Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Dobânzile la titlurile de stat vor continua tendinţa ascendentă în trimestrele următoare

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania:...

Autor: Roxana Rosu

29.01.2018, 13:28 366

Ratele de dobândă la titlurile de stat vor continua tendinţa ascendentă în trimestrele următoare, pe fondul factorilor externi, legaţi de perspective de continuare a ciclului monetar în Statele Unite, şi interni, inclusiv accelerarea dinamicii PIB nominal şi acumularea de riscuri la adresa stabilităţii macro-financiare, comentează Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Piaţa titlurilor de stat din România a reacţionat la climatul macro-financiar internaţional săptămâna trecută, spread-ul de dobândă majorându-se spre cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii octombrie.

Astfel, rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani a crescut cu 1% la 4,365% săptămâna trecută (avans cu 1,2% în 2018).

Pe de altă parte, ratele de dobândă pe scadenţele scurte şi medii s-au diminuat, astfel încât spread-ul de dobândă a urcat cu 4,3% la 2,58 puncte procentuale (nivelul maxim din octombrie 2017).

În ultima săptămână din ianuarie statul a programat o licitaţie cu titluri scadente în februarie 2019, în volum de 230 milioane lei.

Săptămâna trecută Ministerul de Finanţe s-a împrumutat cu 500 milioane lei prin titluri scadente în octombrie 2020 la un cost mediu anual de 3,40%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO