Bănci și Asigurări

Boris Schneider a fost înlocuit la conducerea Asirom

Autor: Ciprian Botea

17.05.2011, 23:57 1228

Boris Schneider, 51de ani, a părăsit funcţia de preşedinte al Asirom pe care adeţinut-o în ultimii şase ani, fiind înlocuit cu MarianaDiaconescu, care ocupa poziţia de vicepreşedinte al companiei.

"Domnul Schneiderşi-a prezentat demisia pentru a se orienta spre noi oportunităţi decarieră, iar aceasta a fost ac­ceptată de către consiliul desupraveghere. Doamna Dia­co­nescu a fost numită începând de ieri(luni - n. red) în funcţia de pre­şedinte al directoratuluiAsi­rom", au precizat repre­zen­­tanţii companiei.

Schneider, care are oexperinţă de aproape 30 de ani în industria asigurărilor, preluasefuncţia de pre­şe­dinte al directoratului com­pa­niei în iunie2005, când acţionarii au selecţionat o nouă echipă de conducerepentru a redresa parcursul descrescător al Asirom.

Tot în 2005 a venit la Asirompe poziţia de di­rector financiar şi Mariana Diaconescu, după cefusese anterior preşedinte al băncii de import-export EximBank,deţinută de stat.

Diaconescu fusesesusţinută la conducerea Eximbank de PSD şi a fost demisă după cealianţa PNL-PD a câştigat alegerile generale din 2004.

Ea este estecăsătorită cu senatorul Cristian Diaconescu, fost ministru dejustiţie în guvernul condus de Adrian Năstase, şi din poziţia devicepreşedinte a câştigat anul trecut 7.100 de euro lunar, conformdeclaraţiei de avere a soţului său.

Plecarea luiSchneider survine în condiţiile în care austriacul nu a reuşit săredreseze traiectoria des­cres­cătoare a Asirom, iar compania acoborât în prezent pe locul şase în piaţa asigurărilor generaledupă ce în 2005 se afla în top 3.

Anterior venirii la Asirom, Schneider fusese membru în consiliul deadministraţie al Unita (actuala Uniqa).

În 2005, când Schneider a preluat şefia Asirom, compania eracontrolată de omul de afaceri Ioan Niculae, dar şi-a păstratfuncţia de preşedinte şi după preluarea asigurătorului de cătreVienna Insurance Group, pentru care mai lucrase anterior şaseani.

Asirom avea la sfârşitul anului trecut o cotă de piaţă de 5% pesegmentul asigurărilor generale faţă de 16,5% în 2004. Totodată,compania a înregistrat pierderi cumulate de aproape 200 milioanelei din 2005 încoace şi a reuşit să revină pe profit abia în 2009,iar anul trecut a obţinut un rezultat net de 19,5 milioane lei.

Asirom a subscris în 2010 prime brute de 431 milioane lei, înscădere cu aproape 18% faţă de 2009, mult peste media pieţei.Asigurătorul a reuşit să-şi crească de aproape patru ori profitulanul trecut în contextul în care conducerea de la Viena a grupuluia trasat un plan de restructurare prin care toată reţeauateritorială a fost transformată în reţea de vânzări, iar proceseleoperaţionale au fost centralizate la Bucureşti. Procesul derestructurare, în care o parte din angajaţi au plecat din companie,a lăsat loc pentru reducerea cu 10% a cheltuie-lilor de exploatare,până la aproximativ 180 milioane lei.

Pentru anul acesta Asirom şi-a bugetat o creştere cu 21% aafacerilor şi un profit dublu comparativ cu 2010.

Oficialii companiei declarau recent că unul dintre obiectivelepentru următorii ani este recuperarea cotei de piaţă pierdute înultimii doi ani, context în care şi-au propus o creştere aafacerilor peste media pieţei.

La nivelul întregii pieţe (asigurări generale plus asigurări deviaţă), compania se afla pe poziţia a şaptea la sfârşitul anuluitrecut, în condiţiile în care olandezii de la ING Asigurări (carevând doar poliţe de viaţă) au avut afaceri mai mari cu circa 12milioane lei.

Vienna Insurance controlează un pachet de acţiuni reprezentând 86%din capitalul social al asigurătorului, iar în acţionariat se mairegăsesc mai multe persoane fizice şi juridice. Asirom a fost ceamai mare companie din piaţa asigurărilor până în 2003, când a fostdetronată de Allianz-Ţiriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO