Bănci și Asigurări

BNR s-a conectat la sistemul european de plăţi în euro

BNR s-a conectat la sistemul european de plăţi în euro

Foto Octav Ganea

Autor: Liviu Chiru

15.06.2011, 23:46 669

BNR s-a conectat la sistemul european Target 2, ceea ce vapermite băncilor locale să facă direct transferuri în euro, însămai mulţi jucători de top precum BCR, BRD, ING sau Bancpost nu s-auarătat interesaţi de participarea la această platformă, preferândsă deruleze în continuare operaţiunile în devize prin intermediulbăncilor-mamă.

"Întrucât plăţile în euro au devenit o realitate a economieiromâneşti, prin implementarea sistemului TARGET2-România, BNR arăspuns nevoilor sistemului bancar şi ale mediului de afaceri,asigurând un canal sigur, eficient, mai ieftin şi mai rapid deefectuare a plăţilor în euro, atât la nivel naţional, cât şitransfrontalier", a spus Sabin Carantină, directorul Direcţieiplăţi din BNR, citat de Mediafax. Doar 22 din cele 42 de băncilocale participă însă la acest sistem. Pe listă intră de la băncide top precum Raiffeisen sau CEC până la jucători de talie micăprecum ATE sau Banca Feroviară.

"BCR este participant indirect prin intermediul băncii-mamă(Erste Bank, Austria - n. red.), care este membră a Target",afir­mă reprezentanţii celei mai mari bănci de pe piaţă. SabinCarantină a arătat că noua platformă ar trebui să aducă o creşterea concurenţei şi o scădere a comisioanelor la plăţile în euro.Băncile participante la Target 2 plătesc un comision maxim de 0,8euro pe operaţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO