Bănci și Asigurări

Piaţa RCA a crescut cu 10% în primele nouă luni din 2023, până la 6,3 mld. lei. Groupama rămâne liderul pieţei, urmat de Allianz-Ţiriac. Cele două companii merg spre 50% cotă de piaţă

Autor: Mircea Nica

09.02.2024, 09:00 165

La nivel local, fără cei doi asigurători care activează pe bază de paşaport european, piaţa RCA a crescut cu doar 1%, până la 5,4 mld. lei Euroins, companie falimentară, încă figurează cu subscrierile din primele trei luni ale anului 2023  Omniasig este singura companie care a consemnat o scădere a subscrierilor  Cele mai mari creşteri s-au observat la Generali, Grawe, Axeria Iard şi Groupama.  HD Insurance îşi face loc în clasament în faţa Omniasig şi Generali.

Piaţa asigurărilor obligatorii auto (RCA) a ajuns la un volum al primelor brute subscrise de 6,3 mld. lei, în creştere cu 10% în primele nouă luni din 2023 comparativ cu perioada similară a anului anterior, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor din primele nouă luni ale anului 2023. Pe de altă parte, excluzând cele două companii care activează pe bază de paşaport european, respectiv Axeria Iard şi HD Insurance, piaţa locală de asigurări RCA a crescut doar cu 1% în primele nouă luni din 2023, până la 5,4 mld. lei.

Odată cu prăbuşirea companiei falimentare Euroins România, piaţa RCA s-a reaşezat în primele nouă luni din 2023, chiar dacă a fost sub semnul unei forme de plafonare a tarifelor RCA. Astfel, numărul jucătorilor care sunt prezenţi în clasamentul companiilor de asigurări RCA a ajuns la opt, cu tot cu asigurătorii prezenţi pe baza paşaportului european. Din perspectiva topului, Groupama conduce în continuare piaţa RCA, ştafetă preluată după prăbuşirea Euroins România, iar la finalul primelor nouă luni din 2023 compania a ajuns la un volum al primelor brute subscrise de peste 1,62 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO