Bănci și Asigurări

Analiză ZF. Inflaţia a sărăcit România în 2023 şi a îndepărtat-o şi mai mult de media europeană. Puterea de cumpărare a crescut în Europa cu 5,8%, dar a scăzut local cu 3,5%

Analiză ZF. Inflaţia a sărăcit România în 2023 şi...

Autor: Cristina Roşca

04.11.2023, 10:49 644

Totodată, inflaţia record polarizează şi mai mult România: puterea de cumpărare a locuitorilor din Bucureşti a ajuns să fie dublă faţă de media naţionalăUn român are în medie 7.738 de euro de cheltuială în 2023, cu circa 300 de euro (3,5%) mai puţin decât în anul anterior  Spre comparaţie, un bucureştean are 15.314 euro pe an  Puterea de cumpărare de la nivel naţional poziţionează România pe locul 33 în Europa, cu două poziţii mai jos faţă de 2022.

Inflaţia record din ultimii ani, care nu a putut fi, în multe cazuri, acoperită de creşterile salariale, polarizează şi mai mult România. Astfel, judeţele dezvoltate se îndepărtează şi mai mult de cele subdez­voltare când vine vorba de putere de cumpărare, arată o analiză a companiei de cercetare de piaţă GfK.

În România, puterea medie de cumpărare la nivel naţional este de 7.738 de euro, în scădere de la puţin peste 8.000 de euro anul trecut, arată o analiză ZF pe baza datelor GfK.

Astfel, românii au cu 56% mai puţini bani de cheltuială decât europenii (puterea de cumpărare medie la nivelul conti­nentului), piaţa locală fiind pe locul 33 în Europa, cu două poziţii mai jos decât în 2022. În total au fost analizate 42 de ţări, cu Belarus, Kosovo şi Ucraina la coada clasamentului. „Nu există schimbări în clasamentul primelor zece judeţe din România ca putere de cumpărare în 2023 versus 2022. Totuşi, se observă din nou faptul că piaţa se polarizează, diferenţele de putere de cumpărare între judeţele dezvol­tate şi cele mai puţin dezvoltate crescând. Bucureşti este lider clar în clasa­mentul după puterea de cumpă­rare, cu 15.314 euro în 2023, ceea ce înseamnă că locuitorii Capitalei au cu aproape 98% mai mulţi bani decât media naţională şi de 3,8 ori mai mulţi faţă de rezidenţii din Vaslui, judeţul codaş din acest punct de vedere“, spun analiştii GfK.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO