Bănci și Asigurări

BNR: Băncile modifică greu dobânzile la credite în lipsa concurenţei

Autor: Liviu Chiru

15.12.2010, 23:15 27

Bancherii îşi permit să ajusteze lent dobânzile la creditele noipentru că cererea din partea clienţilor nu este foarte dependentăde preţ, în condiţiile în care nici nu există alternative definanţare de la alte tipuri de instituţii financiare, arată unstudiu publicat de BNR.

Transmiterea dificilă a semnalelor de politică monetară a fostremarcată frecvent în ultimul timp inclusiv de guvernatorul MugurIsărescu, care i-a criticat în mai multe rânduri pe bancheri că ţindobânzile ridicate, deşi dobânda-cheie a BNR se află încă din varăla un minim istoric, de 6,25% pe an.

"Procesul de ajustare a ratelor dobânzilor la creditele şidepozitele clienţilor sectorului bancar românesc se derulează lent(...). Utilizarea ratelor fixe de dobândă sau indexarea rateivariabile de dobândă în funcţie de o rată de dobândă de referinţăinternă a instituţiei de credit este, de exemplu, de natură săimprime o anumită rigiditate. Un alt factor determinant îlreprezintă poziţia dominantă a sectorului bancar în cadrulsistemului financiar şi absenţa ori accesibilitatea limitată avariantelor de finanţare", potrivit Caietului de Studii nr. 28,semnat de Răzvan Radu şi publicat pe site-ul Băncii Naţionale.

Astfel, analistul BNR notează că absenţa sau accesibilitatealimitată a variantelor de finanţare sau de plasament în sferainstituţiilor non-bancare conduc la o reducere a elasticităţiicererii de credite sau a ofertei de depozite din parteaclienţilor.

"În acelaşi timp, este posibil ca fenomenul de substituţie acreditului în lei cu cel în valută, alimentat de accesul facil lafinanţarea externă, să se fi repercutat asupra mecanismului detransmisie a ratelor dobânzilor", potrivit studiului, care aanalizat corelaţia dintre dobânzile de pe piaţa interbancară şiratele de dobândă utilizate de bănci în relaţia cu clientela întremai 2003 şi decembrie 2009.

"În ceea ce priveşte transmisia pe termen scurt, se constată oreacţie mai puternică a ratelor dobânzilor la creditele companiilorcomparativ cu cele ale populaţiei. Cele dintâi receptează în primalună aproximativ 50% din modificarea ratei dobânzii pieţeimonetare, faţă de aproximativ 35% în cazul celor din urmă",precizează autorul. Motivele indicate pentru această diferenţieresunt capacitatea mai bună a firmelor de a negocia condiţiile decreditare faţă de clienţii individuali, cât şi utilizarea pe scarămai largă a indexării costurilor în funcţie de indicatorul pieţeimonetare (Robor) pentru clienţii persoane juridice. Pe de altăparte, pe un orizont mai lung, dobânzile pentru creditelepopulaţiei consemnează o reacţie supraunitară la modificărileratelor de pe piaţa interbancară, chiar mai accentuată decât încazul companiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO