Bănci și Asigurări

BNR a sterilizat mai putini lei in februarie

01.04.2008, 21:00 13

Sumele plasate de bancile comerciale la BNR au scazut semnificativ in februrie comparativ cu lunile precedente, pe fondul reducerii puternice a lichiditatii pietei monetare.
Valoarea medie zilnica a stocului de depozite plasate de bancile din sistem la BNR a coborat la 3,86 miliarde de lei (ceva mai mult de un miliard de euro), de la 10 miliarde de lei (2,7 mld. euro) in luna ianuarie. In ultimele trei luni de anul trecut, stocul mediu zilnic a oscilat intre 6 si 7 miliarde de lei.
"Vanzarile de valuta operate de BNR au scos lei de pe piata interbancara, aceste iesiri fiind estimate la 4-5 miliarde de lei", apreciaza Ciprian Dascalu, trader la Millennium Bank. Dealerii si analistii locali sunt convinsi ca BNR a intervenit pe piata valutara interbancara in primul trimestru, vanzand euro contra lei, pentru a corecta tendinta de depreciere rapida a leului. Banca centrala nu a confirmat, dar nici nu a infirmat aceste ipoteze.
Pe langa aceste iesiri, Dascalu noteaza ca fonduri importante au mers si catre Trezorerie, in conditiile in care companiile au efectuat la sfarsitul lui ianuarie plati importante de impozite si taxe catre bugetul de stat. Platile din ianuarie (aferente trimestrului patru din anul precedent) sunt in mod traditional mai mari decat in celelalte trimestre, in conditiile in care includ si impozitele mai mari pe venituri pe care angajatorii le platesc pentru bonusurile acordate angajatilor la sfarsit de an.
"Aceste fonduri s-au intors mai greu in piata", spune Dascalu. Ministerul Economiei si Finantelor nu a publicat pana acum executia bugetara pentru nicio luna din 2008, insa in mod traditional in primul trimestru cheltuielile publice sunt relativ reduse. In ultimii trei ani, bugetul a inregistrat in mod constant excedente in primele luni.
BNR deruleaza sistematic operatiuni pentru atragerea leilor in exces de pe piata interbancara, pentru a evita scaderea dobanzilor. In ultimele luni banca centrala a flexibilizat instrumentele de sterilizare, utilizand scadente variabile, pentru a permite dealerilor sa gestioneze cat mai usor lichiditatile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO