• Leu / EUR4.9419
  • Leu / GBP5.6702
  • Leu / USD4.9805
Bănci și Asigurări

Andreea Paul: Şocul negativ al TVA de la 19 la 24% nu a nemulţumit BNR, dar şocurile pozitive în sens invers nu sunt acceptate de BNR. De ce?

Andreea Paul: Şocul negativ al TVA de la 19 la 24% nu a nemulţumit BNR, dar şocurile pozitive în sens invers nu sunt acceptate de BNR. De ce?

Autor: Andreea Paul

26.06.2015, 10:14 5294

Este incredibil cu câtă lejeritate pierde acest Guvern 3 miliarde de euro din banii europeni alocaţi pentru infrastructură si nu deranjează prea multă lume, exact aceeaşi sumă ca şi impactul bugetar brut al noului Cod Fiscal în favoarea românilor pentru care se cântă prohodul bugetar. La introducerea cotei unice de 16% acelasi prohod bugetar se canta in spatiul public

Relaxarea fiscală nu echivalează cu relaxarea instituţională, ci cu eficienţa colectării şi a absorbţiei banilor europeni, cu reindustrializarea accelerată a României şi cu crearea de noi locuri de muncă. NU paradoxal, echivalează cu evaziunea mai mică şi cu mai mulţi bani la buget pentru sănătate şi educaţie dacă facem lucrurile bine. 

Detalii laZF Live: „Dacă Codul fiscal este promulgat în varianta actuală, el nu ar trebui modificat ani buni de acum încolo“

 

Citesc cu interes si opiniile critice. De pilda, Lucian Croitoru nu crede in potentialul acestor masuri de relaxare fiscala de a oxigena economia si de a creste oferta numindu-le 'impredictibile'. Trei chestiuni la obiect spun aici: 

1. Se poate. Bulgarii au reusit. Putem si noi. 

2. Nu e bine sa dicteze BNR politica fiscala, asa cum nu e bine ca Guvernul sau politicul sa atace independenta politicii monetare.

3. Socul negativ al TVA de la 19 la 24% nu a nemultumit BNR, dar socurile pozitive in sens invers nu sunt acceptate de BNR. De ce? Confortul institutiilor publice se inchide cand acceleram pe confortul fiscal al populatiei. Taxele mai mici cer institutii mai puternice si mai eficiente. 

 

Soluţia compensarii TVA de 19% pe care am sustinut-o public si in Parlament:

PNL cere Guvernului să crească gradul de colectare a TVA de la 58% la 73% pentru a compensa diminuarea TVA la 19%

Noul Cod fiscal a fost votat de PNL în Parlament. PNL şi-a pus amprenta decisiv pe actuala reformă fiscală. Avem un Cod fiscal mai bun decât precedentul. 

Cel mai important amendament admis aparţine PNL: reducerea TVA la 19%. Această măsura poate fi compensată prin creşterea ratei de colectare de la 58% la 73%. Aceasta este ţinta pe care PNL o cere instituţiilor responsabile ale Guvernului pentru colectarea TVA din marea evaziune.

Pe scurt, la un consum de 100 de lei şi TVA 24% plătim efectiv doar 14 lei. Asta înseamnă grad de colectare efectivă de 58% din TVA. Pentru a menţine cei 14 lei încasaţi la un consum de 100 de lei şi TVA 19%, gradul de colectare trebuie să crească la 73% pentru a nu genera un gol bugetar. Se poate! Cu instituţii mai puternice şi mai responsabile! Este o ţintă sub nivelul de colectare efectivă a TVA azi în Bulgaria.

Azi, România este campioana europeană la neîncasarea TVA. Adică avem cea mai mare diferenţă între TVA care ar trebui încasat şi cel efectiv colectat. Concret, România cu o cotă de TVA de 24% încasează circa 8% din PIB. Bulgaria cu o cotă TVA de 20% încasează 9% din PIB. Aşadar, cu un TVA mai mic, bulgarii colectează mai mult. Se poate şi în România!

Evaziunea fiscală din TVA se ridică la circa 12% din PIB în România. Se poate diminua! Cu instituţii mai puternice şi mai responsabile! Cu instituţii partenere cu cetăţeanul, care stimulează conformarea voluntară prin taxe mai mici şi povară administrativă fiscală redusă. Cu instituţii care nu mai fac cadouri marilor datornici şi care luptă cu adevărat cu marea evaziune fiscală.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9419
Diferență: -0,1051
Ieri: 4.9471
Azi: 4.9805
Diferență: -0,6483
Ieri: 5.0130
Azi: 5.6702
Diferență: -0,3585
Ieri: 5.6906
Azi: 5.0577
Diferență: -0,2426
Ieri: 5.0700