Bănci și Asigurări

Anunţ oficial: Banca Transilvania a cumpărat OTP Bank, plus celelalte companii financiare din grup - Leasing si Asset Management, pentru 347,5 mil. euro. Multiplul luat în considerare a fost de 0,75

Dreapta: Omer Tetik, CEO Banca Transilvania. Stânga: László Wolf, Deputy CEO OTP

Autor: Răzvan Botea

09.02.2024, 15:05 20895

Banca Transilvania a anunţat vineri oficial achiziţia OTP Bank România şi a companiilor de leasing şi de asset management, pentru suma totală de 347,5 mil. euro.

Anunţul a fost făcut pe Bursa de la Bucureşti.

Grupul ungar OTP a scos la vânzare banca din România pentru că nu mai puteau să crească prin achiziţia altor bănci, iar o creştere organică ar fi fost costisitoare.

După mai multe luni de discuţii, Banca Transilvania a reuşit să semneze tranzacţia. OTP Bank România era a zecea bancă de pe piaţă, cu o cotă de 2,8%.

Fiind o bancă din top 10 şi cu un portofoliu destul de bun, în special pe IMM-uri, mai multe bănzi şi-au exprimat interesul, dar în final au rămas doar Banca Transilvania şi Raiffeisen.

La preţul tranzacţiei comunicat oficial, Banca Transilvania a plătit un multiplu de 0,75 faţă de activele nete deţinute de OTP Bank.

Banca Transilvania a cumpărat în ultimul deceniu patru bănci – Volksbank, Banc Post, Idea Bank şi acum OTP, reuşind să ajungă numărul 1 din România, cu o cotă de piaţă care acum se duce spre 23%.

Pe Bursa de la Bucureşti, acţiunile BT au un plus de 0,08% la ora 16:30. Capitalizarea bursieră a BT este de 19,886 miliarde lei, adica 4 miliarde euro. 

Principalul acţionar al Băncii Transilvania sunt fondurile de pensii Pilon II, unde 8 milioane de români au banii. 

Vedeţi mai jos comunicatul oficial de la BVB: 

RAPORT CURENT conform Legii nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata si Regulamentului ASF nr. 5/2018 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata

 

Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania a aprobat in data de 08.02.2024 perfectarea tranzactiei pentru achizitionarea a 100% din actiunile OTP Bank Romania S.A., precum si a altor companii din Grupul OTP Romania (inclusiv OTP Asset Management SAI SA si OTP Leasing Romania IFN SA), semnarea contractului avand loc in cursul zilei de azi. Pretul total al tranzactiei ce urmeaza sa fie platit de catre Banca Transilvania este de 347,5  milioane EUR.

Dorim sa precizam ca atat Banca Transilvania, cat si OTP Bank Romania SA vor actiona ca entitati separate pana la finalizarea tranzactiei. Ulterior semnarii si in vederea integrarii entitatilor amintite mai sus in cadrul Grupului Financiar BT, vor fi demarate si derulate procedurile legale pentru obtinerea tuturor aprobarilor necesare din partea autoritatilor competente.


Ce scria ZF în decembrie 2023: După şapte luni de discuţii, Banca Transilvania este pe ultimii metri în achiziţia OTP Bank, având nevoie doar de aprobările oficiale. Banca din Cluj este la a patra achiziţie a unei bănci locale, după Volksbank, Bancpost şi Idea Bank

Banca Transilvania se îndreaptă cu paşi rapizi către achiziţia OTP Bank România, tran­zacţie care îi va consolida poziţia de lider pe piaţa bancară românească.

Negocierile sunt pe „ultimii metri“, cele două bănci înţelegându-se în privinţa termenilor tranzacţiei, iar anunţul oficial este aşteptat pentru începutul lunii ianuarie, după aprobarea deal-ului de către board-urile celor două bănci, conform surselor de pe piaţa bancară.

OTP Bank România este a patra bancă pe care o achiziţionează Banca Transilvania în aproape un deceniu, după preluarea Volksbank România, Bancpost şi Idea Bank.

Valoarea tranzacţiei va fi comunicată în ianuarie, ea fiind compusă din preţul plătit pentru capitalul OTP Bank, la care se adaugă sumele necesare rambursării liniilor de finanţare oferite de Budapesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO