Bănci și Asigurări

CEC Bank taie un punct din dobânda la creditele corporate

Autor: Liviu Chiru

22.03.2011, 23:43 37

CEC Bank, singura bancă din top zece controlată de stat, a reduscu un punct procentual dobânda de bază (prime rate) la creditele înlei pentru firme, până la 7,9% pe an.

Costul creditelor se calculează în funcţie de dobânda de bazăplus o marjă, stabilită în funcţie de profilul clientului.

"Reducerea dobânzii de bază se aplică atât pentru clienţii careau credite în derulare, cât şi pentru creditele ce vor fisolicitate începând cu data de 21 martie", spun reprezentanţii CECBank. Banca nu precizează nivelul marjei care se adaugă pestedobânda de bază, aceasta fiind negociată cu fiecare companie înparte, însă reprezentanţii CEC notează că nu ar trebui sădepăşească 4 puncte procentuale.

De asemenea, banca a redus dobânda de bază la creditele acordatedin surse proprii pentru cofinanţarea proiectelor de accesare afondurilor europene, de la 8,4% la 7,4% pe an.

Dobânda de bază (prime rate) este o alternativă la indexareacostului creditului în funcţie de indicatori ai pieţelor monetare(Robor la lei, respectiv Euribor pentru euro). Spre deosebire deindicatorii pieţelor monetare, care sunt influenţaţi preponderentde deciziile băncilor centrale şi contextul de piaţă, indicatorulprime rate reflectă şi condiţiile de finanţare individuale alebăncii (spre exemplu, nivelul dobânzilor plătite la depozite).

"Dobânda de bază sau prime rate a fost introdusă de CEC Bank înanul 2008, având ca scop protejarea clien­ţilor de eventualecreşteri bruşte, necontrolabile ale dobânzilor de referinţă de pepieţele interbancare", explică reprezentanţii CEC. Pe de altăparte, modificările indicatorului prime rate (şi deci a costuluisuportat de client la credit) ţin exclusiv de voinţa băncii. CECprecizează că indicatorul prime rate a coborât de la 12,5% pe an în2008 la 7,9% pe an în prezent.

CEC a încheiat anul trecut cu credite în sold pentru IMM şicompanii în valoare de 4,59 mld. lei (ceva mai mult de un miliardde euro), în creştere cu 14%. Rulajul (care reflectă doar sumeletrase de clienţi din liniile de credit puse la dispoziţie) a fostînsă considerabil mai mare, de 9,4 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO