Bănci și Asigurări

Creditul da in sfarsit semne de incetinire

Creditul da in sfarsit semne de incetinire

Click pentru imaginea marita

01.11.2006, 17:54 22

Creditul neguvernamental a incetinit sensibil in septembrie, ritmul anual de crestere coborand la 47%, in termeni reali, de la 48% in luna precedenta.
Aceasta este prima data in ultimii ani cand ritmul de expansiune a creditului incetineste. In august, creditul accelerase marginal. Incetinirea din septembrie a fost datorata temperarii creditului in lei: rimtul de expansiune al acestuia a incetinit la 90,5%, de la 93% in luna precedenta. Septembrie a fost a doua luna consecutiva in care creditul in lei a incetinit, dupa ce marcase un record de crestere in iulie, cu 94,4%.
"In mod normal, dupa aceste date, banca centrala ar trebui sa fie mai putin orientata catre o politica monetara mai stricta", spune Dorin Badea, dealer sef la Bancpost. BNR are programata o sedinta pe probleme de politica monetara pe 10 noiembrie. Viceguvernatorul BNR Cristian Popa, cel care este responsabil de proiectul de tintire a inflatiei, a aratat insa recent ca banca centrala ar trebui sa actioneze proactiv, avand in vedere presiunile inflationiste care se anunta pentru anul urmator. BNR a intarit politica monetara in mai multe etape pe parcursul acestui an, majorand dobanda de interventie cu 1,25 puncte procentuale la 8,75% pe an, dar si rezervele minime la lei si valuta, pentru a tempera creditarea care alimenteaza cererea de consum prea mare.
In schimb, creditul in valuta a accelerat usor, ritmul sau de crestere urcand la 24% (exprimat in euro), cu jumatate de punct procentual mai mult decat in luna anterioara. Oricum, cresterea anualizata a creditului in valuta se mentine sub 25% de trei luni, ritmul fiind sensibil mai mic decat cel din toamna trecuta. In septembrie 2005, creditul in valuta marca ritmuri anuale de crestere de peste 56%, ceea ce a si determinat banca centrala sa adopte masuri dure pentru limitarea acestor finantari.
Badea subliniaza ca intre timp mai multe banci au ales sa "externalizeze" credite in valuta, sa le dirijeze catre canale alternative ce nu sunt incluse in cifra oficiala (de exemplu, catre actionarii lor straini). Astfel, cifrele ar putea fi viciate, fapt care ar putea sa influenteze si decizia BNR.
Incepand din iulie, ritmul lunar de crestere a creditului neguvernamental se mentine sub 4%, dupa ce accelerase la inceputul verii spre 6%. In septembrie, creditul a crescut cu 3,75%, marginal mai repede decat in august. Creditul in lei a crescut cu 3,8%, sensibil mai incet decat in lunile de vara, cand ritmul ameninta sa urce spre 7%. Creditul in valuta a crescut cu 3,6%, de asemeni la nivelul lunilor precedente.
In paralel cu incetinirea creditarii, si economisirea a incetinit.
Populatia a ajuns din nou sa prefere valuta la economisire, soldul depozitelor in moneda straina crescand cu 36% in ultimul an. La lei, cresterea a fost de numai 10,2%, in termeni reali. Depunerile in valuta ale populatiei au sporit in ultimul an cu 3 miliarde lei, de la 10,6 miliarde lei la 13,7 miliarde lei, in timp ce depozitele in lei au urcat cu numai 2,6 miliarde lei, de la 16,2 miliarde lei la 18,8 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels