Bănci și Asigurări

Bancherii se asteapta ca ipotecarul sa se dezghete din martie

Bancherii se asteapta ca ipotecarul sa se dezghete din martie
21.02.2010, 23:13 27

Bancherii se asteapta la o dezghetare a creditului pentrulocuinte in primul trimestru dupa ce in ultimele trei luni aleanului trecut au inasprit standardele de creditare pe acest segmentintr-o masura mult mai mica comparativ cu imprumuturile destinateconsumului, potrivit unui sondaj realizat de BNR.

Astfel 16,4% din bancile respondente spun ca pana la sfarsitullunii martie vor relaxa conditiile de acordare a crediteloripotecare, restul asteptandu-se la o mentinere a standardelor decreditare la nivelul din trimestrul anterior.

Analistii spun insa ca potentialul de indatorare al populatieieste scazut si creditul de retail nu va inregistra o evolutiespectaculoasa in 2010.

"Creditul pentru populatie nu are o perspectiva foarte buna anulacesta pentru ca veniturile se ajusteaza si gradul de indatorareeste relativ ridicat. Orice crestere pe segmentul de retail va veniin principal dinspre creditul ipotecar, impulsionat si decontinuarea programului Prima casa", apreciaza Ionut Dumitru,economistul-sef al Raiffeisen Bank.

In ultimele trei luni din 2009, bancherii au continuat sarestrictioneze accesul populatiei la credite de consum pe fondulasteptarilor privind scaderea veniturilor si a bonitatiiclientilor. Astfel, 36,6% din banci au declarat ca standardele decreditare pentru imprumuturile de consum au fost inasprite, in timpce doar 7,6% dintre acestea au indicat o restrictivitate mai marepe segmentul creditelor ipotecare.

"In cazul imprumuturilor pentru achizitia de locuinte siterenuri restrictivitatea a fost scazuta. Asteptarile pentru primultrimestru indica o usoara relaxare a standardelor pentru crediteleimobiliare pentru prima data in aproape doi ani", se arata instudiul bancii centrale. Soldul creditului ipotecar a crescut peparcursul anului trecut cu 9,2%, pana la 5,75 mld. euro, in timp cecreditul de consum a suferit o ajustare usoara. Principalelemodificari ale termenilor de creditare pentru populatie au fostlegate in principal de diminuarea ponderii serviciului datoriei invenitul lunar al clientilor, avand in vederea cresterea somajuluisi ajustarea in continuare a venitului disponibil alpopulatiei.

Pe segmentul companiilor, creditarea a fost inasprita usor inultima parte a anului trecut, 13% din banci indicand masuri maidrastice pentru finantarea IMM-urilor si corporatiilor. "Inasprireastandardelor de creditare nu a mai fost diferentiata de marimeafirmei, desi evolutiile anterioare defavorizau accesul la finantareal IMM-urilor comparativ cu cel al corporatiilor ca urmare aperceptiei mai mici la risc in cazul celor din urma", se precizeazain studiul BNR.

Cererea de credite a scazut in ultimul trimestru din 2009 atatin cazul creditelor pentru companii, cat si in cel alimprumuturilor de consum pentru populatie, au indicat 45% dinbancile respondente. In schimb, doar 10% din bancheri spun ca auobservat o scadere a cererii pentru credite ipotecare in ultimeletrei luni din 2009 comparativ cu perioada iulie-septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO