Bănci și Asigurări

Cum comentează Grup Şerban, Altex, Agricola Bacău faptul că ROBOR de 8% sufocă firmele româneşti, în timp ce multinaţionalele se pot împrumuta în euro cu dobândă de 1%. Cum scăpăm de ROBOR?De ce nu se aplică IRCC şi la companii? ROBOR la trei luni a ajuns la 7,92% vineri, fiind în creştere cu 162% comparativ cu nivelul de la începutul anului 2022, adică de 2,6 ori mai mare

Cum comentează Grup Şerban, Altex, Agricola Bacău...

Autor: Mircea Nica

12.09.2022, 19:00 1770

♦ Firmele româneşti sunt puse în faţa unei situaţii dificile, în condiţiile în care costul finanţărilor a crescut semnificativ în ultima perioadă, după ce ROBOR a explodat la 7-8%, antreprenorii trăgând un semnal de alarmă ♦ Analiştii economici susţin că în această perioadă companiile privesc contextul actual cu incertitudine, mărind rezervele bancare şi accesând credite pentru a asigura rulajul businessului, dar realitatea este că perioada banilor ieftini s-a încheiat.

Companiile româneşti ajung să fie sufocate de creşterea dobânzilor la credite, după ce ROBOR a explodat la 7-8%, în timp ce multinaţionalele au acces la fina­nţări la dobânzi mai mici în stră­ină­tate, cu dobânzi de 1%. Noua rea­litate pune era banilor ieftini în trecut, în timp ce creşterea inflaţiei la 15% menţine dobânzile la un nivel înalt.

ROBOR la trei luni, indicatorul folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019 de persoane fizice este în continuare un indicator pentru creditele noi în lei luate de companii de la bănci.

ROBOR la trei luni a ajuns la 7,92% vineri, fiind în creştere cu 162% com­parativ cu nivelul de la înce­putul anului 2022, adică de 2,6 ori mai mare. Faţă de luna septembrie a anu­lui trecut, ROBOR crescut de aproape 5 ori.

La un nivel al ROBOR de aproape 8%, o dobândă de politică monetară de 5,50% şi o inflaţie de 15%, dobânzile cerute de bănci la cre­dite trec în unele cazuri şi de 10% atunci când firmele apelează la o finan­ţare bancară  în lei. Într-o ase­me­nea perioadă a costurilor ridicate, com­paniile româneşti care se finan­ţea­ză în lei întâmpină dificultăţi, ţinând cont şi de creşterile semni­fi­cative ale preţurilor care pun pre­siune pe business, la care se adaugă do­bânzile mari la care o companie este nevoită să se împrumute pentru a-şi susţine activitatea sau pentru a se extinde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO