Bănci și Asigurări

Cine sunt cei şapte membri ai boardului ASF care au votat azi falimentul Astra Asigurări

Autor: Anelis Baciu

26.08.2015, 17:51 4506

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF şi cel mai important om din instituţie. El a fost director general şi preşedintele al ING Bank până în 2014.

Mişu Negriţoiu, a declarat active financiare de 360.000 de euro anul trecut, cu 7% mai mici decât anul precedent. Negriţoiu şi-a lichidat pe parcursul anului trecut depozitele deţinute la bănci şi a investit mai mult în fonduri. Dacă anul trecut şeful ASF avea conturi de economii şi depozite de echivalentul a 162.000 de euro, acum sumeleţinute la bănci numărau mai puţin de 5.000 de euro. Preşedintele ASF şi-a majorat în schimb deţinerile în fonduri de investiţii şi obligaţiuni cu circa 130.000 de euro, până la 360.000 de euro. Fondurile în care Mişu Negriţoiu şi-a plasat lichidiţăţile investesc în principal în instrumente cu venit fix. De exemplu, fondul în euro NN Patrimonial Balanced, la care şeful ASF a plasat 63.000 de euro, are un portofoliu internaţional diversificat de fonduri, acţiuni cu randament fix (fonduri care investesc fie în acţiuni, fie în instrumente cu randament fix), potrivit descrierii de pe site-ul NN Investment Partners. De altfel, Mişu Negriţoiu spune despre el pe blogul personal: „Sunt conservator faţăde risc, nu «joc» la bursă, nu am afaceri proprii“. El mărturiseşte însă că a avut o tentativă în lumea antreprenorială cu o fermă de albine la Cornu (jud. Prahova), Apicornu,în care a investit circa 10.000 de dolari, dar pe care a lichidat-o din lipsă de clienţi. Firma fusese deschisă în anul 2001, însă după şase ani a fost dizolvată.

 

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, responsabil cu sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare

 

Ursache este singurul membru al Consiliului care pe lângă depozite la bănci şi deţineri la fonduri are şi investiţii în acţiuni. Printre companiile la care Ursache are acţiuni se numără United Distribution Holding (23%), Aris Investment Group (10%), dar şi compania de asigurări Omniasig. Vicepreşedintele ASF are 1.300 de acţiuni la Omniasig în valoare de 5.600 de lei. Valoarea totală a acţiunilor deţinute de Ursache se ridică la 10.000 de euro. Sumele plasate în depozite şi conturi curente depăşesc însă echivalentul a 120.000 de euro. Mircea Ursache a câştigat anul trecut de la Autoritatea de Supraveghere un venit lunar de 37.000 de lei (8.200 euro).

 
 
 

Marius Vorniceanuvicepreşedinte pe sectorul asigurărilor şi reasigurărilor

 

El are active financiare de echivalentul a 100.000 de euro, dar şi şapte terenuri, două apartamente în Bucureşti şi o casă în judeţul Gorj. Vorniceanu a venit la ASF de la Curtea de Conturi unde a fost consilier. Vorniceanu a venit la ASF de la Curtea de Conturi unde a fost consilier. El este sprijinit de Nicolae Vacaroiu, fost prim-ministru in perioada 1992-1996.

 
 
 
 

Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreşedinte repsonsabil cu sectorul asigurărilor

 
 

Constantinescu are credite de echivalentul a 500.000 de euro la BRD, Garanti, CEC şi Nexte Bank. Coca Constantinescu are însă şi depozite şi conturi curente de circa 82.000 de euro, dar şi bijuterii şi opere de artă în valoare de 40.000 de euro. Cornel Coca Constantinescu a încasat de la ASF 360.000 de lei anul trecut, adică un câştig lunar  de 30.000 de lei (6.700 euro). El a fost numit în conducerea ASF după ce Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), unde deţinea poziţia de membru, a fost desfiinţată.

 
 

Albin Biro, membru neexecutiv

 

El este singurul membru din Consiliu care nu şi-a trecut încasările primite de la ASF anul trecut. Biro are în proprietate un autoturism Nissan şi active financiare şi plasamente în valoare de 170.000 de euro. În declaraţia de avere a lui Albin Biro apar şi cinci terenuri şi trei locuinţe la Miercurea-Ciuc, însă acestea figurează pe numele soţiei, Veronica Biro.

Ioan Giurescu, vicepreşedinte membru executiv responsabil pe sectorul sistemului de pensii private

 
 

El are active financiare de 40.000 de euro, un teren de 800 mp. la Corbeanca şi un apartament în Bucureşti. Giurescu a încasat de la ASF venituri de 110.000 euro anul trecut.

 
 
 
 

Marcu Gheorghe, membru neexecutiv

Marcu deţine trei terenuri agricole de 7,5 hectare în Botoşani, dar şi o casă şi un apartament în Iaşi. El are active de financiare în valoare de 86.000 de euro si venituri de 16.000 de euro anul trecut de la ASF.

Dan Armeanu, membru neexecutiv

 

 Nu a participat la sedinţa Consiliului, el fiind în concediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO