Bănci și Asigurări

Analiştii CFA: Rata anticipată a înflaţiei în următoarele 12 luni s-a majorat la 8,21%, de la 7,73% în prognoza anterioară, în contextul deficitului bugetar ridicat şi anticipaţiilor de majorare de taxe; cursul este aşteptat să crească până la 5,0438 lei/euro, iar ROBOR la 6,32%; prognoza de creştere economică în 2023 s-au redus la 2,5%

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România

Autor: Cristina Bellu

26.07.2023, 08:58 695

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează că rata anticipată a inflaţiei va înre­gistra în următoarele 12 luni o valoare medie de 8,21%, în creştere de la 7,73% cât a afişat prognoza lunii mai, în contextul deficitului bugetar ridicat şi anticipaţiilor de majorare de taxe.

În paralel, leul se se va deprecia până la un curs mediu de 5,0438 lei/euro în următoarele 12 luni comparativ cu valoarea actuală, în timp ce indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor varia­bile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 6,32% în următoarele 12 luni.

Datele colectate de CFA în luna iunie mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor (94%) incluşi în sondajul lunar al asociaţiei anticipează un curs de 4,9894 lei/euro.

În ceea ce priveşte indicatorul de încre­dere macroeconomică al CFA, acesta a scazut in luna iunie, (cu 4,8 puncte) la valoarea de 54,2 puncte. Aceasta situatie s-a datorat componentei de anticipatii, care a inregistrat o reducere puternica, de 9,1 puncte, pana la valoarea de 47,7 puncte.

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat pentru anul 2023 a atins valoarea medie a anticipaţiilor de 5,5%, inregistrand o majorare substantiala fata de exercitiul anterior (4,8%), în timp ce evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2023 este estimată la 2,5%, în scădere uşoară de la valoarea de 2,7% afişată în prognoza anterioară.

“In contextul deficitului bugetar ridicat si anticipatiilor de majorare de taxe indirecte, increderea in economie s-a redus. Consistenta cu aceasta evolutie, este observata o anumita revenire a anticipatiilor inflationiste. Astfel, s-au majorat atat inflatia anticipata pentru urmatoarele 12 luni, cat si rata de dobanda ROBOR 3M comparativ cu valorile inregistrate in exercitiul anterior. De asemenea, cum o taxare suplimentara conduce la o scadere a cererii, si anticipatiile de crestere economica s-au redus fata de exercitiul anterior.”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Referitor la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale in orase, 50% dintre participanti anticipeaza o scadere a acestora in timp ce 31,3% dintre participanti anticipeaza o stabilitate in urmatoarele 12 luni.

De asemenea 68% dintre participanti considera ca preturile actuale sunt supraevaluate, iar 25% ca sunt corect evaluate.

Datoria publica calculata ca procent in PIB este anticipata sa se majoreze la 55% in urmatoarele 12 luni.

Sondajul Asociaţiei CFA România reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia încearcă să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macro­e­conomică, sondajul evaluează şi anticipa­ţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET şi condiţiile macroeconomice globale.

 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO