Auto

Producătorii de componente îşi continuă creşterea: nemţii de la Preh, care produc pentru Audi sau BMW, au crescut cu 90% în primul semestru

Producătorii de componente îşi continuă creşterea: nemţii de la Preh, care produc pentru Audi sau BMW, au crescut cu 90% în primul semestru

Autor: Laurentiu Cotu

21.07.2012, 11:56 775

Producătorul de componente auto Preh România, furnizor pentru mărci precum Volkswagen, Audi, BMW sau Daimler, a realizat în primul semestru o cifră de afaceri de 38 mil. euro, în creştere cu 90% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În primul semestru din 2011 germanii au avut o cifră de afaceri de 20 mil. euro.

Pentru anul în curs compania şi-a bugetat afaceri totale de 70 mil. euro, în creştere cu 40% faţă de anul trecut, însă conducerea Preh România spune în prezent că veniturile din 2012 ar putea depăşi estimările iniţiale.

"În primul semestru trendul pieţei pe segmentul în care activăm, respectiv auto­turisme din clasa medie, supe­rioară şi de lux, a fost uşor crescător şi credem că se va menţine constant şi în a doua jumătate a anului", a declarat pentru ZF Transilvania Mihaela For­gaciu, director general al Preh România.

Compania îşi desfăşoară activitatea în parcul industrial din Ghimbav, lângă Braşov, unde produce sisteme de comandă, de acţionare şi control pentru autovehicule. Clienţii finali ai Preh România sunt producătorii auto BMW, Volkswagen, Audi sau Daimler.

Componentele fabricate la Ghimbav se regăsesc în toate clasele acestor producători auto, de la cele de serie până la cele exclusiviste, potrivit reprezentanţilor Preh România. La Ghimbav se produc sistemele de control ale climei, elementul de co­mandă al consolei centrale (iDrive), co­mutatoarele multifuncţionale pentru volan sau comutatoarele pentru lumini.

Capacitatea de producţie a compa­niei a ajuns în prezent la patru milioane de piese anual, în creştere faţă de anul 2010, când la Ghimbav se produceau 1,5 milioane de unităţi. În primul semestru compania a investit apro­ximativ 2 milioane de euro în utilaje tehnologice, program care va continua şi în a doua parte a anului, cu investiţii în valoare de 3 milioane de euro.

O parte din investiţiile din acest an vor fi susţinute printr-o finanţare euro­peană obţinută de Preh în cadrul Programului Operaţional Sectorial "Creşterea competitivităţii economice" (AM POS CCE), proiect în valoare totală de aproximativ 1 mil. euro.

Proiectul presupune achiziţionarea de linii automatizate de montaj pentru noi produse, maşini de injectare mase plastice, precum şi amenajările speci­fice extinderii suprafeţei de pro­duc­ţie cu încă circa 1.500 de metri pătraţi. Compania a investit şi anul trecut aproximativ 6 mil. euro în utilaje şi echi­pamente necesare creşterii capaci­tăţii de producţie. Anul trecut supra­fa­ţa fabricii Preh din judeţul Braşov a fost ex­tinsă cu 2.000 mp, ajun­gân­du-se în pre­zent la 8.300 mp spaţiu de pro­ducţie.

Preh Auto are în momentul de faţă 515 angajaţi, cu 90 mai mulţi decât anul trecut. Oficialii companiei spun că re­cru­tările vor continua şi în semestrul doi, urmând să fie angajate încă 50 de persoane.

Preh România a fost înfiinţată în anul 2008 la Braşov, practic la începerea crizei, iar de atunci germanii ajung practic la un rulaj de 70 de mi­lioa­ne de euro pornind "de la zero". Preh, cu afaceri globale de peste 350 mil. euro şi 2.500 de angajaţi în 2010, are fabrici în Germania, Portugalia, Mexic, Statele Unite ale Americii, China şi România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO