Bănci și Asigurări

CSA: Programul de asigurare la catastrofe este pus în pericol de Parlament

Autor: Ciprian Botea

30.11.2010, 23:44 24

Decizia deputaţilor de a excepta de laîncheierea unei asigurări obligatorii proprietarii locuinţelorasigurate printr-o poliţă facultativă pune sub semnul întrebăriisustenabilitatea financiară a programului de asigurare împotrivadezastrelor şi poate conduce la anularea acestuia, afirmă Comisiade Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

"Necuprinderea în asigurare a tuturor proprietarilor de locuinţeaduce atingere caracterului obligatoriu prevăzut de lege şi pune înpericol aplicabilitatea integrală a acesteia. Pe termen lung, va fiafectată viabilitatea financiară a Programului Român de Asigurarela Catastrofe, în aplicarea căruia a fost emisă legea, menţinereaacestei modificări putând conduce chiar la anularea lui", audeclarat reprezentanţii CSA.

Plenul Camerei Deputaţilor, care a avut rol decizional, aadoptat un amendament la legea privind asigurarea obligatorie alocuinţelor, care prevede ca locuinţele asigurate individual să numai intre sub incidenţa acestei legi. Până acum şi aceste locuinţetrebuia asigurate printr-o poliţă obligatorie care să acoperedaunele provocate de calamităţile naturale în limita a 20.000 deeuro, restul sumei până la preţul real al locuinţei urmând să fieacoperit de asigurarea facultativă.

Poliţele obligatorii sunt emise de Pool-ul de AsigurareÎmpotriva Dezastrelor (PAID) - companie deţinută de 13 societăţi deasigurare, preţul acestora fiind de 10 sau 20 de euro pe an înfuncţie de tipul de materiale din care este construit imobilul.Preţul a fost stabilit în condiţiile în care a fost luat în calculun grad de dispersie a riscurilor la opt milioane de locuinţe, iarscăderea numărului potenţialilor asiguraţi pune presiune asupratarifului poliţei şi a costului cu reasigurarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO