• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
Bănci și Asigurări

Băsescu îl atacă direct pe guvernatorul BNR: Nu-şi asumă nicio responsabilitate pentru perioada când s-au dat credite

Băsescu îl atacă direct pe guvernatorul BNR: Nu-şi asumă nicio responsabilitate pentru perioada când s-au dat credite

Altădată, Mugur Isărescu (stânga) şi Traian Băsescu au fost cei mai buni aliaţi

Autor: Liviu Popescu

03.03.2016, 00:05 2559

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a afirmat despre Mugur Isărescu, „gloriosul“ guvernator al BNR, că a dat lecţii despre politicile de prudenţialitate bancară şi politicile monetare, dar nu şi-a asumat nicio urmă de responsabilitate a funcţiei.

„L-am văzut frecvent pe «gloriosul» nos­tru guvernator al BNR domnul Isărescu dând lecţii despre politicile de prudenţialitate bancară şi politicile monetare, dar niciodată asumându-şi o urmă de responsabilitate a funcţiei pentru drama celor care au contractat credite care acum au ajuns imposibil de plătit. Oamenii au devenit mai săraci decât atunci când, cu speranţă, au contractat creditul, dar responsabili sunt doar ei“, a scris Băsescu pe o pagină de socializare. Mugur Isărescu a primit de la Traian Băsescu în 2010 Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Colan, guvernatorul BNR fiind cel de-al treilea român decorat cu cea mai înaltă distincţie a statului, după George Emil Palade şi Patriarhul Teoctist.

Guvernatorului i-a fost oferit atunci Steaua României „în semn de înaltă apreciere pentru (...) efortul deosebit pe care l-a depus în calitate de guvernator al BNR în vederea elaborării şi implementării cu succes a politicilor monetar-bancare prin care s-a asigurat stabilitatea financiară a României“.

Fostul preşedinte al României, care a fost votat în două mandate consecutive în această func­ţie, a avut o serie de atacuri şi la adresa fostului premier Victor Ponta, care şi-a dat demisia la presiunea străzii pe 4 noiembrie. „Oare cum o fi să ai funcţie mare, bine plătită, dar să nu-ţi asumi responsabilitatea funcţiei?“, mai notează Băsescu, 66 de ani, actual pre­şe­dinte al Partidului Mişcarea Populară. Atacurile lansate de fostul pre­şedinte al României (2004-2014) au fost „inspirate de modul curajos şi cinstit în care proprietarul făbricuţei de lactate Brădet şi-a asumat public responsabilitatea conta­mi­­nă­rii cu E.coli a bebeluşilor“. Isărescu a avut o intervenţie săptămâna trecută la BNR la care „şi-a vărsat năduful“, după cum a afirmat chiar el, şi a ironizat legea dării în plată. Însă guvernatorul BNR, 67 de ani, care ocupă această funcţie din 1990, fiind cel mai longeviv şef de bancă centrală din lume, a menţionat că la nivelul societăţii se consideră că BNR trebuie să ia fiecare credit şi să îl controleze. „Sunt patru milioane de credite în România. Vrem libertate fără responsabilitate. Nu merge.“

În urma ironizării legii dării în plată, despre care Isărescu consideră că este o „gogomănie promovată de un tânăr care a ajuns doctor dintr-o eroare“, duminică, la două zile de la afirmaţiile acestuia, circa 300 de protestatari s-au adunat în faţa Băncii Naţionale la un marş de susţinere a legii dării în plată şi împotriva conducerii BNR.

Oamenii au aruncat, în semn de protest, cu monede pe treptele Băncii Naţionale.

Mugur Isărescu, a afirmat săptămâna trecută la sediul BNR că prezentată de către iniţiatori, pe rând, ca o lege socială, a dreptăţii sau ca o lege economică, darea în plată a creat o confuzie foarte mare în rândul societăţii, care nu trebuie lăsată să persiste.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787