Bănci și Asigurări

BNR continua sa stranga doar o parte din excesul de lichiditate si dupa reducerea dobanzii

13.02.2007, 19:17 18

BNR a surprins ieri din nou piata bancara, dupa ce a sterilizat numai un sfert din lichiditatile oferite de bancile comerciale in cadrul unei licitatii pentru depozite la o luna.
Decizia vine dupa ce vinerea trecuta autoritatea monetara a taiat 0,75 puncte procentuale din dobanda de politica monetara, invocand nevoia de recuplare a acestui indicator cu nivelul efectiv al ratelor din piata. Astfel, banca centrala a atras din piata monetara depozite de trei miliarde de lei (echivalentul a 883 de milioane de euro) la o dobanda de 8% pe an.
Piata a reactionat imediat la aceasta decizie, dobanzile pentru scadentele pe termen scurt coborand cu aproximativ doua puncte procentuale dupa publicarea rezultatelor licitatiei. Inca de la inceputul zilei dealerii au pastrat un ecart semnificativ intre dobanzi, cotand rate de 6%-8% pentru plasamentele pe o zi, incercand sa se protejeze in eventualitatea unei decizii de sterilizare partiala. La scurt timp dupa ce au fost publicate rezultatele, dobanzile au coborat la 5,5%-6,5% pe an.
Operatiunea de sterilizare a BNR s-a suprapus din nou cu o licitatie a Ministerului Finantelor, care a vandut ieri certificate de trezorerie cu scadenta la sase luni in valoare de 100 de milioane de lei (29 de milioane de euro). Si emisiunea de titluri de stat a fost puternic suprasubscrisa, ofertele inaintate de banci totalizand peste 800 de milioane de lei. Finantele au vandut certificate in valoare de 103 milioane de euro, titlurile fiind adjudecate la un randament mediu de 6,05% pe an. Comparativ cu precedenta licitatie, nivelul randamentului a crescut cu 0,2 puncte procentuale. Urmatoarea licitatie este programata pentru data de 1 martie.


Nu luam in considerare dobanda de 8%
Nici dobanda de politica monetara de 8% nu reprezinta o referinta pentru piata atat timp cat continua sterilizarile partiale, afirma Rasvan Radu, presedintele UniCredit Romania si presedinte executiv desemnat al UniCredit Tiriac, care va fi a patra banca de pe piata.
"Tocmai pentru ca nu este o referinta valabila, cum nu era nici la 8,75%, nu o luam in considerare ca atare pentru a face eventuale ajustari la dobanzile practicate la clienti. Ne vom urma in continuare propria politica de dobanzi, care depinde direct de ceea ce se intampla pe piata", a declarat Radu.
In opinia sa, decizia BNR nu a reprezentat o surpriza, pentru ca a urmat o tendinta care se conturase deja pe piata, la care s-a adaugat intarirea peste asteptari a leului.
"Reducerea dobanzii dovedeste ca BNR are incredere ca poate stapani inflatia si ca tinta de 4% este realizabila", spune Rasvan Radu.
El se asteapta in continuare ca banca centrala sa reduca si rezervele minime obligatorii. "Nu poti continua sa reduci dobanda si totusi sa lasi RMO atat de sus."
Pe de alta parte, Radu afirma ca nu este sesizabila pe piata o concurenta semnificativa din partea bancilor straine care pot acorda credite in valuta mai ieftine. "Din punctul de vedere al interesului din afara vorbim de un proces lent, care a inceput inainte de 1 ianuarie dar care depinde in primul rand de maturitatea pietei, iar aceasta este in continuare foarte jos", a mai spus Radu.

Se doreste mai multa incertitudine
Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank, se astepta ca BNR sa reia controlul strict al lichiditatii din piata monetara dupa decizia de vineri de reducere a dobanzii de politica monetara. "Se pare ca se doreste ca nivelul de predictibilitate in ceea ce priveste nivelul dobanzii si al politicii de sterilizare - totala sau partiala- sa scada", afirma Oprescu. El considera insa ca aceasta miscare ar trebui sa fie insotita de o crestere a predictibilitatii privind programul de reducere a rezervelor minime obligatorii. Nivelurile ridicate ale rezervelor minime (20% din sumele atrase in lei, respectiv 40% la valuta) induc costuri semnificative bancilor locale. "Ar fi de dorit sa avem un nivel mai mare de predictibilitate cu privire la nivelul rezervelor minime obligatorii, pentru a face ca bancile care sunt jucatori activi pe piata locala sa aiba o capacitate de a concura mai puternic bancile care ar putea sa opereze direct din strainatate", spune Sergiu Oprescu. Oficialii bancii centrale au aratat in mai multe randuri ca pe masura ce presiunile inflationiste se vor atenua, vor fi relaxate si masurile de tip administrativ, insa BNR a ajuns sa foloseasca rezervele ca pe un alt instrument de sterilizare, mult mai ieftin. Sergiu Oprescu nu anticipeaza miscari spectaculoase de dobanzi pe piata bancara, avand in vedere ca o diminuare a dobanzii de politica monetara fusese deja luata in calcul. "Exista o presiune asupra bancilor pentru scaderea dobanzilor atat pe partea de active, cat si pe pasive, insa aceasta vine din excesul de lichiditati din piata", a adaugat seful Alpha Bank.

Asteptam confirmarea tendintei
Raiffeisen Bank, al treilea jucator de pe piata, asteapta confirmarea unei tendinte sustenabile de scadere a dobanzilor pe piata inainte de a lua decizii de reasezare a propriilor dobanzi in urma reducerii operate de BNR.
Razvan Munteanu, vicepresedinte Raiffeisen responsabil cu retailul, aminteste ca majorarile repetate ale dobanzii de politica monetara de anul trecut nu au fost reflectate in costul creditelor, ci numai in cel al depozitelor.
"In acelasi mod vom lua deciziile de pricing determinate de reducerea dobanzii BNR. In masura in care ratele se vor stabiliza la un anumit nivel, vom lua in considerare o posibila ajustare a ratelor dobanzilor in mod corespunzator", a declarat Munteanu.
El spune ca Raiffeisen are in portofoliu produse pentru care dobanzile au fost deja stabilite luand in considerare rata dobanzii de politica monetara practicata de BNR in februarie 2006, adica 7,5%.
Munteanu nu crede ca scaderea reducerii rezervelor minime obligatorii (RMO) la lei ar avea un efect mai rapid in ieftinirea creditelor in moneda nationala, principala ingrijorare a bancilor fiind legata de nivelul RMO la valuta, care le va face necompetitive fata de bancile din celelalte tari ale Uniunii Europene.
"Pe partea de retail, asa cum arata experienta altor tari cum ar fi Bulgaria si Croatia, este foarte posibil sa existe banci straine care desi nu au sucursale in Romania, vor dori sa crediteze si persoanele fizice", spune Razvan Munteanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO