Bănci și Asigurări

Asiguratorii incearca sa „fure startul” maratonului asigurarilor obligatorii de locuinte

Asiguratorii incearca sa „fure startul” maratonului asigurarilor obligatorii de locuinte

Karina Rosu, Directorul general al Aon Broker: Asiguratorii incearca sa isi creeze un portofoliu, pentru ca oricum politele facultative vor ramane in vigoare si dupa introducerea celor obligatorii, pana la expirare, dar si deoarece clientii vor fi mai usor de pastrat atunci cand va aparea asigurarea obligatorie.

12.05.2010, 00:00 66

Companiile de asigurari se pregatesc intens pentru introducereaasigurarilor obligatorii de locuinte, incercand sa "fure startul"prin lansarea unor campanii puternice de vanzare a asigurarilorfacultative pentru case. Astfel, pana la data introduceriiasigurarilor obligatorii (care ar putea fi spre sfarsitul acestuian) aceste companii vor sa atraga portofolii considerabile declienti, care tot de la ele sa isi cumpere si asigurarileobligatorii. Miza acestei piete nu este inca mare, circa 100-150mil. euro, insa prima initiala ar putea creste in viitor, ceea cele va aduce mai mult business asiguratorilor. Companii caAllianz-Tiriac, Astra, Omniasig si Groupama desfasoara in prezentcampanii puternice de vanzare a asigurarilor de locuinte prinreclame si diverse parteneriate. In urma cu cateva luni si Generalia derulat o campanie.

Astra, Generali si Groupama sunt actionari ai Pool-ului deAsigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), compania care va emite siva administra politele de asigurare obligatorie a locuintelor.Allianz-Tiriac si Omniasig nu au aderat la Pool, dar desfasoara campanii deoarece legea ar putea fimodificata astfel incat cei care au o asigurare facultativa pentrulocuinta sa nu mai fie obligati sa cumpere o asigurare obligatorie.In prezent, legea prevede ca cei care la momentul introduceriiasigurarilor obligatorii detin si o polita facultativa o pot pastrapana la expirarea acesteia, dar dupa aceasta trebuie sa incheie oasigurare obligatorie. In Romania exista peste 8 milioane delocuinte, din care aproximativ 20% sunt asigurate, potrivit celormai recente date.

"Asiguratorii incearca sa isi creeze un portofoliu, pentru caoricum politele facultative vor ramane in vigoare si dupaintroducerea celor obligatorii, pana la expirare, dar si deoarececlientii vor fi mai usor de pastrat atunci cand va apareaasigurarea obligatorie", afirma Karina Rosu, directorul general albrokerului de asigurari Aon.

Allianz-Tiriac si Groupama se intrec in reclame pe TV, radio sisite-uri pentru produse de asigurare de locuinta, iar Omniasig alansat o polita foarte asemanatoare cu viitoarea asigurareobligatorie. Pe de alta parte, Astra a incheiat un parteneriat cuoperatorul de comunicatii Romtelecom, prin care le-a trimis catorvasute de mii de clienti persoane fizice polite de asigurare impreunacu factura, produsul fiind asemanator cu polita care urmeaza sa fieobligatorie. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor i-a interzisinsa companiei sa mai trimita polite, motivul fiind ca informatiiledin asigurare ar fi inexacte, iar Rometelecom nu este broker astfelincat sa le intermedieze.

"Este o oportunitate de piata folosita din plin de companiile deasigurari. Odata cu lansarea asigurarilor obligatorii, va fi primadata cand firmele de asigurari vor intra in contact cu 8 milioanede familii, cand vor ajunge in casa fiecarui om. Acest lucrucreeaza oportunitati importante de cross-selling", explica GheorgheGrad, directorul general al brokerului de asigurari SRBA.

Cu alte cuvinte, firmele de asigurari mizeaza pe faptul ca,odata ce i-au vandut unui proprietar de locuinta o politaobligatorie, ii vor putea vinde si o asigurare facultativa pentrucasa. Polita obligatorie va costa 10 sau 20 de euro pe an, infunctie de tipul locuintei, suma asigurata fiind de 10.000 de euro,respectiv 20.000 de euro.

Riscurile acoperite sunt inundatiile, cutremurul si alunecarilede teren. Introducerea asigurarilor obligatorii este amanata de maimulti ani si nu este sigura nici intrarea in vigoare a legiirespective in toamna acestui an.

"Este un segment important de piata, in conditiile in care numai mult de 20% din locuintele din Romania sunt asigurate acum.Asiguratorii se bazeaza pe faptul ca vor putea vinde, pe langapolita obligatorie, si asiguari de persoane, de bunuri, deraspundere civila fata de terti si sanatate", considera Karina Rosude la Aon.

Ea afirma ca, cel mai probabil, maximum 50% din proprietarii delocuinte vor cumpara asigurarea obligatorie in primul an, dar suntsi manageri cu asteptari mai pesimiste: 20-30%.

Cat costa asigurarea obligatorie 10 euro/an pentru locuinte cupereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materialenesupuse unui tratament termic/chimic, cum ar fi chirpiciul 20euro/an pentru locuinte cu structura rezistenta de beton armat,metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsasau din orice material rezultat in urma unui tratament termicsi/sau chimic

Ce acopera polita obligatorie

  • Cutremurul
  • Inundatiile
  • Alunecarile de teren

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO