Bănci și Asigurări

BNR: Introducerea leilor noi se va face natural, fara agresivitate

23.06.2005, 18:37 32

a??Nu este nici o problema legata de ziua de 1 iulie, cu o singura exceptie: posibila dezamagire a populatiei ca nu va vedea imediat pe piata leii noi. Multe banci vor intrerupe retelele de bancomate numai cåteva ore si nu cred ca va fi un capat de tara daca cineva nu va putea extrage numerar joi seara la ora 11a??, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

El spune ca legea denominarii prevede a??introducerea naturala, fireasca, fara agresivitatea?? a noilor bancnote si monede, admitånd insa ca aceasta inseamna anumite costuri, precum si disconfortul creat de circulatia paralela a banilor vechi si noi timp de 18 luni.

Guvernatorul sustine ca bancile comerciale profita de faptul ca legea nu le obliga la un anume program de alimentare a pietei cu lei noi si a??merg relaxata??, tinånd cont si de faptul ca pierd bani daca tin prea mult numerar.

De cealalta parte, bancile sustin ca nu se grabesc sa-si adapteze bancomatele pentru a elibera lei noi de teama ca nu le-ar putea realimenta in cazul unei cereri crescute din partea clientilor. Nu este insa mai putin adevarat ca unele banci au dificultati mari in adaptarea bancomatelor pe care le au in uz, preferånd sa prelungeasca operatiunea de introducere a leilor noi pe perioade de sase påna la noua luni.

Isarescu a declarat ieri la conferinta a??Leul nou si economia romåneascaa??, organizata de revista Banii Nostri, ca leul nou va putea circula intre 7 si 9 ani påna la momentul adoptarii euro, ceea ce inseamna o perioada considerabila.

Printre avantajele denominarii, guvernatorul mentioneaza exprimarea preturilor la niveluri nominale uzuale in Europa, precum si folosirea unor indicatori valorici la niveluri mai usor de utilizat.

a??Ma despart cu bucurie de leul cu foarte multe zerouri. Nu e placut sa fii guvernator intr-o tara a carei moneda are atåt de multe zerouria??, a spus seful bancii centrale.

El afirma ca bancile suporta anumite costuri pe termen scurt cu adaptarea bancomatelor, insa nu vor mai fi nevoite sa repete operatiunea la data trecerii la euro avånd in vedere ca noile bancnote vor avea aceleasi dimensiuni cu cupiurile monedei unice. Totusi, dimensiunile noilor cupiuri nu sunt identice cu cele ale euro pentru a fi evitata utilizarea la automatele furnizoare de produse si servicii din zona euro.

Pe de alta parte, guvernatorul este de acord ca vor aparea dificultati in transportul, depozitarea si manipularea numerarului, induse de circulatia duala a leilor vechi si a celor noi.

Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR, considera ca principala problema care trebuie rezolvata in contextul circulatiei paralele a celor doua emisiuni monetare tine de faptul ca Romånia a??este o tara de casha??.

a??Romånul vrea banul in buzunar cåt mai repede si de aceea am mutat practic casieria de la firme la bancomate, unde se sta la coada in ziua de salariua??, a declarat Danila.

Pentru a usura circulatia paralela, cele cinci din cele sase bancnote din noua emisiune - 1 leu, 5 lei, 10 lei, 50 lei si 100 lei - au corespondent in ve-chea emisiune prin pastrarea portretelor acelorasi personalitati, precum si a fondului cromatic. Bancnota de 500 de lei nu are corespondent. Diferite vor fi insa dimensiunile noilor bancnote.



BT nu face operatiuni de plata de miercuri ora 12:00 si påna luni

Cele peste 150 de sucursale si agentii ale Bancii Transilvania nu vor desfasura operatiuni de plati interbancare incepånd de miercuri, 29 iunie, ora 12:00, si påna in dimineata zilei de luni, 4 iulie. Banca isi informeaza clientii ca si platile in contul facturilor Connex, Orange sau RomTelecom vor putea fi facute tot numai påna pe 29 iunie, ora 12:00, fie ca sunt derulate de la ghisee sau prin canalele electronice BT 24 sau BT Ultra.

Unitatile BT vor avea totusi program normal de lucru in ziua de miercuri, urmånd ca joi, vineri si såmbata sa fie inchise din cauza necesitatilor de adaptare a sistemului informatic la noile cerinte impuse de denominare.

Din acelasi motiv, Banca Transilvania va intrerupe si functionarea retelei de bancomate si POS-uri incepånd de joi, 30 iunie, ora 11:00, si påna vineri, 1 iulie, ora 07:00.

Nici unul din cele 238 de ATM-uri ale bancii nu va fi adaptat pentru a elibera lei noi in perioada imediat urmatoare datei de 1 iulie.

a??Este finalizata procedura de comunicare catre clienti, implementarea in reteaua BT, informarea comerciantilor care au instalate POS-uri de la banca, precum si suportul pentru sucursale, sistemul de back-office si cel al denominarii soldurilor in RONa??, a declarat Nicolae Ploata, director de operatiuni la Banca Transilvania. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO