Bănci și Asigurări

Alexandra Smedoiu, Partener la Deloitte Romania: Când s-a vorbit la început despre PNRR, companiile au sperat ca va fi ca la schemele de ajutor de stat, depunem aplicaţii şi ni se vor da bani ca să facem nişte lucruri. Nu este chiar aşa şi companiile s-au repliat

ZF Bankers Summit ziua 2

Alexandra Smedoiu, Partener la Deloitte Romania: Când...

Autor: Claudia Medrega

27.06.2023, 11:14 879

Când s-a vorbit, la început, despre programul PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezoluţie – n.red.) companiile au sperat că va fi ca la schemele de ajutor de stat, respectiv primirea unor sume de bani după depunerea unor aplicaţii, însă au văzut că nu este aşa şi companiile s-au repliat, susţine Alexandra Smedoiu, partener la Deloitte Romania.

“Este adevărat că la început când s-a vorbit despre acest program companiile au sperat că va fi ca la schemele de ajutor de stat, mergem şi depunem nişte aplicaţii şi ni se vor da nişte bani ca să facem nişte lucruri. Apoi s-a văzut că lucrurile nu stau chiar aşa şi companiile s-au repliat. Fiind un program fără precedent, acest PNRR, istoria ne va demonstra. Dacă va fi mai bine sau mai rău faţă de alte tipuri de programe unde companiile pot să accese direct banii mi-e greu să spun. Trebuie să mai treacă vreo 2-3 ani, să vedem dacă am reuşit să generăm acele proiecte care să consume banii sau nu”, a declarat Alexandra Smedoiu la ZF Bankers Summit, ziua 2.

Ce a mai spus Alexandra Smedoiu, Partener la Deloitte Romania, la ZF Bankers Summit, ziua 2:

* Cred că proiecte sunt. Cred că, într adevăr, sunt şi foarte multe lichidităţi în piaţă, dar cred că se vor găsi şi cofinanţări pentru aceste fonduri. Investitori caută să investească banii în altvceva decât depozite bancare.

* Ce aşteaptă companiile? Ele nu s-au putut lega direct de proiectele care vin prin PNRR pentru că acolo beneficiarii au fost instituţiile care au coordonat proiecte.

* Ce vedem în piaţă, la companiile cu care lucrăm, la companiile din România este că ele au beneficiat de aceste fonduri indirect, ca furnizori ai acestor proiecte. Sigur, este nevoie de puţin timp pentru ca lucrurile să se închege, să apară proiecte, să se aprobe finanţările pentru ca apoi să vină furnizorul care plăteşte salarii în România, cumpără materiale din România şi rulează înapoi banii în economie. Dar, lucrurile acestea nu se întâmplă de pe o zi pe alta, în special în ceea ce priveşte proiectele mari, dar cred că se întâmpla.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO