Bănci și Asigurări

Cele mai importante declaraţii ale guvernatorului Mugur Isărescu despre Inflaţie, dobânzi, FMI şi adoptarea euro

Cele mai importante declaraţii ale guvernatorului Mugur...

Autor: Claudia Medrega

16.05.2015, 14:01 1471

România are în continuare o rată a dobânzii de politică monetară real pozitivă (diferenţa dintre dobânda-cheie şi rata inflaţiei), după ce banca centrală a diminuat rata-cheie de patru ori în acest an, până la un minim istoric de 1,75%. Rămâne de văzut cât de mult vor ajusta băncile dobânzile la credite şi cât de jos vor coborî sumele remunerate la depozite.

Inflaţie

 România a intrat într-o periodă de inflaţie scăzută. Decizia de reducere a cotei TVA pentru alimente de la 1 iunie a influenţat anticipaţiile inflaţioniste pe termen scurt, rata anuală a inflaţiei urmând să fie în jur de 0%, uneori sub 0%.

 Experienţa anterioară sugerează că transmisia modificării cotei TVA la nivelul preţurilor depinde de conjunctura economică şi de vizibilitatea produselor afectate. Noi am fost prudenţi, am spus că vor ciupi şi negustorii ceva din reducerea asta de TVA. Când s-a majorat cota de TVA în iulie 2010 nu s-a transmis cu 100%, ci vreo 60%.

 În vară inflaţia se va duce la 0%, dar cu un an agricol bun şi transmisie bună, există „pericolul“ ca scăderile de preţuri să fie chiar mai accentuate. În vară şi primele luni de toamnă, rata anuală a inflaţiei va coborî chiar spre minus 1%, urmând ca apoi să crească în ultimul trimestru şi să ajungă la finalul anului la 0,2%.

Dobânzi la credite şi depozite

 La depozite unele bănci au coborât ceva mai mult decât trebuia, dar au şi ele exces de lichiditate, a trebuit să fie prudente. Alte bănci au fost mai prudente şi au păstrat dobânzile la plasamentele atrase la circa 2%, acestea au o viziune pe termen mai lung.

 Băncile ar trebui să aibă o viziune, însă ele îşi fac calculul ca unităţi independente, în acest interval mai îngust îşi vor face socotelile.

 La credite cred că mai este câmp de reducere de dobândă. Nivelul se mai poate reduce, în condiţiile în care pot scădea şi marjele întrucât indicatorul ROBOR este mult mai stabil.

Continuarea acordului cu FMI

 Din experienţa mea, eu cred că este bine să avem nişte parteneri internaţionali, ne dau credibilitate, seriozitate şi uneori îţi trebuie un avocat al diavolului, asta e părerea mea. Chiar dacă uneori negocierile nu sunt plăcute, te mai cerţi cu ei, dar o formulă de parteneriat cu ei este bună.

 În plus, nici nu văd cum am putea noi să vindem credibil o reformă fiscală de o asemenea amploare pe plan internaţional, e greu. Aici m-am exprimat, mă repet, dacă nu poţi s-o prezinţi credibil, tot ce ai putea să câştigi din reforma fiscală pierzi la dobânzi. Or aţi văzut că unul dintre punctele pentru care stau atât de bine la Trezorerie la surplusuri este faptul că le-au scăzut cheltuielile cu dobânzile.

 Pentru reducerea TVA trebuie o discuţie serioasă cu Comisia Europeană şi FMI. Atunci ştim şi noi ceva mai concret, nu ne putem aventura singuri  în a gândi o politică fiscală care nici nu este apanajul nostru, suntem cel mult un watchdog (câine de pază - n. red.). Banca Naţională se aşteaptă la o decizie privind reducerea de la începutul anului viitor a cotei generale de TVA de la 24% la 20% după discuţiile cu misiunea tehnică a FMI şi Comisiei Europene din a doua parte a lunii mai.

Adoptarea euro

 Aderarea la zona euro reprezintă un proiect complex, care nu se rezumă numai la ţintă. Cred că suntem la frontiera acestui moment. Aşteptăm să discutăm cu Guvernul, cu Parlamentul, cu Preşedinţia. Punctul de vedere al BNR a fost expus şi este mai nuanţat decât a spune că este o divergenţă.

 Nu este o problemă uşoară, este un program de ţară, greu, dificil, are „n" componente. Nu cred că discuţiile astea trebuie ţinute în secret, este vorba de o dezbatere publică. În momentul în care vom şti ce avem de făcut noi, Guvernul, Parlamentul, modificări de legi, pentru că ai nevoie de modificări de legi importante pentru trecerea la euro, cu calendarul, cu realismul fiecărei măsuri, abia atunci vom şti cam care este termenul realist.

 Nu cred într-un interval ţintă, fără o foaie parcurs din momentul acesta. Nu este 2019, atunci care este, dacă nu ai foaie de parcurs? Mai dăm cu banul şi mai spun eu că este 2021 sau 2022? În acest moment, orice schimbare a ţintei este neserioasă fără o foaie de parcurs. Nu cred că este cazul pentru o dezbatere pe data de 1 ianuarie 2019. Vrem toţi în Europa, dar ştim unde ne ducem? Unde ne ducem este în proces de transformare.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO