Bănci și Asigurări

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR: Cel mai important este să dăm confortul în piaţă ca există lichiditate pe termen lung

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR

Autor: Anelis Baciu

08.06.2015, 12:30 339

Unul dintre cele mai importante obiective al BNR este asigurarea lichidităţii din piaţă, pentru ca băncile comerciale să poate relua activitatea de creditare, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR, prezent la conferinţa ZF Bankers Summit’15.

„Piata creditelor în  lei este lichidă, nu vedem o problemă de sustenabilitate a dobânzilor. Sigur că nivelul lor va evolua în funcţie de aşteptările inflationiste. Dobânziile nu sunt mari, dobânziile la credite de consum sunt mai mici decât în Cehia, Polonia sau Ungaria”, a spus Olteanu.

Viceguvernatorul BNR spune că sistemul bancar este bine capitalizat, are un nivel adevat de lichiditate, însă activitatea băncilor rămâne încă anemică.

Alte declaraţii:

Banca Naţională nu vrea schimbarea unui anumit model de business, noi putem doar să atragem atenţia. Reglemenarea este integral europeană în momentul de faţă. În prezent există o discuţie apasată că s-a trecut de la o reglementare laxă inaninte de criză, la o reglemenare dură în acesta perioadă. Reglementarea a fost laxă pt că societatea şi-a dorit un acces mai usor la creditare, dupa criza însă cetăţenii au cerut mai mult reglementare şi mai puţin risc.

Nivelul creditelor neperformante se apropie de nivelul rezonabil. Nu exista banca, nu există economie fără credite neperformante. Nivelul lor depinde de modelul economic, iar după o criza profundă e normal ca neperformanţa să crească.

Este o stabilitate remarcabila a cursului. Sigur că există şi volatilitate, dar este o volatilitate normală.

Indicatorii de solvabiliate şi lichidiate ai sistemului sunt foarte buni. De asemenea, nu avem cazuri particulare in care nivelul acestori indicatori să ne îngrijoreze. Suntem pregătiţi însă pentru orice situaţie, avem scenarii de intervenţie în cazul în care o bancă ar fi în dificultate. Suntem atenţi la băncile greceşti, din cauza situaţiei din Grecia.

Principala provocare pentru BNR este proiectul euro. Suntem pe un drum pe care trebuie să facem paşi, BNR treuie sa pregăteasca terenul în acestă direcţie. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO