Bănci și Asigurări

Cât de solide sunt firmele de asigurări: solvabilitatea este cu 19% peste minim

Cât de solide sunt firmele de asigurări: solvabilitatea...

Autor: Anelis Baciu, Ciprian Botea

08.10.2014, 00:00 469

Companiile locale de asigurări înregistrau o marjă de solvabilitate de aproape 2 miliarde de lei la sfârşitul primului semestru din acest an, cu 19% mai mult decât nivelul minim cerut, potrivit raportului semestrial al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Marja minimă se calculează ca maximul dintre fondul de siguranţă şi marja de solvabilitate minimă rezultată din calculele actuariale şi arată capacitatea companiilor de a-şi onora obligaţiile de plată pe termen lung. Legislaţia actuală prevede ca asigurătorii să aibă o marjă minimă de solvabilitate de 1, însă două societăţi de asigurare, Astra Asigurări şi Carpatica Asig, nu îndeplinesc această cerinţă fiind în redresare financiară. Gradul de solvabilitate ar putea creşte însă de la 1 la 1,3 în cazul companiilor care vând poliţe auto obligatorii (RCA) dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) implemen­tează în forma iniţială o modificare a normei RCA. Surse din piaţă afirmă însă că autoritatea a abandonat ideea majorării solvabilităţii minime. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO