Bănci și Asigurări

Cele mai mari bănci din lume: JPMorgan din SUA, Deutsche Bank din Germania, HSBC din Marea Britanie şi alte bănci sunt arătate cu degetul pentru că de-a lungul deceniilor au permis spălarea banilor prin conturi şi nu au luat măsuri

Cele mai mari bănci din lume: JPMorgan din SUA, Deutsche...

Autor: Alex Ciutacu

25.09.2020, 22:51 25684

Scandalul FinCEN Files a scos la iveală tranzacţii în valoare totală de 2.000 miliarde dolari pe care cele mai mari bănci din lume le-au permis an după an, dar care au ajutat mai mulţi criminali ai lumii să îşi mute banii murdari, potrivit presei internaţionale.

Aceleaşi documente arată modul în care oligarhii ruşi au folosit băncile pentru a evita sancţiunile care le-au fost aplicate pentru a-i opri din a-şi muta banii către ţările vestice.

Ce înseamnă FinCEN Files?

Dosarele FinCEN sunt formate dintr-un cumul de 2.500 de documente, majoritatea reprezentând documente pe care băncile le-au trimis către autorităţile americane în perioada 2000-2017.

Acest tip de documente reprezintă unele dintre cele mai bine păstrate secrete ale sistemului bancar internaţional, întrucât băncile le utilizează pentru a raporta comportamente bizare ale clienţilor.

Documentele au ajuns la Buzzfeed News, care le-a analizat împreună cu International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) – un grup de jurnalişti de investigaţii din toată lumea. Dosarele au fost analizate de peste 100 de organizaţii de ştiri din 88 de ţări.

 „FinCEN” este acronimul pentru US Financial Crimes Enforcement Network şi reprezintă departamentul Trezoreriei americane responsabil pentru combaterea infracţiunilor financiare.

Care sunt cele mai mari bănci din lume acuzate în cadrul scandalului

Gigantul britanic HSBC le-a permis criminalilor să mute milioane de dolari proveniţi din fraude în întreaga lume, chiar şi după ce a aflat de la anchetatorii americani că ar putea face parte dintr-o schemă de fraudă.

JP Morgan, cea mai mare bancă americană, a permis unei companii să mute 1 miliard de dolari printr-un cont din Londra, fără a afla cine deţine acel cont. Banca a descoperit mai târziu că acea companie ar putea fi deţinută de un interlop care se situează pe lista FBI-ului cu cei mai căutaţi infractori.

Există dovezi că unul dintre apropiaţii lui Vladimir Putin a utilizat banca britanică Barclays în Londra pentru a evita o serie de sancţiuni care îl împiedicau să utilizeze servicii financiare în Vest. O parte din fonduri au fost utilizate pentru a cumpăra opere de artă.

Banca centrală din Emiratele Arabe Unite nu a luat măsuri atunci când a aflat că o firmă locală ajută Iranul să ocolească sancţiunile impuse de americani.

În acelaşi timp, banca germană Deutsche Bank a fost utilizată pentru mutarea banilor unor reţele acuzate de crimă organizată, terorism şi trafic de droguri.

Mai mult, creditorul Standard Chartered a mutat bani pentru Arab Bank pentru mai mult de un deceniu, chiar şi după ce clienţii băncii iordaniene au fost acuzaţi că finanţează terorismul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO