Bănci și Asigurări

Alexandra Smedoiu, Deloitte: Nicio ţară din UE nu condiţionează taxa bancară de un indice de piaţă cum este ROBOR

Alexandra Smedoiu, partener taxe directe la Deloitte România

Alexandra Smedoiu, partener taxe directe la Deloitte România

Autor: Alex Ciutacu

04.02.2019, 00:05 761
Taxa pe activele bancare nu este neapărat o noutate în Europa având în ve­dere că în anii de după criza finan­cia­ră mai multe state au început să introducă astfel de reguli fis­cale, însă niciun alt gu­vern nu a decis să core­leze această taxă de un indice de piaţă cum este ROBOR, aşa cum a decis Guvernul Ro­mâniei, susţin consul­tanţii Deloitte România.

„Doar două ţări din UE în afară de România aplică taxa asupra activelor sec­to­rului bancar: Ungaria şi Polonia, în con­textul în care alte ţări au optat pen­tru altă bază de impozitare. O altă deo­se­bire fundamentală este că niciuna din­tre aceste ţări şi nici o altă ţară din UE nu condiţionează cota taxei de un in­dice de piaţă, cum este legarea taxei de ROBOR în cazul României. Moti­vul principal este că politica fiscală ar inter­fe­ra cu cea monetară în condiţiile în care aces­tea trebuie să acţioneze in­de­pen­dent şi că, evident, orice taxă im­pri­mă un anumit compor­ta­ment contribua­bi­lilor“, a ex­plicat Alexandra Smedoiu, par­te­ner taxe directe la De­loitte România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO