Bănci și Asigurări

Banca centrală italiană ştia de ani buni, de pe timpul când era condusă de Draghi, de catastrofa de la Monte dei Paschi

Banca centrală italiană ştia de ani buni, de pe timpul...

Autor: Catalina Apostoiu

03.11.2017, 00:04 401

Banca centrală a Italiei ştia că Banca Monte dei Paschi di Siena a ascuns prin scheme contabile pierderi de aproape o jumătate de miliard de dolari cu doi ani înainte ca procurorii să fie alertaţi cu privire la tranzacţiile complexe şi dubioase realizate de aceasta, relevă documente aduse recent în instanţă.

Un raport din 2010 al Băncii Italiei, condusă la acea vreme de actualul preşedinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi, arată că inspectorii băncii centrale italiene ştiau că o tranzacţie realizată cu Deutsche Bank în 2008 era imaginea în oglindă a unei înţelegeri anterioare încheiate între Monte dei Paschi şi creditorul  german, scrie Bloomberg.

Banca italiană pierdea prin prima tranzacţie, numită Santorini, circa 370 de milioane de euro până în decembrie 2008.

Înţelegerea nouă aducea un câştig egal cu acele pierderi şi a permis ca pierderile să fie împrăştiate pe o perioadă mai mare de timp.

Ancheta nouă, datată 17 septembrie 2010 şi catalogată drept „privată“, arată că Banca  Italiei era conştientă că necon­tabilizând tranzacţia la valoarea reală Monte Paschi a reuşit să mascheze pierderile în acele vremuri, când criza mătura pieţele financiare ale Europei.

Dacă banca arăta atunci investito­rilor şi clienţilor situaţia reală a finan­ţelor, consecinţele ar fi putut fi grave.

Banca germană şi foşti executivi ai acesteia sunt acum judecaţi în Milano sub acuzaţii de manipulare a pieţei şi contabilitate falsă. Un avocat al foştilor angajaţi a introdus rezultatele anchetei din 2010 a băncii centrale în strategia de apărare.

Tranzacţia din 2008 nu a fost făcută publică nici de Monte Paschi şi nici de autorităţi. Din 2008, plătitorii de taxe italieni şi investitorii privaţi au injectat peste 8 mld. euro în Monte Paschi, cea mai veche bancă din lume, pentru salvarea ei. Două bailout-uri gu­ver­namentale, în 2009 şi 2013, au fost insu­ficiente deoarece creditele toxice ero­dau capitalul. În cele din urmă, gu­vernul a naţionalizat banca anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO