Bănci și Asigurări

Aproape 67.300 de angajati sunt atrasi de perspectiva celui mai mare salariu mediu din economie

Aproape 67.300 de angajati sunt atrasi de perspectiva celui mai mare salariu mediu din economie

Click pentru imaginea intreaga

04.06.2008, 21:48 22

Nevoia de personal in sistem a crescut puternic in ultimii ani, pe fondul extinderii rapide a retelelor teritoriale. Desi majoritatea jucatorilor care au investit in imbunatatirea prezentei teritoriale au optat pentru unitati de mici dimensiuni, operate cu numai 4-5 ofiteri, numarul mare de agentii deschise a facut ca reorientarea salariatilor dinspre operatiunile de back-office spre vanzare sa nu fie suficienta.
Din decembrie 2005 si pana in prezent reteaua bancara a crescut cu 2.192 de unitati, respectiv mai mult de 62%. In jocul extinderii retelelor au fost prinsi de la jucatorii de top pana la banci de mici dimensiuni. Doar CEC, care opereaza inca cea mai mare retea de unitati, cu un total de circa 1.400, si-a permis sa se abtina de la noi deschideri.
Din totalul angajatilor din sistem, 18.450 lucreaza in centralele bancilor. Astfel, raman aproape 48.800 de salariati care sa opereze reteaua de 5.700 de agentii si sucursale, ajungandu-se astfel la o medie de 8-9 oameni pe unitate.
Concurenta mare pentru atragerea de angajati a pus presiune pe cresterea salariilor, iar intrarea unor noi jucatori pe piata, care au avut nevoie sa-si construiasca rapid echipe puternice, a stimulat suplimentar ascensiunea rapida a remuneratiilor.
Directorul general pe retail si operatiuni al Piraeus Bank, Catalin Parvu, a aratat recent ca salariile au urcat mai repede decat productivitatea si in sistemul bancar, afectand astfel eficienta organizatiilor.
Bancherii se vad constransi sa investeasca in formarea tinerilor angajati, in conditiile in care pregatirea teoretica din facultati nu raspunde nevoilor din practica. Majoritatea bancilor au creat programe interne pentru pregatirea noilor angajati.
Pregatirea personalului este un subiect tot mai sensibil, in contextul in care principalul element de diferentiere devine calitatea serviciilor oferite, odata cu expansiunea teritoriala puternica a unui numar mare de banci.
Desi discursul bancherilor se concentreaza tot mai mult pe eficienta, dupa o perioada de mai multi ani in care lupta pentru cota de piata a fost principalul obiectiv, statisticile arata o imagine diferita. In primele trei luni au fost deschise 225 de noi unitati, ceea ce inseamna o crestere anualizata cu 900 de unitati. Aceasta in timp ce bancherii vorbesc despre utilizarea intr-o masura mai mare a canalelor alternative de distributie si cresterea gradului de echipare a clientului, respectiv vanzarea mai multor produse si servicii pentru fiecare client.
Datele Institutului National de Statistica arata ca salariatii din banci au avut in martie un castig mediu net de aproape 3.600 de lei, de trei ori peste media pe economie. Comparativ cu martie anul trecut cresterea este insa de numai 8%, in termeni reali. Dinamica salariului mediu este insa distorsionata si de intrarea unui numar mare de angajati noi in sistem, pentru care si remuneratiile sunt mai mici.
Pe de alta parte, datele BNR arata ca bancile au reusit sa mentina eficienta angajatilor. Profitul mediu pe salariat a urcat anul trecut la un varf de 12.700 de euro. Dupa primele trei luni ale anului, profitul mediu net realizat de fiecare salariat din sistem a fost de 14.000 de lei (echivalentul a 3.800 de euro), fata de 8.000 de lei, in perioada similara din 2007.
De asemenea, noii angajati au reusit sa genereze afaceri mai mari. Activul mediu pe salariat a urcat la 3,9 milioane de lei (putin peste un milion de euro) in martie, fata de 2,9 milioane de lei (880.000 de euro) la sfarsitul anului 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO