• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
Bănci și Asigurări

Cel mai mare fond de pensii din lume trece pe tratament cu acţiuni

Cel mai mare fond de pensii din lume trece pe tratament cu acţiuni

Haruhiko Kuroda, guvernatorul băncii centrale a Japoniei

Autor: Bogdan Cojocaru

17.02.2016, 00:05 841
Cel mai mare fond de pensii din lume are două motive să înlocuiască investiţiile în obligaţiuni cu pariuri pe acţiuni: datoriile suverane cu yielduri negative şi prăbuşirea preţurilor acţiunilor la minimele ultimilor trei ani, scrie Bloomberg.

Crédit Agricole consideră că decizia Băncii Japoniei de a introduce dobânzi mai mici decât zero pentru unele rezerve va forţa Fondul Guvernamental de Pensii şi Investiţii de 1.200 miliarde de dolari să-şi micşoreze deţinerile de obligaţiuni nipone la 25% din portofoliu, cu 10 puncte procentuale sub ţinta actuală. Pentru aceasta, vehiculul de investiţii al guvernului japonez va trebui să cumpere obligaţiuni nipone de 6.200 miliarde de yeni (54 miliarde de dolari), au calculat economiştii de la Bank of America Corp.

„Cum yieldurile Băncii Japoniei devin negative, Fondul de Pensii va trebui să evalueze dacă poate păstra lucrurile aşa cum sunt. Vor alege probabil să-şi micşoreze deţinerile de obligaţiuni şi să cumpere mai agesiv acţiuni şi alte astfel de titluri străine“, spune Kazuhiko Ogata, economist la Crédit Agricole.

Miza sunt obligaţiuni guvernamentale nipone de 50.000 de miliarde de yeni deţinute de Fondul de Pensii, care se confruntă cu presiuni politice să livreze randamente mai mari pentru una din naţiunile cu cel mai rapid ritm de îmbătrânire.

Fondul a înregistrat cea mai slabă performanţă de după 2008 din cauza unui crah pe burse în trimestrul care s-a încheiat în septembrie. Premierul nipon Shinzo Abe spune că performanţele fondului nu sunt legate direct de indicele bursier Nikkei 225 Stock Average, răspunzând astfel criticilor că vehiculul de investiţii pierde bani publici investind în acţiuni.

Guvernatorul băncii centrale Haruhiko Kuroda a adoptat dobânzile negative luna trecută în încercarea de a forţa populaţia să cheltuiască şi pentru a stimula creşterea preţurilor.

După anunţarea deciziei a urmat un avans al indicelui Topix, una din referinţele bursei de la Tokyo, dar acesta a durat doar două zile în condiţiile în care panica a continuat să tragă în jos pieţele din întreaga lume, spulberând peste 7.000 de miliarde de dolari din valoarea lor de la începutul anului.

„Într-un astfel de mediu în care acţiunile sunt ieftine, iar preţurile obligaţiunilor sunt ridicate, Fondul de Pensii oricum ar vinde datorii şi ar cumpăra în schimb acţiuni“, explică Shuichi Ohsaki, strateg al Bank of America Merrill Lynch.

Iar acum, când Banca Japoniei adoptă dobânzi negative, Fondul îşi va reduce probabil deţinerile de obligaţiuni nipone şi va susţine acţiunile japoneze cumpărându-le.

De marţi, de când Banca Japoniei a început să taxeze anumite depozite deţinute de ea, dobânzile de pe piaţa interbancară overnight au ajuns aproape de zero, iar băncile încearcă să integreze dobânzile negative în sistemele lor.

Potrivit estimărilor lui Ohsaki, portofoliul Fondului de Investiţii era reprezentat în proporţie de 42% de obligaţiuni nipone, de 19% de acţiuni japoneze, de 14% de obligaţiuni străine şi de 20% de acţiuni străine la 12 februarie.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787