• Leu / EUR4.8806
  • Leu / GBP5.7514
  • Leu / USD4.8447
Auto

Schimbări pentru şoferi: Din această săptămâmă anumite autovehicule vor avea număr de înmatriculare verde

Schimbări pentru şoferi: Din această săptămâmă anumite autovehicule vor avea număr de înmatriculare verde

Autor: Alexandru Nanu

03.07.2022, 00:00 18851

De la începutul săptămânii serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor vor elibera ,,numere verzi”, pentru autovehiculele cu ZERO emisii de CO2, conform celui mai recent comunicat al Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

În acest sens, cele aproximativ 17.000 de vehicule electrice, înmatriculate în România, conform datelor deţinute de D.R.P.C.I.V., pot beneficia de numere de culoare verde, conform noilor reglementări legale.

În  data de 28 aprilie, a fost publicat, în Monitorul Oficial, Ordinul comun al ministrului afacerilor interne, viceprim-ministrului, ministrul transporturilor şi ministrului mediului, apelor şi pădurilor, care reglementează acordarea de numere de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde, pentru maşini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

Această modificare legislativă are drept scop asigurarea vizibilităţii acestor categorii de vehicule în traficul rutier, în vederea stimulării introducerii pe piaţă a autovehiculelor de transport nepoluante, iniţierea unui cadru legal care să permită facilitarea accesului acestora la infrastructura de reîncărcare cu energie electrică, stabilirea unor politici de transport eco sustenabile, menite să facă faţă traficului intens, precum şi protejarea mediului înconjurător.

În cazul maşinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a ”numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, începând de astăzi.

Conform prevederilor Ordinului Comun, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a efectuat toate demersurile necesare punerii în aplicare a acestuia.

Astfel, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, s-a elaborat şi adoptat Standardul MAI, privind vehiculele rutiere, plăcile de înmatriculare cu fond reflectorizant pentru autovehiculele cu zero emisii de CO2, pentru armonizarea legislaţiei în vigoare.

Precizăm că eliberarea plăcuţelor verzi se va realiza la solicitarea proprietarilor acestora, în contextul înmatriculării, transmiterii dreptului de proprietate sau la emiterea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a modificării datelor înscrise în acesta, situaţii în care, odată cu solicitarea noilor plăcuţe, este necesară depunerea celor anterioare ori a documentelor care atestă furtul acestora sau, după caz, a declaraţiei de pierdere.

D.R.P.C.I.V. evaluează şi monitorizează activităţile desfăşurate de către serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, la nivel naţional, în vederea implementării noilor modificări.

Luni a fost eliberat primul număr de înmatriculare verde, a anunţat Ministerul Afacerilor Interne. De astfel de numere pot beneficia de luni cele 17.000 de vehicule electrice înmatriculate în România.

„Acesta este primul număr de înmatriculare verde eliberat. De ce verde? Fiindcă poţi face diferenţa! Protejează şi tu mediul înconjurător! Vă reamintim că de astăzi, cele 17.000 de vehicule electrice înmatriculate în România, pot beneficia de numere de culoare verde”, au anunţat luni, pe Facebook, reprezentanţii MAI.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8806
Diferență: 0,0266
Ieri: 4.8793
Azi: 4.8447
Diferență: 0,9144
Ieri: 4.8008
Azi: 5.7514
Diferență: -0,5619
Ieri: 5.7839
Azi: 5.0668
Diferență: 0,6816
Ieri: 5.0325