Bănci și Asigurări

BCR va fi vanduta la anul

20.07.2000, 00:00 20



Comisia de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) va prezenta Guvernului pana cel mai tarziu la inceputul lunii august strategia de privatizare a bancii, urmand ca in prima parte a anului viitor sa se cunoasca lista scurta a posibililor investitori, a declarat ieri Nicolae Danila presedintele bancii.

"Suntem convinsi ca rezultatele obtinute atat anul trecut, cat si in primul semestru, care de altfel ne confirma pozitia de leader pe piata bancara romaneasca, ne vor ajuta sa creasca interesul posibililor investitori", a afirmat Danila. Referitor la strategia de privatizare a bancii, presedintele BCR, a comentat ca va fi destul de complexa, iar, daca "se va merge pe un singur investitor, acesta trebuie sa fie extrem de complex pentru a se putea integra in intreg grupul BCR".

Dupa fuziunea cu Bancorex, BCR este un adevarat grup care pe langa activitatile curente ale bancii mai detine participatii la unele banci subsidiare din strainatate, societatile de asigurari Omniasig si Asiban, societatile de valori mobiliare Intermob si Finarex, precum si diverse societati financiare.

Referindu-se la aprecierile agentiei de rating Standard & Poors, care arata intr-un raport ca alegerile din aceasta toamna vor intarzia privatizarile din sistemul bancar, Danila a afirmat ca procesul electoral din acest an sau un alt eveniment politic nu vor influenta procesul de privatizare a bancii. "Nu as lega alegerile si miscarile de pe scena politica de privatizarea BCR", a spus oficialul BCR.

BCR a inregistrat in primul semestru al anului un profit de peste 1.525 miliarde de lei, fata de 1.176 miliarde de lei cat a fost profitul pe intreg anul trecut. Totalul activelor a fost, la sfarsitul aceleiasi perioade, de 53.595 miliarde de lei. Banca a acordat credite in valoare de 16.590 miliarde de lei, sectorul privat detinand peste 67% din totalul acestora. Cele mai multe imprumuturi au fost acordate in industrie (extractiva, prelucatoare, energie electrica si termica), comert, activitati financiar-bancare si transporturi.

BCR are un numar de 2,1 milioane de clienti si gestioneaza 3,8 milioane de conturi.

Banca avea, la sfarsitul primului semestru al acestui an, circa 230.000 de carduri active, 229 de ATM operationale si 286 de POS.

Danila afirma ca BCR a iesit "mai consolidata" din situatia cu care s-a confruntat acum cateva luni, cand in urma unor zvonuri au fost retrase 8% din volumul depozitelor in lei si 6% din cel al depozitelor in valuta. "Dupa aceasta situatie au crescut si numarul clientilor si cel al depozitelor", a spus Danila.

BCR este cea mai puternica banca de pe piata romaneasca, ocupand de departe primul loc din punct de vedere al activului net bilantier (calculat ca diferenta intre activele totale si datorii), respectiv 31,87%. ai dimensiunea capitalului social o plaseaza tot pe primul loc, la sfarsitul anului trecut valoarea acestuia fiind de 2.527 miliarde de lei dintr-un total al nivelul intregului sistem de 9.591 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO