acopera daunele la proprietati - 25%.
Ramane de vazut ce va spune Consiliul Concurentei cu privire la achizitiile succesive ale austriecilor, daca acestea creeaza sau nu o concentrare de forte pe piata asigurarilor.
Vienna Insurance si-a consolidat permanent cota de piata detinuta in Romania. Dupa ce a cumparat Unita si Agras, grupul a pus ochii pe unul dintre cei mai mari jucatori ai pietei, Omniasig, pe care l-a preluat in 2005.
Cu achizitia Asirom, Vienna Insurance face istorie pe piata romaneasca, aceasta fiind cea mai mare tranzactie a ultimilor ani din sectorul asigurarilor.
Grupul a preluat marti 30% din Asirom pe Bursa de la omul de afaceri Ioan Nicuale si intentioneaza sa mai cumpere pentru a deveni actionar majoritar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO