Bănci și Asigurări

BTR nu a reusit sa cumpere nici o actiune Asirom

20.06.2000, 00:00 18



Banca Turco-Romana (BTR) nu a reusit sa cumpere nici o actiune Asirom, oferta publica de cumparare lansata in acest sens pe 24 mai incheiindu-se fara nici o subscriptie, pentru ca in tot acest timp in piata au existat preturi peste cel oferit de BTR pentru o actiune a societatii de asigurare.

"Initial oferta de cumparare trebuia sa se incheie pe 12 iunie, dar am soliciat prelungirea cu inca o saptamana a acesteia in aceleasi conditii. Asadar, oferta s-a incheiat si nu am reusit sa achizitionam nici o actiune Asirom", a declarat Simona Constantinescu, directorul adjunct al departamentului piete de capital din cadrul bancii.

Ea a adaugat ca nu banca nu intentioneaza prelungirea ofertei, "cel putin deocamdata".

BTR a vrut sa cumpere aproape 13 mil. actiuni Asirom la pretul de 13.500 lei/actiune, cu valoarea nominala de 1.000 de lei.

Saptamana trecuta, in paralel cu oferta BTR - de 13.500 lei/actiune - in piata exista o oferta venita din partea unie societati ciprioate Lindsell Enterprises, in spatele careia se afla fondul de investitii Broadhurst, care oferea 14.870 lei/actiune.

Asirom are un capital social de 29,2 mld. lei, iar actionarii sunt Interagro cu 33,04%, FPS cu 26,8%, Rafinaria Astra Romana cu 15,4%, Banca Agricola cu 9,96%, Broadhurst Investment Limited cu 6,92% si micii actionari cu 6,9%.

Asirom detine circa jumatate din piata globala a asigurarilor din Romania, avand anul trecut o cifra de afaceri de peste 100 mil. $. Interagro a devenit principalul actionar la Asirom in urma unui plasament privat din vara anului 1998, prin care ponderea FPS s-a redus de la 70% la 27%.

Actionarii BTR se vor intalni astazi intr-o Adunarea Generala Ordinara care pe ordinea pe zi are si numirea a inca doi vicepresedinti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels