Auto

ProMotor: Povestea omului care a scris istorie la Dacia: torturat 14 ore de Securitate - interogat 3 zile de Renault

ProMotor: Povestea omului care a scris istorie la Dacia:...

Autor: Gandul Gandul

05.11.2015, 11:16 9716

Pe 29 noiembrie 1987, la douǎ sǎptǎmâni de la prima grevǎ a muncitorilor de la Roman Braşov, Constantin Stroe era demis din funcţia de director tehnic al Automobile Dacia şi vârât într-o încǎpere de la etajul cinci al CC-ului, unde timp de 14 ore a fost brutalizat, fiindcǎ i-a sfidat pe primul-ministru Dǎscǎlescu şi pe Nicolae Ceauşescu refuzând să preia conducerea fabricii de autocamioane.

De ce au întârziat francezii: "Eu eram chiar la Intercontinental la negocieri cu francezii şi minerii spărgeau geamurile hotelului. Când au vǎzut ce se-ntâmplǎ s-au dus şi nu i-am mai vǎzut. Şase luni de zile nici măcar n-am reuşit să intru în legǎtură cu ei, atât de mult rǎu a făcut apariţia minerilor în 13 iunie 1990".


Pe 29 noiembrie 1987, la douǎ sǎptǎmâni de la prima grevǎ a muncitorilor de la Roman Braşov, Constantin Stroe era demis din funcţia de director tehnic al Automobile Dacia şi vârât într-o încǎpere de la etajul cinci al CC-ului, unde timp de 14 ore a fost brutalizat, fiindcǎ i-a sfidat pe primul-ministru Dǎscǎlescu şi pe Nicolae Ceauşescu refuzând să preia conducerea fabricii de autocamioane. "L-am refuzat pe Dǎscǎlescu de cinci ori în ziua aia. M-a ţinut de dimineaţa de la opt pânǎ la douǎ, mǎ mai introducea în birou zece minute, eu spuneam nu, iar mǎ dǎdea afarǎ, iar mǎ chema. Nu mǎ lǎsa sǎ plec. Zicea: «Te duci afarǎ şi te mai gândeşti» şi eu mǎ gândeam şi mǎ întorceam tot cu a mea. Pe la douǎ l-am vǎzut gesticulând la receptor: «Sǎ trǎiţi. E la mine. Vin acuma». Avea un telefon din ǎla guvernamental, la care nu trebuia decât sǎ ridici receptorul fǎrǎ sǎ formezi numere. Eu nu ştiam cu cine vorbeste. Închide şi îmi spune: «Hai cǎ ne cheamǎ tovarǎşul», şi m-a dus la Ceauşescu".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO