Auto

Ar trebui sau nu incluse datele cu daunele înregistrate încă pe baza poliţelor RCA ale firmelor falimentare în calculul ratei daunei combinate? Teoretic, asigurătorii respectivi nu mai activează pe piaţă, dar practic foştii clienţi ai City Insurance şi Euroins sunt acum actualii clienţi ai jucătorilor rămaşi

Ar trebui sau nu incluse datele cu daunele înregistrate...

Autor: Mircea Nica

27.03.2024, 08:40 115

Datele înregistrate de FGA, respectiv dosarele de daună ale companiilor falimentare City Insurance şi Euroins, nu sunt puse laolaltă cu datele întregii pieţe a asigurărilor, deşi relevanţa acestora este una semnificativă, chiar dacă societăţile la care clienţii au făcut asigurări RCA sunt în faliment ♦ ZF a solicitat Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) o lămurire cu privire la acest aspect, iar reprezentanţii instituţiei au transmis că pentru data de 30.09.2023, în calculul ratei daunei, ratei cheltuielilor şi al ratei combinate nu sunt incluse datele societăţii Euroins România (nici pentru partea de prime, nici pentru partea de daune şi/sau cheltuieli), deoarece aceasta nu mai activa la data respectivă, fiindu-i retrasă autorizaţia de funcţionare în luna martie 2023 l Cât de realistă este o rată combinată a daunei la RCA de sub 100% dacă datele privind clienţii cu dosarele de daună nu sunt puse lângă ceilalţi care au poliţe la jucători încă activi?

Realitatea pieţei RCA este că se află încă la o rată combinată a dau­nei de peste 100%, în ciuda celor mai re­cen­te date ale ASF din pri­mele nouă luni din 2023 care arată că nive­lul ratei daunei com­bi­nate este de sub 100%, ceea ce ar în­semna că seg­men­tul RCA este profita­bil. Deşi, în teorie, datele privind foştii clienţi ai compa­niilor fali­mentare ar trebui sepa­rate de restul pie­ţei, segmentul RCA este unul cu coadă lungă şi, cu atât mai mult, isto­ricul şi daunalitatea pieţei sunt calcu­late pe baza frecven­ţei şi daunelor care au loc în cea mai mare parte la clienţii existenţi. Atunci, pentru o realitate cât mai corectă a pieţei, daunele sau dosarele de daună ale foştilor clienţi ar trebui să fie incluse în calculul ratei combi­nate a daunei pentru că aceiaşi clienţi ai companiilor falimentare îşi fac acum poliţe RCA la alte com­panii, ceea ce înseamnă că relevanţa este una semnificativă.

Indicatorul denumit rata combi­na­tă a daunei este alcătuit din rata dau­nei şi rata cheltuielilor. Rata dau­nei reprezintă raportul din­tre plăţile de despă­gu­biri şi încasă­rile din pri­me­­le de asigu­rare, prin ur­mare, dacă rata daunei şi cea a chel­tuielilor aduna­te, respectiv rata combi­nată a daunei este de pes­te 100%, în­seamnă că so­cietăţile de asigurări tre­bu­ie să vină cu venituri suplimenta­re pentru a acoperi cheltuielile necesare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO